Zodra je je browser opent, betreed je een wereld vol mogelijkheden en waardevolle informatie. Cybercriminaliteit is de laatste tijd alleen maar toegenomen, waardoor het wereldwijde web steeds meer gaat lijken op het wilde westen. Toch hoef je geen doorgewinterde avonturier te zijn om zorgeloos te kunnen surfen. Met deze hulpmiddelen kun je makkelijk een veilige website onderscheiden van een valse vriend.
Als je een website bezoekt, hoef je in principe nog niets te downloaden. En als je niets op je toestel, pc of laptop downloadt, loop je toch ook geen risico om malware en virussen te installen? Dat is voor een deel juist, maar een vergissing is zo gemaakt. Een link naar een pdf-bestandje wordt al snel geopend, als de website er op het eerste gezicht legitiem uitziet. Maar als het dan toch een nepwebsite blijkt te zijn, kan er onder dat linkje iets veel vervelenders schuilen dan een onschuldig leesbestandje.
Een valse website ziet er bijna precies hetzelfde uit als de officiële website. Met zo’n website proberen cybercriminelen je geld en gegevens afhandig te maken of je ertoe te bewegen een virus te installeren. Ze gaan daarbij heel slinks te werk. Een professioneel ogende website is dankzij vele templates en softwareprogramma’s snel in elkaar te zetten. Dat de website er dus professioneel uitziet, hoeft niet te betekenen dat er ook een betrouwbare organisatie of persoon achter zit. Gelukkig is er wel een aantal kenmerken waar je op kunt letten om te beoordelen of een website veilig en authentiek is.
Voorkomen is beter dan genezen
De kans is groot dat je dagelijks een groot aantal websites bezoekt. Of je nu geïnteresseerd bent in de nieuwste games, de laatste technologische ontwikkelingen, sport, nieuws of lifestyle. Misschien heb je dan niet altijd evenveel zin om al die websites te checken op hun veiligheid. Als je het helemaal op veilig wilt spelen, gebruik je een VPN voordat je gaat surfen.
Wat is VPN? VPN is de afkorting voor virtueel privénetwerk. In plaats van je internetverkeer rechtstreeks met een openbare server of de server van je internetprovider uit te wisselen, schakel je een tussenstation in. Dat is de VPN-server. Je voegt daarmee een extra beschermingslaag toe, omdat de VPN-server je gegevens codeert en je IP-adres afschermt. Zo ben je beter beschermd tegen hackers, malware, virussen en tracking.
Checklist
Om jezelf ervan te vergewissen dat je met een veilige website te maken hebt, let je op de volgende punten:
1. SSL-certificaat
Een SSL-certificaat betekent dat de website je gegevens versleutelt. Een ander woord daarvoor is encryptie. Een SSL-certificaat kun je herkennen aan het slotje voor de url in de adresbalk. Ook begint de URL met ‘https://’.
2. URL
De URL van een valse website lijkt op die van de officiële website, maar er zit toch een verschil in. Een URL kun je maar éénmaal gebruiken. Let dus op extra leestekens of kleine spelfouten in het adres van de website. Valse websites kunnen ook andere extensies gebruiken, zoals .org, .eu of .net.
3. Privacyverklaring
In de EU zijn alle bedrijven en organisaties met een website verplicht om een privacyverklaring op hun site te publiceren. Hierin staat welke gegevens worden verzameld, hoe en met welk doel.
4. Contactgegevens
Legitieme websites willen dit graag uitdragen naar hun bezoekers. Een telefoonnummer, e-mailadres, vestigingsadres of social mediaprofiel vergroot de transparantie en de betrouwbaarheid.
5. Beoordelingen
Heb je een leuke aanbieding gevonden bij een webwinkel waar je nog niet bekend mee was? Lees dan eerst een aantal beoordelingen op bijvoorbeeld Trustpilot. Zo kom je erachter of klanten die jou voorgingen ook daadwerkelijk hebben ontvangen waarvoor ze betaald hadden.
6. Keurmerken
Als een website een keurmerk heeft, wordt deze zichtbaar op de site geëtaleerd. Je hoeft er dus niet lang naar te zoeken als je benieuwd bent of een website er één heeft. Keurmerken waar je blij van wordt, zijn onder meer ‘Thuiswinkel Waarborg’ en ‘Webshop Keurmerk’. Bij deze keurmerken weet je dat de webshop aan de wettelijke eisen voldoet en dat je ergens terechtkunt met eventuele klachten. Ook een keurmerk van bijvoorbeeld Norton geeft aan hoe het met de veiligheid van de website gesteld is.
7. Slordigheden
Zichzelf serieus nemende bedrijven investeren veel geld in het uiterlijk van hun website. Het gaat daarbij niet alleen om het design, maar ook om de inhoud. Veel spelfouten zijn daarom vaak een veeg teken aan de wand.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NordVPN