Wil je snel weten of een batterij vol of leeg is, dan is daar een trucje voor. Binnen 3 seconden weet je dat, wel zo handig als je een la vol met batterijen hebt en je snel een batterij nodig hebt.
Vroeger had ik best veel apparaten waar een batterij in moest, maar dat is gelukkig veel minder geworden. Nu moeten batterijen bij mij thuis af en toe nog in de controller(s) van de gameconsole Wii, en sporadisch in de elektrische vliegenmepper, fietskoplamp, afstandsbediening of weegschaal. Ik bewaar de meeste batterijen in een lade en probeer ze zoveel mogelijk in de verpakking te bewaren, maar dat lukt niet altijd. Bovendien leggen sommige huisgenoten soms de lege batterijen ook in die la, en dan kun je aan de buitenkant niet zien of ze vol of leeg zijn. Maar er is wel een slim trucje om te achterhalen welke batterijen helemaal vol of leeg zijn, zo ontdekte ik hier op deze pagina van wiki.how. Dit is een handige test als je batterijen helemaal door elkaar zijn en je niet kunt zien welke helemaal vol of leeg zijn.
Soorten batterijen
Er bestaan meerdere soorten batterijen en je kunt ze allemaal testen om te zien of ze zijn opgeladen of niet. Gaat het bijvoorbeeld om een alkalinebatterij, laat hem dan op een hard oppervlak vallen om te zien of hij wel of niet stuitert. Stuitert hij, dan is hij (bijna) leeg. Wil je exact weten hoeveel spanning de batterij nog heeft, gebruik dan een multimeter, voltmeter of batterijtester om een exacte ladingswaarde te krijgen. Een multimeter of voltmeter kun je ook gebruiken om je auto-accu te testen. Ook kun je de batterij van je mobiele telefoon testen door een app te gebruiken om een diagnostische scan uit te voeren. Dat artikel lees je binnenkort op pcactive.nl
Valtest met alkalinebatterij
We laten nu zien hoe je achterhaalt of een alkalinebatterij vol of leeg is. Naarmate alkalinebatterijen bederven, hoopt zich binnenin zinkoxide op, waardoor de batterij veerkrachtiger wordt. Een simpele valtest helpt nieuwe batterijen van oude te onderscheiden. Houd voor AA-, AAA-, C- en D-batterijen de batterij verticaal met het platte uiteinde (de min-pool) naar benede; houd een batterij van 9 Volt zo vast dat beide knooppunten naar boven wijzen en het platte uiteinde naar beneden wijst. Kies een hard, plat oppervlak, waarbij een houten ondergrond niet de beste keuze voor deze test is: hout absorbeert meer energie en items stuiteren niet zo goed. Kies dus als ondergrond bijvoorbeeld een platte stenen ondergrond zoals een aanrecht. Houd de batterij ongeveer 6 cm. boven de ondergrond en laat los.
Kijk wat de batterij doet als hij de ondergrond raakt. Een oudere batterij stuitert meerdere keren op voordat hij omvalt. Bedenk wel dat als de batterij stuitert, dit niet betekent dat hij dood is. Het betekent gewoon dat het ouder is en zijn lading begint te verliezen. Een nieuwe batterij ploft neer zonder te stuiteren. Het kan op zijn kant rollen, maar zal niet terug stuiteren.
Overigens kun je de batterij ook testen door deze vanaf 1 centimeter te laten vallen. Blijft hij staan, dan is hij nog niet leeg want een volle batterij heeft een stabiel zwaartepunt. Valt de batterij om, dan is de batterij (praktisch) leeg oftewel de batterij is ontladen of heeft een heel lage lading.
Nog een trucje
Weet je niet precies hoe vaak of hoe hoog een batterij moet stuiteren om te zien of hij leeg is, dan hebben we nog een tip. Pak eerst een batterij waarvan je weet dat deze leeg is. Het gebruik van een lege batterij kan je een beter referentiekader geven voor de batterij die je aan het testen bent. Neem vervolgens een batterij die het niet doet als je hem in een apparaat plaatst. Laat vervolgens de twee batterijen naast elkaar vallen en vergelijk het stuiteren. De lege batterij zal hoog stuiteren, hoe hoog stuitert de andere batterij?