In PC-Active 335 stond het eerste deel van de workshop Bouw je eigen sensoren. Nu gaan we verder met nieuwe sensoren en verwijzen we naar de FAQ online.

deel 2aErik Roukens

adobe express qr code 2In het vorige nummer van PC-Active stond de uitgebreide workshop ‘Bouw je eigen sensoren’. Als aanvulling op dat artikel staat sinds 5 april een FAQ-artikel online op pcactive.nl over een aantal sensor (gerelateerde) problemen en de oplossingen hiervoor. Zoek hiervoor op pcactive.nl naar sensoren en je ziet o.a. de juiste instellingen voor de AM2301/AM2302-sensor, het plaatsen van een weerstand van 4700 Ohm bij de AM2302 en het downloaden en installeren van de driver van de CP2101-communicatiechip. Of scan de QR-code om direct naar het online-artikel te gaan. 

  sensor intro       
 

Ledenvoordeel

De zelfbouwset in deze workshop kun je als HCC-lid met korting bestellen. Kijk hier voor meer info

   

 

HC-SR04 sensor

In PC-Active 335 schreven we over het zelfbouwsetje dat je nog steeds als HCC-lid met 25 procent korting online op https://hcc.nl/ledenvoordeel bij TinyTronics kunt bestellen. In die set zit ook de HC-SR04-sensor. Deze sensor gebruikt ultrasoon geluid om de afstand tot een object te meten. Het bereik ligt ongeveer tussen de 2 en 400 centimeter.

Ook de HC-SR04-sensor zit in de aangeboden zelfbouwset

HC SR04 2

 

 

 

 

 

 

 


HC SR04 bedraden
De juiste manier van bedraden zie je op de afbeelding hierboven. Voor de datakabeltjes is er gekozen voor oranje, zodat ze goed te onderscheiden zijn van de gele kabel die bij de AM2302 is gebruikt. Op de afbeelding kun je aan de rechterkant nog de draden naar de AM2302 zien. Je kunt de HC-SR04-sensor parallel aan de AM2302-sensor aansluiten op de overige vrije poorten van de EPS8266.

          

Rood - “3V3” (3.3 volt) naar de “Vcc” van de sensor

Zwart - “GND” (aarde) naar “GND” van de sensor

Oranje - “D1” (GPIO5) naar “Trig” van de sensor

Oranje - “D2” (GPIO4) naar “Echo” van de sensor

   

Na het bedraden moet je in Tasmota aangeven dat de nieuwe sensor op poort D1 en D2 aangesloten is. Ga daarom vanuit het Tasmota-hoofdmenu naar Configuration en dan naar Configure Module. Maak daar de instellingen zoals je ziet in onderstaande afbeelding (links):

Als je alles goed geïnstalleerd hebt, moet je vergelijkbare informatie op de hoofdpagina van je Tasmota-sensor zien (onderstaande afbeelding rechts)  :

Tasmota 1   Tasmota 2

Naam aanpassen
De naam van de sensor kun je veranderen door onder Configuration  de optie Configuration Other te kiezen en vervolgens bij Device Name de apparaat aan te passen.

 

          

Als je de SR04-informatie niet in de optielijst kunt vinden, controleer dan of je de juiste Tasmota-versie hebt geïnstalleerd. De standaardversie kent de HC-SR04-sensor namelijk niet: je moet de versie Tasmota-Sensors installeren. In de vorige uitgave van PC-Active staat de uitleg hoe je Tasmota installeert.