Bitcoin blijft nog altijd de belangrijkste cryptomunt. In dit artikel zetten we een aantal interessante feiten en weetjes op een rij die je kunnen helpen als je wilt starten met het kopen van Bitcoin.
Vroeger was het nog een droom en fantasie, maar tegenwoordig is het echt mogelijk: een decentrale digitale munt die steeds meer te gebruiken is in het dagelijks leven. Er zijn vandaag de dag heel veel varianten op Bitcoin te vinden, maar Bitcoin blijft nog altijd de belangrijkste cryptomunt. Interesse om te beginnen met Bitcoin? In dit artikel zetten we een aantal interessante feiten en weetjes op een rij die je kunnen helpen als je wilt starten met het kopen van Bitcoin.
1. De FBI is een van de rijkste bezitters van Bitcoin
Cryptovaluta is heel handig te gebruiken als je een crimineel bent. Door deze nieuwe technologie is het heel makkelijk om voor bijvoorbeeld drugshandel geld over te maken. Dit soort deals vinden vaak plaats op het darkweb waar criminelen niet te stoppen zijn. Echter is het de FBI gelukt om een aantal darkweb-websites op te rollen, waarbij ze veel crypto wallets in beslag hebben genomen. Zo hebben ze wallets in bezit gekregen van 30.000, 96.000 en 144.000 Bitcoins. Dat dit echt behoorlijke hoeveelheden aan Bitcoin zijn, dat blijkt wel, want wereldwijd zijn er maar ongeveer 17 miljoen Bitcoins in omloop. Dit maakt de FBI een van de grootste Bitcoin-bezitters in de wereld!
2. Wat 100 dollar in 2010 waard was, dat is vandaag 100 miljoen waard
Investeerders weten dat handelen in geld risico’s met zich meebrengt. Achteraf is het heel makkelijk om te zeggen dat je rijk had kunnen worden met Bitcoin. In 2010 waren er een aantal die nieuwsgierig genoeg waren om 100 dollar in Bitcoin te investeren. Dat risico werd beloond, want de koers van de Bitcoin is in de loop van de jaren enorm gestegen. 100 dollar aan Bitcoin destijds is vandaag de dag maar liefst 100 miljoen waard! Eenmaal Bitcoins in je bezit, dan is het bewaren van Bitcoins wel je eigen verantwoordelijkheid, en net als voor het bewaren van ‘gewoon geld’ zijn er risico’s. Het bewaren van Bitcoins kun je doen op je eigen wallet. Mocht je Bitcoins op een kapotte harde schijf hebben staan, dan is de harde schijf herstellen mogelijk, en meer dan de moeite waard. Bitcoins en andere cryptovaluta goed en veilig bewaren op je pc verdient sowieso goede aandacht.
3. Door de blockchain kunnen Bitcoins niet dubbel worden uitgegeven
Probleem met fiat geld is dat het gevoelig is voor onnauwkeurige uitgaven en fraude. Is de database niet op orde, dan kan de munt twee keer worden uitgegeven. De informatie van de transactie is namelijk niet gekoppeld met de munt. Bij Bitcoin is dit wel zo. Dat komt door de revolutionaire blockchain-technologie. Dit is een database die alles bijhoudt van iedere transactie. Er is geen centraal punt waar je de informatie kunt vinden en het is niet mogelijk om de cryptomunt meerdere keren uit te geven. Vandaar dat Bitcoin een van de betrouwbaarste cryptovaluta ter wereld is, en vandaar dat Bitcoin de toekomst is. Bitcoins kunnen niet dubbel worden uitgegeven, en er kunnen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop geraken (naar verwachting is dat rond het jaar 2140 het geval), waar dat er dus nu zo’n 17 miljoen zijn.
4. De eerste Bitcoin transactie in real life was goed voor twee pizza’s
Bitcoin is een online valuta en deze wordt met name online gebruikt. Lange tijd was dit het geval, omdat bedrijven moeite hadden om de munt te integreren en te accepteren. Vroeger was Bitcoin helemaal niet zoveel waard. Een gebruiker kon destijds met 10.000 Bitcoins twee grote pizza’s bestellen bij de Amerikaanse keten Pappa John’s. Zou je dat vandaag de dag doen (10.000 Bitcoins uitgeven), dan zou je meer dan 240 miljoen euro neerleggen voor twee pizza’s. Het is een opmerkelijke transactie die vaker wordt aangehaald op allerlei websites de over Bitcoin schrijven, maar wordt wel gezien als eerste echte real life aankoop met Bitcoins.
5. Wie is de oprichter van Bitcoin?
Als je je afvraagt wie de oprichter van Bitcoin is, dan kom je uit op de naam Satoshi Nakamoto. Deze naam staat bij iedereen bekend als de uitvinder van Bitcoin. Echter weet niemand wie Nakamoto werkelijk is. Bij niemand is zijn naam, leeftijd of afkomst bekend en het is dan ook een groot mysterie. Het zou zelfs kunnen dat deze persoon helemaal niet bestaat, maar dat het een fictief persoon is die naar voren is geschoven door een belanghebbende organisatie. Sommige mensen beweren dat Nakamoto een Amerikaan of een Brit is, omdat hij geen gebruik maaktvan Japanse tekens in zijn codering. Ook dat zou natuurlijk kunnen. Wel wordt duidelijk dat Satoshi Nakamoto ongeveer 1 miljoen Bitcoins in bezit heeft en daardoor zeker 20 miljard euro aan vermogen heeft.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met bitcoingids.com