Internet biedt allerlei manieren om geld te besparen en verdienen die veel mensen niet kennen. Zonde van het geld. Daarom 10 tips en trucs waarmee je een hoop geld in je zak houdt.
Alex Wit
Tip 1: Zet ING rentepunten in
De ING-bank biedt al jarenlang een variant op het aloude zegeltjes sparen, waarbij je niets meer hoeft te doen dan je gewone bankzaken regelen. Deze rentepunten, of Punten, krijg je bij sparen, ontvangen van loon op je betaalrekening of het bezitten van een ING-creditcard.
Met de gespaarde rentepunten kun je in de online ING-winkel allerlei diensten en producten aanschaffen tegen korting en zelfs soms gratis. Ga naar https://www.ing.nl/punten/overview om te zien wat je allemaal kan krijgen voor je punten. Je hoeft niet in te loggen met je bankaccount om rond te snuffelen, wel als je iets wilt kopen.
De producten en diensten zijn verdeeld in een aantal categorieën met verschillende voordelen. Onder Points only vallen producten waarbij je niet bij hoeft te betalen. Dit zijn voornamelijk kortingsbonnen. In Waardebonnen vind je kortingsbonnen en losse waardebonnen, waarbij je vaak nog wel een bedrag moet bijleggen. De rest van de producten in de shop betaal je met rentepunten plus een extra bedrag.
Al met al leveren de spaarpunten mooie kortingen op bij onder andere uitgaan, reizen, software, computers en andere hardware. Heb je zelf geen ING-rekening maar ken je wel iemand, dan kan je altijd vriendelijk vragen of hij iets leuks voor je kan aanschaffen.
Veel waar voor minder geld in de ING Punten winkel |
Tip 2: Gebruik een kortingscode
Vaste klant zijn bij een webwinkel kan je vaak interessante kortingen opleveren. Die zijn de moeite waard als je daar regelmatig producten bestelt. Online shops gebruiken vaak kortingscodes. Zo’n code wordt gewoonlijk meegestuurd in de nieuwsbrief met aanbiedingen. Om die reden alleen al is je abonneren op een winkelnieuwsbrief de moeite waard. Heb je later niets meer nodig van de winkel, dan zeg je eenvoudig de nieuwsbrief op via de link in de mail. Die staat er altijd in, dat is wettelijk verplicht.
Een kortingscode gebruiken is eenvoudig. Op een van de pagina’s bij het afrekenen van je bestelling staat een apart vakje voor de code. Selecteer de kortingscode in de nieuwsbrief, druk op Ctrl + c, klik op de winkelsite in het kortingscodevakje en druk op Ctrl + v. Let er wel op dat je meestal maar een code kunt opgeven en die code slechts een keer kunt gebruiken.
Tip 3: Let op de betaal- en verzendkosten
Extra verzendkosten als je ’s avonds wilt ontvangen |
Als je iets koopt in een online winkel en de bestelling afrondt, kun je gewoonlijk kiezen uit verschillende betaalmethoden en soms ook diverse verzendmogelijkheden. Het is verstandig hier even goed op te letten. Winkels hebben een of meer standaard betaal- en verzendwijzen die gratis zijn. Meestal is dat betalen met iDEAL en het ontvangen van je pakket op de volgende weekdagen tussen 09.00 en 18.00 uur. Wil je liever iets anders, dan betaal je soms extra.
Ook iets om in de gaten te houden, zijn de verzendkosten. Bij de meeste winkels betaal je geen verzendkosten vanaf een bepaald grensbedrag. Het loont soms iets kleins erbij te bestellen om over dat grensbedrag heen te komen.
Bij sommige winkels kun je voor een jaar alle extra verzendkosten afkopen voor een klein bedrag. Bestel je regelmatig bij zo’n winkel, dan kan deze optie de moeite waard zijn. Je kan dan ook je bestellingen ’s avonds en in het weekend zonder kosten laten bezorgen.
Tip 4: Gebruik je lidmaatschapskorting
Je krijgt veel ledenvoordeel als lid van HCC |
Ben je lid van een organisatie als de FNV, ANWB, HCC of Vereniging Eigen Huis? Dan is de kans groot dat je regelmatig geld laat liggen. Naast de primaire voordelen van een lidmaatschap, zoals pechhulp of een verzekering, zitten er vaak ook leuke extra’s bij in de vorm van kortingen op allerlei producten en diensten. Als een organisatie een eigen winkel heeft, krijg je korting met je lidmaatschapsnummer. Andere organisaties en clubs hebben voor hun leden kortingsdeals gesloten met allerlei bedrijven. Kijk dus eens op de website van je organisatie of club naar die extra voordelen en hoe je ze krijgt. Dat kan je soms honderden euro’s per jaar schelen.
Tip 5: Vind de goedkoopste winkel
Met zoveel webwinkels waar je je product kan kopen, is het lastig om te zien of je niet goedkoper uit bent bij een andere shop. Je kunt zelf van winkel naar winkel surfen en op die manier vergelijken, maar het kan een stuk makkelijker met Google Shopping.
Typ de naam van je gewenste product in Google en klik op Google Zoeken. Dit kan een algemene zoekterm zijn als Airfryer, maar ook een meer specifieke zoekterm, zoals Philips Airfryer XL . Des te preciezer je zoekt, des te zinniger de resultaten.
Klik bovenaan de zoekresultaten op Shopping. Je krijgt nu een handig overzicht met de gevonden producten in verschillende online winkels. Links op de pagina staan allerlei filters waarmee je de zoekresultaten nog meer richting jouw wensen stuurt. Rechtsboven in het venster sorteer je met de optie Sorteren op onder andere op de prijs. Door op deze manier te speuren naar de beste koopjes bespaar je soms wel tot vijftig procent op je aankoop.Houd er wel rekening mee dat sommige winkels gevestigd zijn in China of elders ver weg. Die zijn voornamelijk te herkennen aan hun opvallend lage prijzen. Aangezien de meeste van de producten die we kopen sowieso uit China komen, hoeft dat niet een probleem te zijn, maar je moet wel rekening houden met leveringstijden van meerdere weken.
Tip 6: Bingewatch en -listen gratis
PrivacyJe bent niet altijd voordelig uit bij alle bespaarmogelijkheden wanneer het gaat om je privacy. Bijvoorbeeld bij het goedkoopste product vinden met Google Shopping of Microsoft Rewards gebruiken, kun je ervan uitgaan dat je voorkeuren en surfgedrag worden bijgehouden. Het is altijd even verstandig erop te letten hoe belangrijk dit voor je is in verhouding met de financiële voordelen. |
Streamingdiensten voor film, series en muziek bieden potentiële klanten soms een gratis proefperiode aan om ze over de drempel te trekken. Hoewel sommige grote diensten, zoals Netflix en Disney+, hiermee zijn gestopt, blijven er toch nog een aantal streamers over waar je tijdelijk gratis toegang krijgt. Dat varieert van een week bij Apple TV+ (drie maanden gratis voor Apple-gebruikers) tot dertig dagen bij Amazon Prime Video.
Ook muziekstreamers als Spotify, Deezer en Groove bieden je de mogelijkheid om gratis een periode muziek te luisteren. Je kan bij muziekdiensten soms zelfs altijd gratis luisteren, maar dan heb je wel te maken met beperkingen als reclame, lagere geluidskwaliteit en een beperkt aantal nummers.
Als je een tijdje toch weinig te doen hebt, kun je heel wat films, series en muziek zonder kosten bingewatchen of -luisteren. Als de streamingdienst je bevalt, laat je het abonnement omzetten in een betaalde variant. Dat gaat meestal automatisch. Zo niet, dan zeg je het gratis abonnement weer op. Een handig overzicht vind je op www.streamwijzer.nl/gratis-streamingdiensten-kijken.
Tip 7: Stap over na een jaar
Het eerste jaar goedkoop beschermd tegen virussen |
Het loont niet alleen bij zorg- en andere verzekeringen om eind van het jaar even te controleren of je elders misschien goedkoper uit bent. Ook bij noodzakelijke software als antivirus is het vaak handig om te checken en over te stappen na een jaar.
Veel producenten lokken nieuwe klanten met een sterk verlaagd tarief voor het eerste jaar. Voor een paar tientjes ben je dan al beveiligd, terwijl je in het tweede jaar zestig euro of meer moet betalen. Dat is het moment om eens rond te kijken bij een andere antivirussoftware aanbieder. Het enige wat je hoeft te doen is je bestaande abonnement op tijd opzeggen of gewoon laten verlopen, en tijdig het nieuwe abonnement te starten.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gratis antivirussoftware te gebruiken. Dan ben je meestal ook voldoende mee beschermd. De nadelen zijn dan wel dat de mogelijkheden beperkt zijn, bijvoorbeeld geen anti-ransomware of anti-phishing, en dat je wel betaalt in de vorm van het verhandelen van je persoonlijke gegevens (zie kader Privacy). Voor meer info over antivirussoftware: zoek op www.pcactive.nl op de term: antivirus.
Tip 8: Lees magazines gratis
Je leest actuele en oude artikelen gratis op Archive.today |
Steeds meer digitale kranten en magazines verdwijnen achter een muur. Dat kan een betaalmuur zijn, zodat je eerst een abonnement moet nemen voordat je artikelen kan lezen, of een cookie- en trackermuur. Je betaalt dan niet in geld maar in privacy. Je geeft de krant of het magazine – en vaak tientallen bedrijven – toestemming om een groot deel van je surfgedrag te volgen en vast te leggen voor commercieel gebruik.
Er is een manier om beide muren te omzeilen. Je hoeft daarvoor niets illegaals te doen, de gratis diensten van Archive.today gebruiken is voldoende. Archive.today is een online archief dat op grote schaal webpagina’s archiveert als afbeelding en tekst. Daarbij zitten ook de pagina’s van online kranten en magazines.
Een gearchiveerd artikel lezen, zelfs als dat nog actueel is, werkt heel simpel. Ga naar de oorspronkelijke webpagina met het artikel. Bij een online muur zie je alleen het eerste deel van dat artikel. Selecteer en kopieer het webadres (url) met Ctrl + c. Ga naar https://archive.ph en klik in het vak bij My url is alive en druk op Ctrl + v. Klik daarna op Save. Hiermee archiveer je zelf de webpagina. Je kan hem vervolgens volledig bekijken. Dit kan soms wel even duren en het werkt niet in alle gevallen, maar het is proberen waard.
Om te zoeken naar oudere, eerder opgeslagen artikelen, geef je bij I want to search the archive for saved snapshots het gewenste onderwerp en/of magazine op en klikt op Search.
Tip 9: Surf jezelf rijk
Beloond worden voor zoeken, gamen en surfen met Microsoft Rewards |
Rijk is wel een wat groot woord, maar met Microsoft Rewards of Microsoft Beloningen verzamel je met gewone online activiteiten waardepunten. Die punten kun je inwisselen voor waardebonnen, cadeaus en giften aan goede doelen. Met Microsoft Rewards verdien je punten met winkelen bij de Microsoft Store, games spelen met de Xbox en zoeken met de Bing zoekmachine in Edge of het zoekvak in Windows. Daarnaast zijn er nog andere manieren om punten te verzamelen, zoals met het spelen van quizjes.
Om mee te doen, hoef je je alleen maar aan te melden via de Edge webbrowser. Klik hiervoor op de drie puntjes rechtsboven in Edge en daarna op Microsoft Rewards. Klik op Deelnemen en claimen. Aangezien je gewoonlijk al ingelogd bent in Windows, worden de gegevens van dat Windows account gebruikt. Geef toestemming en beloon jezelf voortaan met Microsoft Rewards. Er staat vanaf nu een Rewards pictogram rechtsboven in het Edge-venster. Als je daarop klikt, zie je een overzichtje met mogelijkheden om beloningen te verdienen, zoals met een quiz of een peiling. Je kunt een aparte Rewards extensie eventueel toe laten voegen aan Edge met Rewards in uw browser. Om nog veel meer opties te zien, klik je op Dashboard.
Tip 10: Vind en verzamel coupons
Kortingscodes vind je makkelijk met een coupon finder |
Eerder las je hoe je met de kortingscodes van online winkels geld bespaart. Het gaat dan wel om kortingscodes van winkels waarbij je al eerder iets gekocht hebt. Maar hoe kom je erachter welke jou nog onbekende webshops kortingscodes of coupons aanbieden? Daarvoor gebruik je een coupon finder.
Een type coupon finder is een verzamelwebsite waarop je allerlei kortingscodes en aanbiedingen terugvindt. Een goed voorbeeld daarvan is https://www.groupon.nl/goods/ Het andere type coupon finder heeft de vorm van een extensie voor je internetbrowser. Een bekende is https://www.joinhoney.com/ Die kun je direct toevoegen via de knop op de site of via de optie Extensies of Add-ons in je browser. Deze extensie is standaard beschikbaar voor Google Chrome maar kun je ook toevoegen in Edge via de Chrome Web Store.
De extensie zoekt automatisch naar de beste kortingscodes bij de winkels die je bezoekt en voegt die voor je toe als je afrekent. Hiermee kun je wel tot dertig procent aan kosten besparen bij je aankoop.
De webbrowser Edge heeft een ingebouwde coupon finder. Kom je op een winkelsite met aanbiedingen, dan verschijnt kort de tekst ‘Deze site heeft coupons!’ in de adresbalk. Klik op het blauwe labelpictogram en je ziet de coupons.
|