Na het succes van chatbot ChatGPT van OpenAI, een dochteronderneming van Microsoft, lanceerde Google zijn eigen chatbot Bard. Deze wordt vervangen door chatbot Gemini van Google, waarvan onlangs al versie 1.5 verscheen.
Bram Veldt en Rob Coenraads
In november 2022 werd de AI-chatbot ChatGPT gelanceerd door OpenAI en deze chatbot kreeg niet alleen veel aandacht, maar werd ook meteen en veel gebruikt. De mogelijkheden van deze slimme chatbot zijn namelijk veel groter dan bijvoorbeeld de zoekfunctie van Google. Overigens lees je in deze workshop ChatGPT gebruiken.hoe je deze bekendste chatbot gebruikt. Microsoft was er overigens als de kippen bij om OpenAI te kopen en te implementeren in hun software. Daardoor konden bedrijven als Google natuurlijke niet achterblijven en kwamen met soortgelijke oplossingen als ChatGPT.
Van Google Bard tot Gemini
Zo kondigde Google op 6 februari 2023 Bard aan; deze AI-chatbot was eerst getest door een groep van 10.000 testers. Op 6 december 2023 kondigde Google Gemini aan dat de opvolger van Bard moest worden. Een speciaal afgestemde versie van Gemini Pro werd opgenomen in Bard, terwijl de grotere Gemini Ultra in 2024 Bard Advanced moest gaan aandrijven. Op 8 februari 2024 werden Bard en Duet AI samengevoegd onder de merknaam Gemini, een mobiele app gelanceerd op Android en de service geïntegreerd in de Google-app op iOS.
Wat is Gemini?
Gemini biedt directe toegang tot AI van Google. Het geeft ondersteuning bij onder andere schrijven, plannen en leren. Als je Gemini een opdracht geeft, krijg je een reactie die gebaseerd is op de informatie die het al kent of ophaalt bij andere bronnen, zoals Google-services. Hier zijn enkele voorbeelden van opdrachten om uit te proberen:
• “Leg me aan de hand van alledaagse voorbeelden uit wat projectielbeweging is”
• “Wat was er het eerst: de kip of het ei?”
• “Help me een titel voor mijn korte verhaal te bedenken”
Fouten
Toch kan Gemini het ook wel eens fout hebben, want het is nog altijd een nieuwe technologie. Hoewel Gemini elke dag beter wordt, kan de tool onjuiste informatie geven of zelfs aanstootgevende uitspraken doen. Zorg dus dat je de informatie die Gemini aan je geeft, dubbelcheckt. Een manier om de reacties van Gemini te dubbelchecken, is met de knop Google. Met deze knop gebruik je Google Zoeken om content te vinden waarmee je de informatie die je van Gemini krijgt, kunt beoordelen en verder kunt onderzoeken.
Gemini 1.5
Na het uitbrengen van Gemini 1.0 onlangs heeft Google nu ook Gemini 1.5 aangekondigd dat betere prestaties moet leveren. Zo gaat het beter zijn in het trainen en bedienen, met een nieuwe architectuur die daarbij moet helpen. Het eerste Gemini 1.5-model is de Gemini 1.5 Pro die geoptimaliseerd moet zijn voor het doornemen en begrijpen van informatie op een grote schaal. Lees hier meer over de Gemini 1.5 .
Gemini beschikbaarheid en minimum leeftijd
In de EU, Canada, Zwitserland en het VK moet je 18 of ouder zijn om toegang te krijgen tot de web-app van Gemini. In andere landen waar Gemini beschikbaar is, moet je minstens 13 zijn (of de geldende leeftijd in jouw land). Gemini is beschikbaar in 40 talen. Je kunt gebruikmaken van Gemini door naar de site van Google te gaan. () te gaan. Heb je meer vragen over Gemini, lees dan hier de veelgestelde vragen over Gemini .