Wilde je altijd al weten wat de mogelijkheden van een virtual private server zijn? In dit artikel schetsen we 6 scenarios.
Wat is een VPS en wat kun je ermee?
Een virtual private server is een virtuele machine (VM), die gebruikmaakt van de capaciteiten van een fysieke server. Daarom valt een VPS ergens tussen shared hosting en dedicated hosting – het is de gulden middenweg. Wat VPS’en en dedicated servers gemeen hebben, is de vrijheid om applicaties te installeren die nodig zijn voor je project. Het verschil tussen beide zit vooral in de flexibiliteit en betaalbaarheid.
Een VPS is ideaal om je online project te hosten. Hierbij kun je denken aan een eigen website, een gameserver of zelfs je eigen cloud met opensource software zoals NextCloud. Veelvoorkomende scenario’s voor bedrijven zijn een eigen mailserver of bestandsopslag. Hieronder zetten we 6 voorbeelden op een rij:
1. Host websites met veel traffic
Een standaard website met relatief weinig dagelijkse bezoekers draait waarschijnlijk prima op een shared webhostingplatform. Wanneer een project echter sterk groeit en meer bezoekers trekt, kun je overwegen om de site op een server te hosten. Dat geldt niet in de laatste plaats voor webshops met talrijke pagina's en afbeeldingen om op te slaan en te laden. Bovendien krijgen online shops af en toe flink wat toeloop te verduren. Dan is een VPS ideaal.
2. Je eigen gameserver
Bij fervente gamers vallen virtuele servers in de smaak. Liefhebbers van Counter-Strike, World of Warcraft, League of Legends en andere online multiplayer-games hosten hun eigen games met een VPS. Zo kunnen ze alle instellingen beheren, hun eigen mods uploaden, eigen regels implementeren en vrienden uitnodigen om mee te doen. Gameservers worden meestal gehost op dedicated servers, maar de kosten vormen een obstakel voor de doorsnee speler. Een VPS is dan een goede tussenoplossing: gamers profiteren zo van een eigen gameserver, terwijl de kosten binnen de perken blijven.
3. Een VPN hosten
Met een VPN (virtual private network) kun je belangrijke gegevens beschermen tegen hackers en je online betalingsgegevens beveiligen door een versleutelde tunnel tussen je computer en een externe server te creëren. Door deze tunnel wordt al het verkeer geleid. Je IP en locatie zijn onzichtbaar, zodat je versleuteld en anoniem kunt browsen - geweldig als je je zorgen maakt over privacy en veiligheid. Juist voor deze extra gemoedsrust kiezen veel mensen ervoor om hun eigen VPN op te zetten, in plaats van te vertrouwen op een (gratis) VPN-dienstverlener.
Ooit van een openbaar wifinetwerk gebruikgemaakt? In zulke gevallen lopen je data extra gevaar. Een VPN op je virtuele server waarborgt ook in zulke gevallen de veiligheid van je gegevens. Daarnaast kunnen VPN's je toegang tot geografisch geblokkeerde inhoud verlenen, zoals Netflix en sportevenementen in andere landen.
4. Ontwikkel en test in je eigen ruimte
Of je nu voor je werk of als hobby apps ontwikkelt, een VPS kan daarbij een belangrijke aanwinst zijn. Denk hierbij aan het opzetten van testomgevingen voor je apps, het ontwikkelen van code en repareren van bugs voordat er iets live gaat. Bovendien hebben meerdere teamleden op een centrale virtuele locatie toegang tot het project, wat een must is als personen over de hele wereld aan dezelfde klus werken.
5. Stel een VoIP in
Verder kun je met een VPS je eigen VoIP-server hosten. Dat staat voor Voice over Internet Protocol. Dat stelt je in staat om via internet te bellen, zodat je met mensen kunt praten tijdens het gamen of gewoon wereldwijd kunt telefoneren. Misschien een tip voor gevorderden, maar het voordeel van lagere belkosten is evident.
6. Software installeren op een VPS
Tot slot kun je een keur aan verschillende applicaties installeren op een VPS. Wil je een webshop starten, kun je populaire applicaties krijgen zoals Magento, PrestaShop en OpenCart. Als je websites wilt bouwen, zijn WordPress en Joomla gemakkelijk om mee te werken. En je kunt snel aan de slag met tools voor developers zoals Docker, MariaDB en MySQL.
Is een VPS iets voor jouw project?
Lijkt een VPS je interessant voor je volgende project? Dan is de volgende stap het vinden van een passende server. Een Linux of Windows VPS van STRATO biedt extra RAM voor een hoge performance. Bovendien worden de virtuele servers gehost op een nieuw platform, zodat ze over nog meer werkgeheugen en NVMe SSD-opslag beschikken. Gebruikers profiteren van snelle installatieprocessen, korte laadtijden in het control panel (GUI) en een op KVM gebaseerde virtualisatie.