In de coronaperiode waren mensen uiteraard genoodzaakt hun vermaak grotendeels binnenshuis te zoeken. Het was dus te verwachten dat de game-industrie een behoorlijke groei doormaakte. Relatief nieuw is echter het fenomeen van bitcoin-gaming en andere op blockchain-gebaseerde gaming. Met name deze tak van online gaming neemt de laatste jaren behoorlijk toe, en er gaan behoorlijke bedragen in om. Wat houdt dit nu eigenlijk in?
Crypto is in opkomst
Ongetwijfeld ben je bekend met het fenomeen bitcoin. Maar ook andere cryptovaluta timmeren in toenemende mate aan de weg. Zo wordt verwacht dat de koers van ethereum na de verwachte upgrade behoorlijk zal gaan stijgen. Ook zogenaamde meme-coins zoals dogecoin zijn, ondanks of juist dankzij de grote schommelingen qua koers, behoorlijk populair bij particuliere crypto-beleggers. Dat is ook voor de gaming-industrie een interessante ontwikkeling.
Bitcoin en andere crypto-gaming
Voorheen was het zo dat als je punten of bepaalde bezittingen wist te vergaren in een bepaald (online) spel, deze buiten de wereld van het spel om geen waarde hebben. Wel is het zo dat bezittingen in specifieke spellen al jaren verhandeld werden voor soms aanzienlijke bedragen. De laatste jaren zijn er echter ook spellen ontwikkeld waarbij de beloningen uitgekeerd worden in een specifieke cryptomunt, die vervolgens weer op de bredere cryptomarkt een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Dat betekent dat beloningen in het spel ook te verhandelen zijn voor andere cryptovaluta of reguliere valuta, zoals de dollar of de euro.
Crypto verdienen in spellen op twee manieren
Cryptogames verbinden de wereld van de blockchain en de game-industrie met elkaar. Spelers kunnen op verschillende manieren, door te spelen of te handelen, beloningen verdienen. Dit kan inderdaad betekenen dat winst en ervaring in het spel direct resulteert in crypto-opbrengsten. Maar het kan ook zo zijn dat er een NFT-marktplaats aan het spel gekoppeld is. Een NFT, non-fungible token, is een eigendomscertificaat van een digitaal object of afbeelding. Dit eigendomscertificaat is geregistreerd in een blockchain, waardoor je kunt bewijzen dat je de eigenaar bent. In het geval van gaming kan dit dus betekenen dat je je eigendom van bepaalde zaken in een spel kunt valideren. Ook deze NFT’s zijn weer verhandelbaar.
Populariteit van crypto-gaming
De populariteit van crypto-gaming neemt toe. Zo werd er met Axie Infinity, één van de meeste bekende crypto-spellen, al meer dan een miljard dollar verdiend. Maar juist doordat beloningen in cryptomunten gamers minder afhankelijk maken van één specifiek spel, kan de populariteit van bepaalde games ook sterk wisselen. Dit heeft vervolgens ook behoorlijke gevolgen voor de koers van de cryptovaluta die aan dit spel of project is verbonden. Langs deze weg kunnen schommelingen in populariteit ook behoorlijke gevolgen hebben voor de cryptomarkt in het algemeen.
Gaming met crypto trekt, naast de groep reguliere gamers, ook nieuwe mensen. Dit type speler wordt op de eerste plaats gemotiveerd door juist die beloningen die in het spel te verdienen zijn, niet zozeer door de ervaring van het spel zelf. Onderzoek wijst uit dat deze spelers vooral in Aziatische landen actief zijn. Maar met de komst van meerdere aantrekkelijke spellen met een crypto-component valt te verwachten dat ook meer mensen in Europa de overstap zullen maken naar crypto-gaming.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met litebit.eu