Sinds jaar en dag zijn de televisies van Philips een begrip en zijn er veel te vinden in onze woningen. Onlangs bracht ik een bezoek aan een klein maar interessant tv-museum van Philips waar ook de innovaties en door Philips zelf ontwikkelde technieken aan bod kwamen vanaf 1972.

Een Philips-tv, wie is er niet groot mee geworden? Door de jaren heen zijn er miljoenen Philips-tv's verkocht en nog steeds zijn Philips-tv's heel populair, ook bij ons. Dat komt niet alleen door de kwaliteit en het design, maar ook omdat Philips al bijna 20 jaar geleden Ambilight introduceerde. Onlangs was ik op bezoek in Gent (België) waar het Research & Development Center van TP Vision is gevestigd, de huidige producent van Philips-tv's. Hier vind je een korte impressie van een rondleiding van een heus museumpje van Philips-tv's die Dieter Verlinde gaf, teamleider van Picture Quality Innovation. Hieronder komen ook allerlei innovaties en in-house ontwikkelde technieken van Philips aan bod.

Philips tv Dieter Verlinde

100 Hz
In 1972 kwam Philips met de eerste (transistored) TV chassis genaamd K9, met de eerste (ultrasonische) afstandsbediening. 16 jaar later kwam Philips met de 100Hz televisie, een wereld van verschil met de toestellen van 50 Hz.

Philips tv 100 Hz Dieter Verlinde

Breedbeeld en lcd
In 1992 kwam Philips met de breedbeeld-tv en in 1996 met een plasma-tv met een grote E-box. Er zijn in die tijd ook maar een paar honderd van die plasma-tv's verkocht, want ze hadden toen ongeveer dezelfde prijs als een auto. Als we dit nu naar euro’s zouden omrekenen, zou de 1996 Plasma TV maar liefst 26.372 euro kosten. De eerste geïntegreerde oplossing (UK mpeg2) voor digitale televisie zag het daglicht in 1998, terwijl in 2002 Pixel plus verscheen op CRT met 833 lijnen / 75 Hz iso 625 lijnen op 100 Hz. De eerste lcd-tv van Philips kwam in 2003 met de 30PF9975.

Philips tv Pixel Plus 100 Hz Dieter Verlinde

Ambilight
In 2004 was daar de de eerste Amblight-tv (op Plasma 9966) met CCFL-lampen. Twee jaar daarna rustte Philips voor het eerst een tv uit met Ambilight aan alle vier de kanten en 1 jaar later, in 2007 dus, verscheen Ambilight met LED's en AUREA. Weer een jaar later kwam Philips met full-array dimmen op de proppen.
De iconische tv met een beeldverhouding van 21:9, bedoeld voor het zien van films in het filmformaat, kwam in 2009, maar werd nooit een succes.

Philips tv Ambilight Dieter Verlinde

Duurzame Econova LED TV
Een jaar later kwam de Philips met de Econova LED TV die gebruikmaakte van LED-achtergrondverlichting om het energieverbruik met 60 procent te verlagen. Bovendien beschikte de tv over een Zero Power-schakelaar: zodra je de tv uitschakelde, verbruikte deze 0 watt. Tegenwoordig is het duurzaamheid wat de klok slaat, maar Philips was op dit gebied dus ook al flink bezig. Zeker als je bedenkt dat deze tv was gemaakt van al gebruikte materialen die bovendien makkelijk te recycleren zijn. Tevens werd er een afstandsbediening meegeleverd op zonne-energie, ook duurzaam dus zodat je je batterijen niet hoeft te vervangen.
De tv met actieve 3D die in 2011 verscheen, maakte gebruik van de techniek Moth-eye. Met deze techniek werden reflecties op het beeldscherm flink verminderd, zonder dat dat ten koste ging van het contrast of de kleurweergave.

TP Vision stapt in en P5 introductie
In 2012 neemt TP Vision de tv-divisie van Philips over, waarna een jaar later de eerste 4K lcd-tv te zien is. In 2016 komt Philips met de Ambilux TV op de markt en ook de eerste OLED 901F met HDR. Een belangrijke mijlpaal vindt plaats in 2017 met de introductie van de P5-beeldprocessor die Philips zelf ontwikkeld heeft. P5 dankt zijn naam aan de 5 pilaren van beeldkwaliteit die de processor moet optimaliseren, te weten scherpte, kleur, contrast, bronsignaal en bewegingsscherpte.

Philips tv P5 Dieter Verlinde

In 2018 begint Philips een samenwerking met het gerenommeerde audiomerk Bowers & Wilkins (B&W) en introduceert Philips zijn eigen techniek Perfect Natural Reality met de tweede generatie P5. Perfect Natural Reality staat voor de HDR-upscale-functie van Philips waarbij voor SDR-content een HDR-effect wordt gesimuleerd door het contrast en de helderheid kunstmatig te verhogen. Hierdoor moeten details beter opvallen. Elke nieuwe P5-generatie toont significante verbeteringen: zo liet de derde generatie in 2019 vebeterde ruisonderdrukking en detailweergave zien, evenals ondersteuning voor Dolby Vision HDR. Het jaar daarop kwam Philips met een nieuwe P5-beeldprocessor (Dual engine) die gebruikmaakt van artificiële intelligentie voor een nog beter beeld.