Steeds meer mensen zijn klaar met de smartphone. Ze hebben geen behoefte continu online en bereikbaar te zijn en keren terug naar een rustiger bestaan met een dumbphone. En zo besparen ze ook nog een hoop geld.
Alex Wit
De 6300 dumbphone.van Nokia . |
Nogal wat mobiele bellers kiezen tegenwoordig voor de dumbphone, ook wel bekend een ouderwets mobieltje. Maar ouderwets is relatief, want bekende fabrikanten als Nokia brengen regelmatig nieuwe mobieltjes uit. Deze zogenaamde featurephones hebben gewoon wifi, bluetooth, een camera en zelfs socialemedia-apps.
Waarom terug naar de dumbphone?
Een groot deel van de overstappers naar de dumbphone is toe aan rust. Een einde aan voortdurend gestoord worden door een eindeloze stroom aan berichten van sociale media, apps en websites. En niet meer de aandrang voelen om al die meldingen te bekijken en erop te reageren. Dat scheelt een hoop tijd en stress. Hierbij telt ook mee dat die sociale media en apps aan alle kanten met je privacy aan de haal gaan. Je locatie, wie je bent, wat je doet: op een smartphone kijken er altijd anderen met je mee.
Een ander belangrijk argument om over te stappen naar een dumbphone, is geld. Zelfs al zijn er tegenwoordig goedkope smartphones voor iets meer dan honderd euro te koop, de meeste abonnementen gaan uit van veel duurdere exemplaren. Prijzen van 500 tot over de 1.000 euro zijn heel normaal. Een simpele dumbphone heb je al voor vier tientjes. Een featurephone met wat meer mogelijkheden kost rond de honderd euro.
Tot slot speelt voor overstappers ook nog de nostalgie van een ouderwets mobieltje. Net als er liefhebbers zijn die graag hun muziek vanaf een platenspeler beluisteren, zijn er mensen die het uiterlijk en gevoel van een gewone mobiel waarderen. Sterker nog: ze kunnen vaak niet goed overweg met een schermtoetsenbord en voelen zich meer thuis bij een fysiek exemplaar.
Wat kan een dumbphone wel
Voordat je besluit over te stappen naar een dumbphone, is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn die overblijven. Als basis kun je uitgaan van de mobieltjes die voor de opkomst van de smartphone populair waren. Je kan er dus altijd mee bellen en sms’en. Daarnaast hebben zelfs de goedkoopste basismodellen nog extra mogelijkheden als een camera, fm-radio, mp3-speler en bluetooth om de muziek op een externe luidspreker af te spelen.
Featurephones zijn iets duurder, tot rond de honderd euro, maar bieden ook meer. Denk dan aan een wat groter kleurenschermpje, wifi, een betere camera en zelfs de mogelijkheid een aantal apps te draaien en te surfen. Met bijvoorbeeld de Nokia 6300 4G kun je WhatsApp, Facebook, Google Maps en YouTube gebruiken. Hou er wel rekening mee dat het bij featurephones gaat om een besturingssysteem en apps met beperkte mogelijkheden.
Een pluspunt van dumbphones boven smartphones is dat de accu veel langer meegaat. In plaats van een keer per dag opladen, is een keer in de paar weken meestal al genoeg. Ook kunnen ze beter tegen een stootje, bij gebrek aan een groot breekbaar touchscreen. Als dat nog niet voldoende is, zijn er modellen, zoals de Nokia 800 Tough of RugGear RG170, die extra robuust gebouwd zijn en daardoor goed bruikbaar onder zwaardere werk- en sportomstandigheden.
Wat kan een dumbphone niet
Vanzelfsprekend kom je zonder een uitgebreid besturingssysteem en alle beschikbare apps ook wat tekort bij een dumbphone. Zo is uitgebreid surfen en gamen geen optie. De camera maakt op zijn best foto’s en video’s met een matige beeldresolutie. Ook kun je geen muziek en video streamen. Daarnaast mis je bij veel toestellen de mogelijkheid om QR-codes te scannen en je bankzaken mobiel te regelen.
Sommige dumbphones hebben gewoon een camera |
Gelukkig kun je nog steeds zonder QR-codes functioneren. Die voor het coronabewijs is bijvoorbeeld ook af te drukken. Banken gaan er wel steeds meer vanuit dat je een smartphone hebt, maar als je een pc gebruikt in combinatie met een mobiel voor de beveiligings-sms’jes, red je je ook nog prima.
Oudere modellen mobieltjes werken alleen via 2G, dat op het KPN- en Vodafone-netwerk tot minstens eind 2024 nog wordt ondersteund. Voor zekerheid op langere termijn: let erop dat er 4G bij de naam of specificaties staat.
|
Zoveel geld bespaar je
Net als bij smartphones kun je het bij dumbphones net zo duur maken als je wilt, afhankelijk van je keuzes. Maar zelfs dan ben je nog goedkoop uit.
De best betaalbare optie is de simpelste mobiel kopen, zoals de Nokia 110 4G of Alcatel 2057 (2G) voor rond de vijftig euro. Bij heel weinig bellen en sms’en kun je al toe met een prepaid simkaart van 25 euro voor een jaar. Een sim-only-abonnement of abonnement inclusief toestel nemen, kan ook. Voor onbeperkt bellen en 1 tot 5 GB per maand internet ben je bijvoorbeeld bij Lebara (KPN-netwerk) zo’n zes euro per maand kwijt. Welke keuze je ook maakt: je komt zo uit op tussen de 50 en 85 euro per jaar als je je mobiel in twee jaar afschrijft. Bij een wat duurdere featurephone van honderd euro liggen de kosten tussen de 75 en 150 euro per jaar
Kies uit de verschillende featurephones bij een belwinkel |
Voor een gemiddelde smartphone ben je rustig 400 tot meer dan 1.000 euro aan het toestel kwijt. Daarbij hoort ook sneller en meer internet en de daardoor jaarkosten van 300 tot wel 600 euro.
Een dumbphone kan je dus op jaarbasis 250 tot wel meer dan 500 euro schelen. Interessant genoeg om eens na te denken of je je smartphone echt wel zo nodig hebt.
|