Uit onderzoek van Tado bleek dat 83,8% van de Nederlanders de verwarming vorige winter lager zette vanwege energiekosten. Wil je ook besparen op je energierekening, lees dan hier de top 10 tips voor het besparen op verwarming zoals schokventilatie.
In 2022-2023 was de binnentemperatuur in Nederland gemiddeld 18° Celsius en dat is ten opzichte van 19° C in 2021-2022 een hele graad verschil. 83,8% van de Nederlandse tado-klanten heeft vorige winter zijn thermostaat lager gezet, dit is het hoogste percentage van alle onderzochte Europese landen. Huiseigenaren moeten nog steeds rekening houden met stijgende energiekosten na de pieken van vorig jaar. Het is verstandig om maatregelen te blijven nemen om de energierekening laag te houden, zonder in te leveren op comfort. Hoe krijg je grip op jouw energierekening? Tado is actief op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen en als het enige platform voor meerdere fabrikanten kunnen Tado Slimme Thermostaten en services worden aangesloten op elk soort verwarmings- of koelingssysteem. Tado geeft verderop tips voor het besparen op verwarming zoals schokventilatie.
Waarom nu grip krijgen op je energierekening?
• Nu, na de zomer, zijn de gasprijzen weer aan het stijgen.
• Begin oktober is de gaswinning in Groningen helemaal gestopt, waardoor we afhankelijk zijn van de reserves en andere landen.
• Een dag de cv-ketel aan hebben kost gemiddeld al snel 12 euro.
• Volgens het CBS daalde het energieverbruik per Nederlander vorig jaar tot het laagste niveau sinds 1970. Omdat woningen steeds duurzamer worden, maar ook omdat mensen minder gas verbruikten vanwege de kosten en de oorlog in Oekraïne. Maar als het lange tijd kouder wordt dan verwacht, dan zal de vraag en dus ook de prijzen toenemen.
Met slimme verwarmingsoplossingen zoals de Slimme Thermostaat en Slimme Radiatorknoppen van Tado besparen huishoudens gemiddeld bijna een kwart op hun energierekening. Tado-klanten besparen gemiddeld 22% op hun verwarmingskosten dankzij functies zoals geofencing, waardoor de verwarming automatisch wordt uitgezet als er niemand thuis is. Andere slimme functies zijn Open Raam Detectie, Aanpassing aan Weersvoorspellingen en Slimme Schema’s, waardoor energie nooit wordt verspild.
Top 10 tips besparen op verwarmingskosten
1. Kies de juiste temperatuur: de kamertemperatuur moet in de verschillende leefruimtes op een geschikte hoogte staan. De aanbevolen temperaturen liggen rond 18 tot 21 graden in woon- en slaapkamers en rond 22 graden in badkamers. ‘s Nachts of als er niemand thuis is, kan de temperatuur lager worden gezet.
2. Programmeerbare thermostaten: investeren in programmeerbare thermostaten is de moeite waard. Ze regelen de verwarming automatisch volgens een ingesteld schema.
3. Afdichting van ramen: om energieverlies te voorkomen, is het verstandig deuren en ramen te controleren op kieren en dit zo nodig te repareren.
4. Thermische isolatie: als het dak, de muren en de ramen goed geïsoleerd zijn, wordt het warmteverlies geminimaliseerd. De warmte kan niet naar buiten ontsnappen en koude lucht kan niet binnendringen.
5. Goede ventilatie: het is verstandig om de kamers regelmatig maar kort en efficiënt te ventileren. Schokventilatie, dus de ramen een paar minuten wijd openzetten, is beter dan ramen permanent open laten staan.
6. Sluit deuren: niet alle kamers in een huis worden evenveel verwarmd. Om te besparen op de verwarmingskosten is het verstandig om de deuren te sluiten, omdat anders de koude lucht uit de koelere kamers de temperatuur in de warmere kamers omlaag brengt.
7. Ontlucht radiatoren regelmatig: lucht in de radiatoren kan de verspreiding van warmte belemmeren.
8. Dek radiatoren niet af: er mogen geen meubels of gordijnen voor de radiatoren staan, omdat deze de verspreiding van warmte belemmeren.
9. Gebruik zonne-energie: overdag, als de zon schijnt, is het de moeite waard om de gordijnen te openen om passief gebruik te maken van zonnewarmte. Om de warmte vast te houden, moeten de gordijnen ‘s nachts gesloten blijven.
10. Gebruik van hernieuwbare energiebronnen: het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals thermische zonne-energie of biomassa kan de verwarmingskosten op lange termijn verlagen.