In deel 1 en deel 2 ging het over de standaard aanwezige gereedschappen in Linux Mint Cinnamon voor de data- en systeemback-up. Over de systeemback-up oplossing met Timeshift kan ik zeggen dat het een prima oplossing is. Voor het databack-upgedeelte valt er nog wel wat te winnen op het gebied van eenvoud in gebruik en opslagmethodiek.

deel 3

Peter de Bruin

In dit deel 3 gaan we dieper in op andere en betere back-upmogelijkheden dan de standaard oplossing van de Linux Mint Distributie. Dat zijn de programma’s Déjà­ Dup en Back in Time, waarbij Back in Time wat mij betreft de voorkeur krijgt vanwege de uitgebreide mogelijkheden.

We bespreken twee verschillende oplossingen.: Déjà­ Dup en Back in Time.
.
We beginnen met het veiligstellen en herstellen van data met behulp van het programma Déjà­ Dup.

1: Déjà ­Dup

Déjà Dup onderscheid zich tegenover de in Deel1 beschreven standaard  methode door een eenvoudiger bediening en betere herstelmogelijkheden en heeft de volgende kenmerken en functies:

  • eenvoudig in configureren en gebruik;
  • volledige en incrementele back‐ups;
  • gegevenscompressie;
  • optioneel versleutelde back‐ups;
  • optioneel automatische back‐ups;
  • opslag lokaal, NAS of cloud;
  • betrouwbaar:
    • standaard wordt iedere drie maanden een volledige back‐up gemaakt;
    • oudere back‐ups kunnen automatisch worden verwijderd, maar als de ruimte het toelaat worden minstens twee volledige back‐ups bewaard;
    • bij een versleutelde back‐up kan het wachtwoord worden onthouden en hoeft dan niet bij iedere back‐up te worden opgegeven;
    • als de back‐up is versleuteld, vraagt Déjà‐Dup bij een verificatie geregeld om het wachtwoord te geven.
  • De back‐up kan onderbroken en later hervat worden;
  • Herstellen kan volledig, per map of per bestand.

Installeren

Je begint door Déjà Dup te installeren via het Programmabeheer. In het zoekveld geef je deja in en dan kun je kiezen voor Déjà Dup. Klik op installeren en accepteer eventuele extra modules. Hierna is in het menu van Linux Mint Cinnamon de keuze voor Reservekopie toegevoegd onder de categorie Hulpmiddelen.

1 Deja install 2

In programmabeheer Déjà Dup zoeken en installeren

Voorbereiden medium

2 DejaUSBvoorb 2

Opslagmedium voorbereiden door formatteren

Eerst ga je nu het medium waarop je de back-up wilt gaan opslaan, voorbereiden. Ik kies hier voor een usb-stick, maar een externe schijf of ssd is groter en beter als het om een grotere hoeveelheid data gaat die je wilt opslaan in de veiligheidskopie. De usb-stick kun je formatteren met het in het menu te vinden programma Formatteur voor USB-staafjes. Als bestandssysteem kies je voor EXT4 en geef je er een naam aan, bijvoorbeeld USB-STAAFJE.

3 DejaStart 2

Instellen   

Nu start je Reservekopie op in het menu via de categorie Hulpmiddelen. Eerst ga je via Voorkeuren instellen hoe je wilt dat Déjà Dup de back-up gaat maken.

 

 Openingsscherm Déjà Dup

 

4 DejaVoorkeuren 2
Op tabblad General maak je de koppeling naar je opslaglocatie en geef je aan hoe lang de reservekopie behouden blijft. Ook kun je een automatisch back-upproces instellen, waarbij je dan wel een medium moet gebruiken dat continu beschikbaar blijft, zoals bijvoorbeeld een interne schijf of partitie.

 

 

Instellen voorkeuren General

 

Op tabblad Folders geef je aan wat er wel en wat niet in de back-up moet worden meegenomen.

6 Deja wachtwoord 2Je kunt ervoor kiezen om een wachtwoord te gebruiken. Hiermee wordt de back‐up versleuteld.

 




De back-up kan worden versleuteld via een wachtwoord

 

 

Reservekopie maken

7 Deja maak reservekopie 2

Nu kun je de reservekopie maken. Als je een usb-stick gaat gebruiken, kan het proces wel meer tijd in beslag nemen vanwege de relatief lage schrijfsnelheid van zo’n stick.

 

 De Reservekopie wordt gemaakt

Herstellen

Je start Reservekopie op in het menu via de categorie Hulpmiddelen. In het startscherm kies je voor  Herstellen. Nu heb je de keuze om alles te herstellen of om eerst te selecteren wat je uit de back-up aan bestanden of mappen wilt terugplaatsen. Hierna moet je de vraag beantwoorden naar welke locatie je wilt herstellen. In dit voorbeeld herstel ik twee plaatjes IJs_001 en IJS_002 naar mijn persoonlijke map mint.

8 Deja Herstel selectie 2

Aangeven selectie en bestemming

Voordat het herstel kan plaatsvinden, vraagt Déjà Dup nog om het wachtwoord. Hiermee kan de ontsleuteling worden toegepast..

            

 
Begrippen

  • Distributie:
    bundeling van software van besturingssysteem plus gebruikersapplicaties

  • RSync:
    Rsync is een computerprogramma dat bestanden en directory’s synchroniseert van de ene computer naar de andere. Rsync kan directory’s en bestanden kopiëren, naar keuze met gegevenscompressie en recursie, en is daardoor goed geschikt om bestanden en hele directorybomen te synchroniseren

  • EXT4:
    Bestandssysteem dat door Linux Mint Cinnamon wordt gebruikt         
        

 

  

 

 

 

 

2: Back in Time

De tweede oplossing gaat over het veiligstellen en herstellen van je data met behulp van het programma Back in Time. Back in Time heeft de volgende kenmerken en functies:

  •             

     Links

    • (*) Een hard‐link creëert een apart bestand waarin informatie over het originele bestand en zijn locatie is opgeslagen.

    • (**) Een symbolische link is een bestand dat wijst naar een ander bestand in het virtuele bestandssysteem van Linux.

     

      

     

     

     

    mogelijkheid tot diverse back‐up profielen

  • creëert herstelpunten:
    • voor ongewijzigde bestanden worden hard‐links gebruikt*;
    • hard‐links kunnen daarom niet in de back‐up worden meegenomen.

  • back‐up bestaat uit leesbare bestanden;

  • optioneel versleutelde back‐ups:
    • EncFS wordt gebruikt voor encryptie. Er wordt gewaarschuwd voor zwakheden in deze methode.

  • optioneel automatische back‐ups;

  • lokale opslag, gekoppelde gedeelde bestanden en/of via SSH:
    • bestandssysteem van het opslagmedium moet hard‐links ondersteunen;
    • samba (SMB/CIFS) ondersteunt niet standaard symbolische links**.

  • transparant:
    • de bestanden zijn leesbaar waardoor de gebruiker direct het te herstellen bestand kan zien;
    • door gebruik van hard‐links lijkt ieder herstelpunt een volledige back‐up;
    • geïntegreerde browser.


Installeren

11 BIT install 2
In programmabeheer backintime zoeken en installeren

Je begint door Back in Time te installeren via het Programmabeheer.
In het zoekveld geef je backintime inen dan kun je kiezen voor backintime-qt. Klik op Installeren en accepteer eventuele extra modules. Hierna is in het menu van Linux Mint Cinnamon de keuze voor Backintime toegevoegd onder de categorie Beheer.

Back in Time maakt gebruik van een locatie met de reservekopiemap. Die kan intern aanwezig zijn op een schijf of partitie, maar ook op een extern medium. Een foutmelding verschijnt als die map niet direct bij het starten van Back in Time aanwezig is.

12 BIT eerste keer 2  

Foutmelding bij afwezigheid van de reservekopiemap.
Is je externe medium aangesloten?

 

Die moet dan eerst worden aangekoppeld. In Linux Mint Cinnamon gebruik je de EXT4-formattering van het back-upmedium. Dat is voor probleemloze back-ups noodzakelijk. NTFS is onvoldoende geschikt en leidt tot foutmeldingen!

Instellen   

Voor het eerste gebruik van Back in Time ga je eenmalig eerst wat instellingen doorvoeren. Je klikt op de knop Instellingen.

13 BIT openingsscherm 2

Openingsscherm BackinTime

Eerst ga je een hoofdprofiel aanmaken. Hiervoor doorloop je een aantal tabbladen. Dit zijn: Algemeen, Opnemen, Uitsluiten, Automatisch verwijderen en Opties. Je begint met het aangeven via het map-symbool waar je de data-reservekopie wilt opslaan. In dit voorbeeld is dit /media/mint/Backup2 waar ik een map backintime heb aangemaakt.

14 BIT Instellen 2

Instellen van de parameters

Je kunt later naast het Hoofdprofiel ook andere profielen toevoegen via +Toevoegen. Dit kan handig zijn als je bepaalde Data zoals b.v. Afbeeldingen op een andere back-up locatie wilt opslaan.

17 BIT Autom verwijderen 2

In Automatisch verwijderen bepaal je de bewaartijd van de gegevens in de back-up

Via Algemeen en Planning kun je het back-upproces automatiseren. Wel moet je dan over een gekoppeld back-up medium beschikken.

Reservekopie maken

19 Reservekopie maken 2

Het maken van de reservekopie is het terugkerende deel van deze oplossing. Je hoeft alleen maar je medium aan te koppelen, BackinTime te starten en op de knop Reservekopie maken te klikken.


Reservekopie maken starten 

 

Herstellen

Je start Back in Time op via de categorie Beheer. In het startscherm van Back in Time kies je een van de reservekopieën uit de lijst van alle herstelpunten. Je hebt de keuze om alles te herstellen of om eerst te selecteren wat je uit de back-up aan bestanden of mappen wilt terugplaatsen. Voorbeeld: Om twee fotobestanden terug te plaatsen naar een andere locatie, klikken we achtereenvolgens op het herstelpunt 2024-01-17 19:59:10, in de rechts getoonde inhoud van de back-up op de te herstellen fotobestanden 12970.jpeg en Vista.jpg, en hierna kies je in het menu Herstellen, Herstellen naar…

21 BIT Herstelpunten 2

Het herstellen gaat via selecteren in de back-up

22 BIT Herstellen naar 2
 
23 BIT Bevestiging 2  

 

 

 

 

Vraag om bevestiging bij herstel naar oorspronkelijke locatie of nieuwe locatie

 

 

 

 

 

 

 

Na het terugplaatsen vind je de fotobestanden in de /home/mint map terug.