Met WordPress bouw je eenvoudig de mooiste websites en met plug-ins voeg je extra mogelijkheden toe, van een handig contactformulier tot een complete paginabewerker. Deze tien plug-ins zijn onmisbaar voor jouw WordPress-website.

Alex WIt

WordPress is bekend als het zeer populaire contentmanagementsysteem voor websites. Je maakt er makkelijk een website mee zonder dat je kennis van computertalen als HTML of PHP nodig hebt. Bovendien is het bijhouden van de inhoud van je website (content management) eenvoudig en gebruikersvriendelijk. Toch kan het nog beter: met plug-ins. Plug-ins kun je zien als hulpstukken in softwarevorm. Ze voegen allerlei extra mogelijkheden toe aan je website die je met de gewone editor (bewerker) van WordPress niet hebt. 
Er zijn tienduizenden plug-ins die van alles te bieden hebben. Eerst lees je hoe je plug-ins zoekt en installeert, daarna maak je in willekeurige volgorde kennis met een aantal plug-ins die zeer handig en populair zijn. 

PLUG-INS ZOEKEN EN INSTALLEREN 
De veilige manier om een plug-in aan WordPress toe te voegen, loopt via de Plug-ins pagina op het dashboard van WordPress. WordPress heeft standaard al een of meer plug-ins klaarstaan voor gebruik bij je site. Die zie je via Plug-ins en Geïnstalleerde plug-ins
Om een nieuwe plug-in te zoeken, klik je op Nieuwe plug-in. Je kunt naar plug-ins zoeken in verschillende categorieën bovenin of met de trefwoorden (tags) onderin. Directer zoeken doe je via het zoekvak. Typ de naam van de plug-in of het type plug-in in het zoekvak. Zoek altijd op Engelse termen. 
Je installeert een plug-in door erbij te klikken op Nu installeren en daarna Activeren. Bij sommige plug-ins verschijnt er een extra optie in het hoofdmenu links. Daarmee kun je onder andere instellingen opgeven en Help-info vinden. Instellingen en Help-info bij een plug-in vind je ook in het venster Plug-ins
Vind je een plug-in bij nader inzien niet interessant genoeg? Dan schakel je hem simpelweg uit via de link Deactiveren en verwijdert hem eventueel daarna met Verwijderen
Zoals gezegd gaan we nu verder met een aantal plug-ins die zeer handig en populair zijn. 

plugin knipsel 1
Yoast SEO helpt stap voor stap je site beter vindbaar te maken

YOAST SEO 
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachine-optimalisatie. In gewoon Nederlands betekent dat ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt door zoek machines. En dat helpt weer meer publiek naar je website te trekken. SEO is een kunst op zich, dus een plug-in die je daarbij een handje helpt, is mooi meegenomen. Yoast SEO bekijkt iedere pagina op je website kritisch en geeft aan op welke punten je de vindbaarheid kunt vergroten. De plug-in kijkt daarbij naar verschillende aspecten, zoals de aanwezigheid van goede sleutelwoorden en de omschrijving van je pagina. 

plugin knipsel 2
Smush je afbeeldingen om je website sneller te maken

 

             

   

     Woordenlijst

 
  • Comprimeren - Een afbeelding kleiner maken wat betreft het aantal kilobyte. 
  • Contentmanagementsysteem (cms)
    Een systeem waarin je informatie bewerkt en websites bouwt en beheert. 
  • Editor - Bewerkvenster voor het aanpassen van informatie, zoals een webpagina in WordPress. 
  • Plug-in - Hulpstuk in softwarevorm dat extra mogelijkheden aan het cms geeft. 
  • SEO - Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachine-optimalisatie. 
  • Slider - Een soort korte diashow, vooral populair als bewegende en interactieve titelbalk. 
  • Spam - Ongewenste reclameberichten.
    
 

SMUSH 
Foto’s en andere afbeeldingen maken je website een stuk levendiger en interessanter. Helaas maken ze je site ook een stuk trager. Vaak nemen plaatjes teveel kilobytes in, zodat een internetbrowser er flink wat werk aan heeft omze allemaal te laden en in beeld te brengen. Hierbij snelt Smush je te hulp. Deze plug-in is gespecialiseerd in het optimaliseren van de afbeeldingen op je website. Smush comprimeert de afbeeldingen door alle overbodige informatie in het bestand weg te halen, zonder de kwaliteit te verminderen. Ook spoort de plug-in foutieve maten van je afbeeldingen op, zodat ze er allemaal goed uitzien op je pagina. Met behulp van deze functies en meer zorgt Smush ervoor dat je website zo vlot en goed mogelijk in beeld verschijnt.

ASKIMET ANTI-SPAM 
Zodra je op je WordPress-website bezoekers de kans geeft om te reageren, loop je ook meteen het risico op spam. Bij spam denk je meestal aan ongewenste reclamerommel in je mailbox maar ook websites zijn een dankbaar doel voor spammers. Zelfstandig werkende spamsoftware schuimt dag en nacht internet af, op zoek naar onbeschermde formulieren en andere reactiemogelijkheden op websites. Voor je het weet, heb je tientallen commentaren met links naar dubieuze gok- en andere sites op je WordPress-website staan. Askimet fungeert als poortwachter voor je site. Aan de hand van een uitgebreide database worden spamberichten geblokkeerd en de afkomst weergegeven. De plug-in is zo effectief dat hij vaak standaard al bij je WordPress-site is geïnstalleerd. Om de plug-in volledig te gebruiken, moet je een activatiesleutel bij Askimet ophalen. Die is gratis voor niet-commerciële sites. 

plugin knipsel 3
Met Elementor bouw je een professionele website

ELEMENTOR 
Plug-ins zijn gewoonlijk bedoeld om extra mogelijkheden aan de WordPress-editor toe te voegen. Elementor is een plug-in die de editor helemaal vervangt. Met deze paginabouwer maak je snel, makkelijk en netjes volledige webpagina’s. Zelfs met de gratis basisversie heb je al meer dan voldoende opties om zonder een regel code een webpagina te maken. Elementor valt vooral op door zijn gebruikersvriendelijkheid en professionele mogelijkheden. Een nadeel is wel dat je met Elementor geen websites kunt aanpassen die eerder met de gewone WordPress editor zijn gemaakt.

plugin knipsel 4
Als je je meer thuis voelt bij de oorspronkelijke WordPress, gebruik je de Classic Editor.

CLASSIC EDITOR 
WordPress 5.0 Bebo bracht een volledig vernieuwde versie van de originele WordPress-editor met zich mee. Daarin spelen blokken de hoofdrol: verschillende soorten bouwstenen voor een webpagina. Hoewel natuurlijk bedoeld als verbetering, waren lang niet alle WordPress-gebruikers even enthousiast. En zelfs nu, bijna drie jaar later, zijn er nog meer dan genoeg WordPressers die de voorkeur geven aan de oorspronkelijke editor waaraan ze gewend waren. Omdat de Bebo-editor de standaard is vanaf WordPress 5.0, heb je de Classic Editor plug-in nodig om terug te keren naar de originele editor.  

WOOCOMMERCE 
Als je je website wilt gebruiken als webwinkel, dan is WooCommerce de plug-in die je zoekt. WooCommerce is bijna een wereld op zich, met duizenden eigen thema’s waarmee je alle mogelijke webwinkels bouwt. Het maakt daarbij niet uit of je maar één product te bieden hebt of duizenden. WooCommerce is zo uitgebreid dat het als plug-in zelfs weer zijn eigen plug-ins heeft. Die variëren van het ondersteunen van alle mogelijke betaalsystemen tot reclame maken voor je producten en diensten.

WPFORMS 
Je kunt natuurlijk bezoekers aan je website contact met je laten opnemen via je mailadres. Het nadeel daarvan is dat je niet kunt bepalen welke informatie wordt opgestuurd. Daarom is een aparte pagina met een contactformulier eigenlijk onmisbaar op een website. Dat ziet er goed uit en je bepaalt precies welke gegevens de bezoeker moet of mag opsturen. 

plugin knipsel 5
Krijg contact met je bezoekers via een contactformulier van WPForms

WPForms is een populair contactformulier voor WordPress. Je maakt er eenvoudig een basisformulier met gegevens als voornaam, achternaam en e-mailadres mee. Maar ook meer uitgebreide formulieren bouwen is geen probleem met de sjablonen en de slepen-en-neerzetten-functie.

MC4WP - MAILCHIMP VOOR WORDPRESS 
Mensen die willen communiceren met klanten, leden en andere bezoekers, gebruiken daarvoor niet alleen hun website. Een belangrijk deel van je websiteverkeer krijg je via e-mail, of je nu je klanten kennis wilt laten maken met nieuwe producten of regelmatig een verenigingsnieuwsbrief wilt rondsturen aan de leden. De MC4WP plug-in helpt je daarbij door je site te koppelen aan de MailChimp-nieuwsbriefdienst (mailchimp.com). Mailadressen die zijn opgestuurd via een contactformulier op je website, worden automatisch in je eigen MailChimp-mailinglijst gezet. Deze lijst gebruik je vervolgens voor het eenvoudig versturen van je mails of nieuwsbrieven aan alle belangstellenden. In de gratis versie van MailChimp kun je een beperkt aantal e-mailadressen vastleggen. In de betaalde versie heb je die beperking niet.  

plugin knipsel 6
Smart Slider 3 brengt je site in beweging 

SMART SLIDER 3 
Is er een manier om een netjes gebouwde website met goede teksten en afbeeldingen er nog beter uit te laten zien? Zeker! Met een of meer sliders op je pagina. Een slider is een soort korte interactieve diashow, onder andere populair als bewegende titelbalk. Met Smart Slider 3 maak je eenvoudig deze bewegende elementen op je pagina. In de gebruiksvriendelijke editor voeg je je eigen afbeeldingen, teksten en opmaak toe. Of je gebruikt de sjablonen en afbeeldingen bij de plug-in. Je website gaat er een stuk beter van uitzien, maar houd er wel rekening mee dat hij ook wat trager wordt.  

plugin knipsel 7
Voeg de gewenste plug-in toe aan je site via de Plug-in-pagina

MONSTER INSIGHTS 
Hoeveel bezoekers krijgt je website? Waar komen ze vandaan? Welke pagina’s zijn populair? Zomaar wat vragen van een websitebeheerder die graag op de hoogte blijft van het verkeer naar zijn site. Een zeer populair gereedschap daarvoor is Google Analytics, maar dat heeft het nadeel dat je het als code aan je site moet toevoegen. De analyseplug-in Monster Insights neemt je dat probleem uit handen. Monster Insights gebruikt Google Analytics, maar maakt rommelen in de code onnodig. De plug-in gewoon installeren, activeren en instellen voor jouw situatie en je bent klaar om je websiteverkeer onder de loep te nemen.