Het internet staat vol handige toepassingen van kunstmatige intelligentie die je gratis kunt gebruiken. Hier vind je ons overzicht van goede en handige AI’s met Tome, Explain like I'm five, Fliki, Deepl, Homestyling en Dall-E 2.
Onder redactie van Megan van der Wagt en Rob Coenraads
Dit artikel komt uit de |
||
TOME
Moet je morgen een presentatie houden, maar heb je nog niets voorbereid? Geen probleem, want Tome helpt je daarbij. Voer in waar je presentatie over moet gaan en Tome schrijft zijn eigen slides, compleet met door AI gegenereerde plaatjes die passen bij de inhoud. Op die manier heb je in ongeveer dertig seconden een hele dia presentatie die je zo kunt inzetten. En vind je dat wat te ver gaan, dan kun je hem ook een outline laten maken, waarin je vervolgens je eigen teksten kunt invoeren. Het enige nadeel: Tome werkt op dit moment nog niet in het Nederlands, al heeft dat verder gelukkig geen eff ect op de outline-functie. Tome werkt overigens met een credits-systeem, zoals je dit wel vaker bij AI’s tegenkomt. Je krijgt er vijfhonderd gratis, goed voor ongeveer dertig presentaties. Daarna krijg je extra credits door vrienden en familie voor de dienst uit te nodigen.
EXPLAIN LIKE I’M FIVE
Door het internet hebben we toegang tot zowat alle informatie die je maar kunt bedenken. Maar dat wil niet zeggen dat die informatie voor iedereen begrijpelijk is. Natuurlijk, je kunt op Wikipedia een artikel lezen over de relativiteitstheorie, maar ongetwijfeld kom je dan taalgebruik en termen tegen waar je moeite mee gaat hebben. Gelukkig is er nu Explain Like I’m Five, een AI die precies doet wat de naam zegt: iets uitleggen zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Kies eerst voor Dutch voor Nederlandstalig en voer in wat je wilt weten in het veld waar staat Ask me to explain anything. Vraag bijvoorbeeld Hoe werkt de relativiteitstheorie en geef aan hoe slim je je op dat moment voelt. Druk daarna op Run en binnen de kortste keren heb je een begrijpelijke uitleg. Iedere dag krijg je drie gratis prompts: wil je er meer, dan ben je maximaal 7 dollar per maand kwijt.
FLIKI
Fliki is een heel mooi voorbeeld van hoe alle ontwikkelingen in de wereld van AI samen kunnen komen. Met deze webapp draai je aan de hand van geschreven tekst een compleet fi lmpje voor sociale media in elkaar, met bijzonder weinig moeite. Ideaal dus als je een blog of eigen website hebt, waarvan je de inhoud wilt delen op andere kanalen. Het werkt als volgt: stel Fliki in op een Nederlandse stem naar keuze (overigens kun je ook voor een Vlaams accent kiezen) en plak je.tekst in meerdere delen. Er worden dan automatisch fi lmbeelden bij gezocht die passen bij je tekst, en alles wordt uitgesproken én ondertiteld door de AI. Zo ga je dus van een droge tekst naar een compleet fi lmpje, zonder dat je ook maar iets hoeft te weten over videobewerking. Per maand mag je vijf minuten aan video gratis in elkaar draaien. Wie meer wilt, moet 6 dollar per maand betalen.
DEEPL
Vertaalmachines op het web zijn niks nieuws, want die waren er twee decennia terug ook al. Helaas zijn veel opties voor ons gevoel in de loop der jaren niet veel beter geworden, hoewel Google Vertalen wel een kwaliteitsstap heeft gemaakt. Bij veel andere vertaalmachines komen er nog steeds vaak kromme vertalingen uit, waardoor je het eigenlijk niet voor professionele doeleinden kunt gebruiken.
Met DeepL, een vertaalmachine die gebruikmaakt van de nieuwste machine learning-technieken, heb je dat probleem niet. In het algemeen zijn de vertalingen bij deze machine foutloos, en dat maakt hem een stuk beter inzetbaar voor je werk of studie. Ook leuk: gooi je er een pdf of Word-bestand in, dan wordt die vertaald terwijl de opmaak behouden blijft. DeepL is in principe gratis. Alleen wanneer je heel veel documenten gaat vertalen of teksten gebruikt die langer dan 5.000 tekens zijn, dan kost het je € 8,99 per maand.
DALL-E 2
De naam verbindt de Pixar-robot Wall-E met de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dalí. Na een succesvolle registratie (waarbij je 50 credits krijgt) toont Dall-E 2 een tekstveld en een knop voor het uploaden van een afbeelding om als sjabloon te gebruiken. De web-app biedt geen andere opties. Na het invoeren van een prompt genereert de dienst vier vierkante afbeeldingen per credit. Zijn je credits opgebruikt, dan kun je een voorraad van 115 extra credits kopen voor 15 dollar.
Via een menu kun je geselecteerde afbeeldingen downloaden of er variaties van maken. In de zeer karige foto-editor zijn delen van de foto te wissen en kaders in te stellen. Onder My Collection bewaart OpenAI alle eerdere creaties online, afgeschermd in je account.
Ongeveer vier van de vijf aanvragen leveren illustraties op; soms zie je foto’s verschijnen. Als je juist fotorealistische afbeeldingen wilt hebben, kun je dit aanpassen met trefwoorden als photography of digital art, maar dat verwatert soms de inhoud. Dall-E 2 levert eersteklas beeldkwaliteit en krijgt zelfs menselijke gezichten voor elkaar, al slaagt het daar niet altijd in.
HOMESTYLING
Hoe tevreden je ook bent met de inrichting van je huis, er komt een moment waarop je toe bent aan iets nieuws. Een nieuw meubelstuk hier, nieuwe gordijnen daar, een likje verf op de muur… Maar wat zou nou eigenlijk goed staan? Met Homestyling.ai – van Nederlandse makelij – kom je daar snel genoeg achter. Het werkt erg makkelijk: maak eerst een account aan, waarbij het (in ons geval) wel een paar uur kan duren totdat de registratie-mail in je mailbox verschijnt. Upload vervolgens een foto van de kamer die je onder handen wilt nemen en geef aan wat voor stijl je mooi vindt. De AI doet vervolgens de rest en genereert meerdere afbeeldingen van hoe je je kamer zou kunnen inrichten. Wel zijn de meubels, kleedjes, gordijnen en meer volledig fi ctief: het is dus aan jou om op internet of de woonboulevard spullen uit te zoeken die op de dingen in je inspiratieplaatje lijken. De eerste vijftig plaatjes kosten niets en dat is meestal al genoeg voor heel wat goede ideeën.