De vorige aflevering sloot ik af met pffft... Maar voor ik verder ging, heb ik nog even met TimeShift een hersteloptie gemaakt voor het geval dat… en een bestanden back-up volgt ook nog.

dagboek 4 intro

Karel Uilenburg


dagboek 4Het overzetten is dus goed gelukt, maar ik zou me verder gaan verdiepen in het gebruiken van de mogelijkheden die Linux biedt bij onder andere fotobeheer, videomontage en een muziekje onder de foto’s en video’s zetten. Een trucje dat we ook uit Windows kennen.

logo mintUiteraard kijk ik naar wat de mogelijkheden zijn die Linux mij biedt. Daarbij helpt een bezoekje aan internet, om duidelijkheid te krijgen over wat Linux in huis heeft aan besturingsprogramma’s. Bij Windows kon je een programma kopen en toepassen, maar je had ook een gebruiksaanwijzing nodig. Bij voorkeur in de eigen taal, maar je had wel in eigen hand wat je op je computer implementeerde.
Kijken we nu naar wat de mogelijkheden van Linux zijn om je ding te doen, dan zijn er de mogelijkheden die in het menu bij Geluid en video staan. Toch weer even op internet gekeken om vast te stellen dat je gebruik zou moeten maken van die aangegeven Linux-mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld Banshee en Rhythmbox die geen informatie in het Nederlands hebben, maar is het Engels geen probleem, dan kun je met die programma’s aan de gang. En met het laatste kun je na wat muisklikken alles met audio doen, rippen en nog veel meer. Dan blijven er nog twee over (in mijn 19.1 Linux) en dat zijn Mediaspeler en VLC Mediaplayer.
De eerste is nog erg aan Windows gerelateerd en heeft ook de kenmerken van Microsoft, maar ook hier geen informatie over hoe het te gebruiken. VLC is beduidend ruimer in zijn mogelijkheden en er staat ook een overzicht van op internet hoe VLC te gebruiken en hoe gemakkelijk je er ook audiobestanden mee kunt aanpassen.
Dan blijft over, het binnenhalen en bewerken van m’n foto’s in Linux.  In het menu vind je onder Grafisch dan het GNU Image Manipulation Program (mits geïnstalleerd uit de bibliotheek) kortweg GIMP, een bekend en veel beschreven programma in Windows en Linux voor de bewerking van fotomateriaal. Bij HELP kwam ik na 2 klikken bij een zeer uitgebreide Nederlandstalige handleiding, compleet met screenshots. Maar intussen kreeg ik van ingewijden de tip dat er in PC-Active 308 een artikel gewijd zou zijn aan Kdenlive uit de Linux-bibliotheek, dus Karel op zoek en inderdaad daar vond ik de videobewerker. Dat programma ga ik natuurlijk na lezing van dat artikel (op pag. 44) ook nog onderzoeken (ik krijg er nou echt lol in). 

Samenvattend kom ik tot de conclusie dat ik voorlopig druk bezig ben om de toegepaste programma’s voor Linux te bekijken en onder de knie te krijgen. Wat overigens wel zeer prettig is: alle genoemde programma’s zitten in het veilige Programmabeheer / Repository van Linux en worden automatisch geüpdatet na installatie, geen omkijken meer naar. 


Tot de volgende keer, 
Karel Uilenburg

Zie ook: 

  Dagboek van een Linux-gebruiker, deel 1

  Dagboek van een Linux-gebruiker, deel 2

  Dagboek van een Linux-gebruiker, deel 3