Android voelt na verloop van tijd wellicht wat stroperig aan. Haal de bezem door je tablet of smartphone en profiteer weer van een soepel mobiel besturingssysteem.
Maikel Dijkhuizen
Android is het populairste besturingssysteem voor smartphones en tablets en sinds kort is er ook een Interessegroep Android. Klik hier als je hierover meer wil weten, zodat je optimaal gebruikmaakt van deze apparaten, vragen over android hebt en je op de hoogte wilt zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
Een wat ouder toestel in combinatie met een overdaad aan zware apps resulteert vaak in een trage gebruikersomgeving. De smartphone of tablet start bijvoorbeeld langzaam op en applicaties reageren ssloom. Heb je pech, dan loopt het toestel misschien zelfs soms vast. Zeker bij toestellen uit een wat lager prijssegment is een schone Android-omgeving belangrijk. Die hebben namelijk relatief weinig rekenkracht om een vervuild mobiel besturingssysteem draaiende te houden. Voordat je het mobiele toestel definitief afdankt, kun je eerst nog diverse trucjes uitproberen. We beginnen met laagdrempelige tips waarmee je de prestaties van Android waarschijnlijk al behoorlijk opschroeft. Bieden deze tips geen oplossing, dan hebben we verderop ook nog wat rigoureuze maatregelen voor je in petto.
Apps en widgets verwijderen
Hoe meer apps je op het toestel installeert, hoe groter de kans op een traag besturingssysteem. Veel toepassingen draaien tenslotte op de achtergrond, zelfs wanneer je ze niet gebruikt. Tik op Instellingen / Apps en neem de lijst eens kritisch door. Wie weet bevinden zich op het toestel allemaal veeleisende games die je nooit meer speelt. Tik op de naam van een app en kies Verwijderen / OK. Verder veroorzaken zogeheten widgets een behoorlijke systeembelasting. Dit zijn kleine toepassingen op het startscherm. De widget van Nu.nl laat bijvoorbeeld het laatste nieuws zien, terwijl de Netflix-widget onlangs toegevoegde series voorschotelt. Veel mobiele apparaten bevatten standaard een widget met het weerbericht en een klok. Voor een vlot systeem kun je ze het beste verwijderen. Tik een widget enige tijd aan en kies Verwijd. uit Start.
Wis widgets uit het startscherm om de mobiele processor te ontlasten
Tijdelijke bestanden wissen
Zodra het Android-systeem dichtslibt met allerlei overbodige data, gaat dat ten koste van de snelheid. Om die reden is het zinvol om ruimtevreters te wissen. Apps slaan tijdelijke bestanden op in een zogeheten cache. Hierdoor kunnen toepassingen onder meer sneller laden. Met name Facebook is een grote boosdoener. Na een tijdje raakt de cache nogal vol en nemen deze gegevens veel opslagcapaciteit in beslag. Door de cache te legen, maak je op een gemiddeld Android-toestel al snel een gigabyte vrij. Ga op een Samsung-toestel naar Instellingen / Apparaatonderhoud / Opslag en tik op Opschonen om direct opslagruimte vrij te maken. Gebruik je een ander merk toestel? Waarschijnlijk is het onderdeel Apparaatonderhoud niet in het instellingenvenster beschikbaar. Via Instellingen / Opslag kom je alsnog op de juiste plek terecht. Je wijst bijvoorbeeld de categorie Documenten of een specifieke app aan, waarna je kiest voor Cache legen.
Iedere geopende app neemt een beetje werkgeheugen in beslag |
Werkgeheugen vrijmaken
Apps die je eerder hebt geopend, blijven op de achtergrond van het Android-systeem actief. Op die manier kun je ze snel weer oproepen. In principe is dat alleen maar gunstig, want je surft in de browser bijvoorbeeld verder waar je eerder was gebleven of je leest nog even een lang artikel in een nieuws-app uit. Een nadeel is dat geopende apps werkgeheugen opeisen. Zeker wanneer de tablet of smartphone weinig werkgeheugen bevat, leidt dat al snel tot langere wachttijden. Sluit om die reden regelmatig alle apps af. Tik hiervoor linksonder op de zogeheten Recent-knop (pictogram met drie streepjes) om een overzicht van alle geopende apps op te vragen. Bevestig vervolgens met Alle sluiten om direct werkgeheugen vrij te maken.
Houd het interne opslaggeheugen schoon door zware foto- en videobestanden op een micro-sd-kaart te bewaren |
Opslaglocatie foto’s en video’s
Een schone Android-omgeving blijft langer vlot werken dan wanneer het interne opslaggeheugen is volgepropt met data. Wie de smartphonecamera veel gebruikt, schrijft onbewust telkens grote bestanden weg naar het Android-apparaat. Kopieer foto’s en video’s om die reden regelmatig naar een computer of NAS en wis ze vervolgens van het mobiele apparaat. Geen zin om wekelijks bestanden over te hevelen? De meeste mobiele apparaten met Android hebben plek voor een micro-sd-kaart. Plaats bij voorkeur een geheugenkaart met flink wat opslagcapaciteit. Controleer wel even in de specificaties welke capaciteit micro-sd-kaart het mobiele toestel maximaal ondersteunt. In de instellingen van de camera-app bepaal je op welke plek je vers geschoten foto’s en video’s voortaan wilt opslaan. Navigeer naar Instellingen / Apps en tik achter Camera op het tandwielpictogram. Via de optie Opslaglocatie kies je tot slot voor SD-kaart.
Dagelijks uitzetten
Een heleboel mensen zetten hun tablet of smartphone nóóit volledig uit, waardoor het apparaat maanden of zelfs jaren achtereen is ingeschakeld. Onverstandig, want allerlei achtergrondprocessen hopen hierbij op en dat veroorzaakt onnodig vertraging. Zeker bij een wat ouder Android-toestel is het raadzaam om het apparaat dagelijks uit te zetten, bijvoorbeeld ’s nachts wanneer je slaapt. Reageert de tablet of smartphone plotseling uiterst traag, dan kun je ook een vlotte herstart uitvoeren. Houd de aan/uit-knop enige tijd ingedrukt en kies Opnieuw opstarten.
Android-instructiesFabrikanten van tablets en smartphones hebben de vrijheid om Android naar eigen wens aan te passen. Hierdoor kunnen de instructies en menu-aanduidingen op jouw mobiele apparaat afwijken. Alle besproken handelingen uit dit artikel zijn gebaseerd op een tablet van Samsung. |
In de ontwikkelaarsopties schakel je diverse systeem belastende animaties uit |
Grafische hoogstandjes
Je zou het misschien niet zeggen, maar Android barst van de visuele effecten. Open je bijvoorbeeld een app of sluit je juist een toepassing af, dan verschijnt er een korte animatie in beeld. Dit kost rekenkracht. Je kunt diep in de Android-instellingen bepaalde animaties uitzetten. Ga naar Instellingen / Info tablet / Softwaregegevens en tik minimaal zevenmaal op het buildnummer. Hiermee activeer je de ontwikkelstand. Keer terug naar het beginscherm van de instellingen en kies Ontwikkelaarsopties. Talloze geavanceerde instellingen verschijnen vervolgens in beeld. Aan jou de taak om de animatieopties te vinden. Bij een Samsung-toestel vind je die onder de categorie Tekening. Tik op Overgangsanimatieschaal en selecteer Animatie uit. Op deze wijze zet je naar eigen inzicht nog meer visuele effecten uit. Het resultaat is een rappere gebruikersomgeving.
Vanuit de herstelmodus leeg je de volledige cache van het besturingssysteem |
Herstelmodus
Eerder bespraken we al de mogelijkheid om tijdelijke gegevens uit Android te wissen. Onder de motorkap bewaart dit mobiele besturingssysteem nog veel meer tijdelijke data. Die verwijder je uitsluitend vanuit de herstelmodus. Je roept de herstelmodus op door een specifieke toetscombinatie in te drukken. Bij de meeste apparaten druk je hiervoor enkele seconden tegelijkertijd de aan/uit- en volumeknop in. Zet het toestel eerst volledig uit voordat je de herstelmodus gaat opstarten. Je komt in een zeer eenvoudig menu terecht. Gebruik de volumeknoppen om langs de onderdelen te navigeren, terwijl je met de aan/uit-knop kunt bevestigen. Open Wipe cache partition en kies Yes. Overigens helpt deze truc wellicht ook tegen foutieve apps die soms crashen. Wees er wel zeker van dat je niet per ongeluk voor Wipe data/factory reset kiest, want hiermee zet je het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen. In uiterste nood doe je dat namelijk net zo gemakkelijk vanuit het reguliere Android-menu (zie volgende tip).
Terug naar fabrieksinstellingen
Helpen de voorgaande tips niet? Het laatste redmiddel is teruggaan naar de fabrieksinstellingen. Je begint vervolgens weer met een schone lei. Stel persoonlijke data wel eerst veilig, zoals foto’s, video’s, documenten en WhatsApp-gesprekken. Navigeer naar Instellingen / Algemeen beheer / Resetten / Fabrieksgegevens herstellen / Resetten / Alles verwijderen. Hiermee wis je alle geïnstalleerde apps, instellingen en persoonlijke gegevens. Neem na afloop dus even de tijd om het mobiele toestel weer naar eigen smaak in te richten. Verstandig is om alleen de hoognodige toepassingen te installeren, zodat Android langer soepeler blijft werken. Reageert Android nog altijd langzaam? Dan is het echt tijd voor een nieuw toestel.
Voordat je het apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen,
verschijnt er een opsomming met welke gegevens je kwijtraakt