Samsung presenteert vandaag de nieuwe Galaxy S23-serie. In dit artikel vind je de preview van de veel snellere S23 en de S23+ met een geweldige selfiecamera en duurzaam design, ook is er een S23 Ultra preview.
De Samsung Galaxy S23-serie is de logische opvolger van de Galaxy S22 en bestaat uit de S23, de S23+ en de hier uitgebreid beschreven Galaxy S23 Ultra preview. Samsung legt de nadruk op de camera's met onder andere de nieuwe Nightography-functies. In dit artikel vind je de belangrijkste elementen van de Galaxy S22 en de Galaxy S22+ die ik zag tijdens de preview, waaronder een veel betere selfiecamera en hij is veel sneller dankzij een nieuwe chipset ontwikkeld voor galaxy-modellen .
Design en behuizing Galaxy S23 en S23+
De Galaxy S23 en S23+ zien er mooi en strak uit mede door de randen (Samsung noemt dit het Contour Cut-ontwerp), de aluminiumbehuizing en de glazen voor- en achterkant. Wat meteen opvalt, is dat er op de achterkant geen camera-eiland meer is, maar dat de camera's 'los' van elkaar zitten. En hoewel ze logischerwijs wat uitsteken, ziet het er mooi en strak uit. Overigens zullen de smartphones uit de A-serie die later dit jaar verschijnen, ook geen eiland meer hebben. (artikel gaat verder onder de afbeelding)
Voorbeeld van de S23 Ultra: de camera's zijn 'los' van elkaar
Deze smartphones zijn aan de zijkanten gemaakt van Armor Aluminium, Samsungs sterkste aluminiumbehuizing, en zijn voorzien van een ecovriendelijke verflaag. Het zijn bovendien de eerste smartphones die zijn voorzien van het nieuwe Gorilla Glass 8 dat langer mee moet gaan en is gemaakt van gemiddeld 22% aan gerecycled materiaal. Samsung zet ook vol in op duurzaamheid, zo is er geen plasic verpakking plastic meer, alles is van papier.
De S23 is 70.9x 146.3 x 7.6 mm groot en weegt 168 gram, terwijl de S23+ 76.2 x 157.8 x 7.6 mm groot is en 196 gram weegt. (artikel gaat verder onder de afbeelding)
De verschillende groottes van de S23-serie: links de S23, in het midden de S23+ en rechts de S23 Ultra
Zowel de Samsung Galaxy S23 als S23+ zijn net als de S23 Ultra beschikbaar in de kleuren Phantom Black, Green, Cream en Lavender. Zwart wordt waarschijnlijk de meest verkochte kleur, daarna groen. (artikel gaat verder onder de afbeelding)
De 4 kleuren van de Samsung Galaxy S23 serie
Scherm Samsung Galaxy S23 en S23+
De Galaxy S23 heeft een 6,1inch scherm en de Galaxy S23+ een 6,6inch scherm. Door de ronde hoeken houd je iets minder minder over, terwijl natuurlijk de selfiecamera ook een beetje ruimte in beslag neemt. Beiden zijn uitgerust met een FHD+-scherm: het Dynamic AMOLED 2x 120Hz-scherm. Er is een Super Smooth 120Hz verversingssnelheid (refresh rate), terwijl er een 240Hz Touch Sampling Rate in game-modus is. Bovendien zorgt wederom de technologie Vision Booster ervoor dat het intelligente scherm de helderheid in de loop van de dag aanpast, bijvoorbeeld in vol zonlicht.
Nieuwe processor, meer geheugen en langere batterijduur
De Galaxy S23 en S23+ zijn voorzien van de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy, oftewel een speciaal met Qualcomm ontwikkelde chipset die geoptimaliseerd is voor Samsung. En dat moeten we terug zien in bijvoorbeeld de grafische prestaties, tijdens de preview waren beide toestellen in ieder geval lekker snel.
Qua geheugen krijg je bij de S23 (net als bij de Galaxy S22) 8 GB aan werkgeheugen (RAM) en 128 GB aan opslaggeheugen. Je kunt overigens bij dit model ook kiezen voor 256 GB aan opslaggeheugen, niet verkeerd als je bedenkt dat je geen micro-sd-kaart kunt toevoegen aan deze S23's. De Samsung Galaxy S23+ beschikt standaard over 8GB RAM en al 256 GB aan opslaggeheugen, terwijl er ook een versie met 512GB opslag is. Samsung biedt voor de S23+ en S23 Ultra geen 128GB opslaggeheugen meer aan: dat komt mede door de foto's en video's (in 4K en 8K) die veel opslag in beslag nemen. Bovendien gaf Samsung aan dat (jongere) gebruikers graag meteen over beeld willen beschikken en niet eerst in de cloud willen zoeken.
De Galaxy S23 heeft een batterij van 3900 mAh (S22: 3700 mAh), de S23+ van 4700 mAh (was 4500 mAh). Ze gaan dus langer mee dankzij de grotere accu, maar ook dankzij de efficiëntere chipset.
Veel betere selfiecamera
Naast de hierboven genoemde specificaties en focuspunten van Samsung die moeten zorgen voor een consistente performance en een premium design, zet Samsung vooral in op de camera's. Opmerkelijk is in ieder geval dat op elke S23 dezelfde selfiecamera zit die nu over 12 megapixels (F2.2 en Field of View oftewel FOV 80 graden) beschikt (was 10 MP). Field of View betekent gezichtsveld en wordt uitgedrukt in graden; het menselijke gezichtsveld is ongeveer 140 graden horizontaal en 80 graden verticaal. De S23-serie beschikt over een nieuwe snelle autofocus en is Samsungs eerste Super HDR-selfiecamera met 60 fps (frames per seconde) in plaats van 30 fps voor zichtbaar betere foto's en video's.
Daarnaast moet ook de aanwezige objectgebaseerde kunstmatige intelligentie resulteren in mooiere en betere nachtselfies op foto’s en video’s, mede door ruisonderdrukking voor onder andere achtergrond, lucht, huid, lippen en haar. Onder donkere omstandigheden kan visuele ruis namelijk voor mindere foto's zorgen, maar een nieuw AI-gestuurd algoritme voor beeldsignaalverwerking (ISP) moet details en kleurtinten verbeteren.
Camera's op de achterkant met HDR
Samsung zet flink in op de camera's, een van de belangrijkste koopargumenten bij consumenten als ze een smartphone kopen. Dat moet bij deze toestellen dankzij de nieuwe Nightography-functies van de Galaxy S23-serie mooie nachtfotografie opleveren met geweldige details, aldus Samsung. Beide toestellen beschikken over dezelfde 3 camera's: een krachtige 50MP hoofdcamera (F1.8 en FOV 85 graden) waarbij HDR-functie is toegevoegd, 10 MP telelens (F2.4 en FOV 36 graden) met 3x optische zoom en 12 MP ultragroothoeklens (F2.2 en FOV 120 graden). Alle camera's zijn voorzien van een ringetje om ze te beschermen. De optische beeldstabilisator (OIS) is ook groter vooor betere prestaties.
Met een serie ingebouwde bewerkingstools moet het bijna lijken of je een spiegelreflexcamera in je handen hebt. Zo kun je foto’s in RAW-formaat tot 16-bit opslaan en heb je meer controle over je bewerkingen met meer gegevens van je afbeeldingen. Met de Expert RAW-app, die alleen beschikbaar is op Samsung Galaxy-modellen, kunnen foto's in RAW en JPEG worden gemaakt en bewerkt op DSLR-wijze. Je kunt experimenteren met Multi-Exposure-fotografie of een heldere foto van het sterrenstelsel maken met de Astrophoto-functionaliteit in de Samsung Camera App of de Expert RAW-app. Net als op een DSLR-camera maak je je foto’s lichter of donkerder met ISO-instellingen en sluitertijd. Ook pas je de witbalans aan om je foto warmer of koeler te maken.
Software, updates, verbindingen, beveiliging en IP68
De Galaxy S23-serie is uitgerust met Android 13 en de Samsung-schil One UI 5.1. Over deze laatste: er zijn meer widgets, duidelijkere letters en op je lockscreen kun je ook weer video’s draaien, een coole optie. Verder garandeert Samsung liefst 4 jaar Android-updates en 5 jaar maandelijkse veiligheidsupdates, die laatste krijg je daarna eens in de 3 maanden. Natuurlijk is dit een 5G-model en beschikt hij verder over Wi-Fi 6E en bluetooth 5.3. De Galaxy S23-serie wordt beveiligd met Samsung Knox en Samsung Knox Vault. Ten slotte krijgt hij een water- en stofclassificatie mee van IP68: waterbestendig tot 1,5 meter zoet water gedurende maximaal 30 minuten en beschermd tegen stof, vuil en zand. Niet aanbevolen voor gebruik op het strand of in het zwembad, aldus Samsung.
Prijs en beschikbaarheid
Samsung classificeert een smartphone boven de 600 euro als premium flagship en boven de 1000 euro als superpremium flagship, dat laatstse segment kent overigens vanaf 2020 een groei van 25%. Voor de S23 met 8GB RAM en 128GB opslag is de adviesprijs 949 euro, voor de versie met 256GB opslag is dat 1009 euro. Voor de S23+ betaal je voor 8GB RAM en 256GM opslag 1199 euro en voor de versie met 512GB opslag 1319 euro. Overigens zijn er bij de pre-order mooie cashback-acties, dus let daar op. Je krijgt geen extra apparaat, maar je krijgt de dubbele hoeveelheid geheugen voor dezelfde prijs.