Een iPhone en onze tips is alles wat je nodig hebt om geweldige video’s te maken. Lees in deze workshop handige tips om direct betere films te maken met je iPhone.

 

    MacBoek2023 logo  
    

Ledenvoordeel

Dit artikel komt uit de nieuwste MacBoek 2023  met o.a. 17 creatieve en praktische projecten in de  categorieën Mac,Foto’s/Video/Muziek, Creatief en Handig. Als HCClidkrijg je fikse korting hierop..Kijk hier.

  
       

Redactie

De tijden waarin we rondliepen met een lompe camcorder zijn (gelukkig) al jaren voorbij. Tegenwoordig heb je met je iPhone namelijk altijd een geweldige filmcamera bij de hand, waarmee je alles in detail vastlegt. Vaak is hij zelfs veel beter in filmen dan je volwaardige spiegelreflex- of compactcamera. Althans, mits je weet wat je doet, want zelfs met alle geavanceerde cameratechniek in de iPhone zie je regelmatig filmpjes voorbijkomen die alsnog lijken alsof ze met een camcorder zijn gemaakt. En dat is geen compliment. Met de tips op de komende pagina’s leer je hoe je het maximale uit je iPhone-camera haalt, en til je je filmbeelden tot een hoger niveau. Zo maak je met jouw (zomer)film straks helemaal de blits.

Filmen voor beginners
Met deze 6 basistips maak je direct betere filmbeelden met je iPhone.

1. Hou het horizontaal
ftr filmen 2Sinds de iPhone zijn verticale video’s gemeengoed geworden. Maar die zien er op alle andere schermen – tv, MacBook of zelfs de bioscoop – vrij suf uit. Probeer daarom altijd horizontaal te filmen. Een uitzondering is als je film alléén op Instagram, TikTok of Snapchat komt, maar zelfs dan is het voor de toekomstbestendigheid van je video beter om je telefoon even een kwartslag te draaien.

 

2. Stabiliseer
ftr filmen 6Je iPhone heeft ingebouwde stabilisatie die je beelden… stabiliseert. Dat is erg handig, maar deze techniek verricht geen wonderen: heb je je iPhone met één onstabiele arm ver van je lichaam vast, dan worden je beelden nog steeds erg schokkerig. Pak je telefoon daarom met twee handen vast, en houd je ellebogen tegen je lichaam om je iPhone goed te stabiliseren tijdens het filmen.

 

3. Korter is beter 
ftr filmen 3Ga je naar een concert en wil je dit goed vastleggen? Ga voor sfeerbeelden! Film een kort stukje waarbij je het podium en het publiek filmt en leg daarna je iPhone weer weg. Het hele concert filmen lijkt misschien leuk voor later, maar je kijkt het waarschijnlijk nooit helemaal terug – en je familie en vrienden al helemaal niet. Dit geldt overigens bijna altijd bij het filmen met je iPhone: kort en krachtig is beter om je publiek vast te houden dan lang en saai.

 

4. Ruimte
ftr filmen 5Filmbeelden nemen flink wat ruimte in beslag. Houd hier rekening mee, en kijk voordat je eropuit gaat even bij Instellingen > Algemeen > Info hoe veel opslag je nog vrij hebt. Zit je krap, en weet je even niet wat je moet verwijderen? Ga dan in Instellingen naar Camera > Neem video op en selecteer een lagere kwaliteit die minder ruimte in beslag neemt. Je ziet onder je opties hoe veel opslag een minuut filmen in beslag neemt: dit varieert van 45 MB per minuut tot 440 MB per minuut. Wel adviseren wij om eerder ruimte vrij te maken dan de kwaliteit lager te zetten. Film je namelijk niet in 4K, dan is de kans groot dat je hier in de toekomst spijt van krijgt.


5. Kies je lens
ftr filmen 4Heb je een iPhone met twee of drie lenzen, dan kies je in de Camera-app met welke je filmt. Je hebt, afhankelijk van je iPhone-model, de keuze uit 0,5x (ultragroothoek), 1x (groothoek) en 2x/2,5x/3x (tele). De groothoeklens is de meest technisch geavanceerde camera van je iPhone en levert daarmee altijd de beste filmbeelden op. De ultragroothoeklens en telelens bieden minder hoge beeldkwaliteit en filmen alleen bij goed licht écht scherp. Overigens: bij een iPhone zonder telelens geeft inzoomen wazige beelden, omdat je dan eigenlijk alleen knipt in het camerabeeld. Zoom dus alleen in bij Pro-modellen, de iPhone X(s), iPhone 8 Plus of iPhone 7 Plus.


6. Kies je framerate
ftr filmen 1De framerate of fps is het aantal beelden per seconde. Hoe meer beeldjes, hoe soepeler. Je hebt bij Instellingen > Camera > Neem video op drie opties: 24, 30 en 60 fps. 24 is de snelheid van speelfilms, 30 is de standaard voor internetvideo’s (en meestal de beste optie), en 60 zie je vaak bij sportvideo’s. Wat je ook kiest: gebruik altijd dezelfde framerate voor je hele film.

          


Welke iPhone heb ik nodig?

In principe maak je met alle iPhone­modellen sinds de iPhone 6s (Plus) uit 2015 goede filmbeelden. Wel geldt: hoe nieuwer het model, hoe beter je filmkwaliteit. Dit merk je met name als het gaat om het dynamisch bereik: nieuwere iPhones tonen meer detail bij fel zonlicht of donkere schaduwen, terwijl bij oudere modellen beelden sneller over- of onderbelicht zijn. Ook geven de ultragroothoeklens en telelens in nieuwere modellen je wat meer flexibiliteit bij het filmen.

            

A.
Kwaliteit
De kwaliteit van je filmbeelden stel je in via Instellingen > Camera > Neem video op, maar ook in de Camera-app zelf. Tik hiervoor op de icoontjes linksboven – of rechtsboven als je de telefoon verticaal houdt. Met de één wissel je tussen resoluties – 4K en HD (1080p) – en met de ander verander je de framerate.

 

zeiler

B.
Kader
Goed filmen wordt een stuk makkelijker als je weet of je horizon recht is. Gebruik hiervoor het ingebouwde raster: die vind je onder Instellingen > Camera. Zet het schuifje achter Raster op groen en het raster is vervolgens altijd in beeld als je de Camera-app opent. Dit komt ook van pas als je bezig gaat met het framen van je beeld. Daarover lees je meer op de volgende pagina.

    

C.
To zoom or not to zoom

Hiervoor beschreven we al dat het gebruik van de ‘1x’ groothoeklens de voorkeur heeft voor de beste filmbeelden. Wil je toch wisselen van camera, dan kun je dit het beste niet doen terwijl je filmt, tenzij je wilt dat je publiek zeeziek wordt. De stappen tussen de zoomniveaus – bijvoorbeeld als je soepel van 1x naar 3x zoomt door je vinger over de zoomregelaar te vegen – zijn bovendien vrij wazig. Probeer dus met name tussen opnames door van zoomniveau te wisselen!

     

D. 
Extra opties
Door te tikken op dit knopje verschijnen er rechts in beeld extra opties. Hiermee bedien je de flitser, belichting en ProRes. De flitser kun je gebruiken als permanent filmlampje: tik hiervoor op het (extra) flitsicoontje en daarna op Aan. Met de belichtingsknop stel je de belichting handmatig bij met een schuifregelaar. De laatste knop voor ProRes is alleen beschikbaar op de iPhone 13 Pro (Max). Hiermee zet je het ProRes-formaat aan, waarmee je met extreem hoge kwaliteit filmt. Dit kost alleen wel 6 GB per minuut.


Spelen met perspectief
Je iPhone is zo snel uit je broekzak gehaald, dat het aantrekkelijk is om snel de Camera-app te openen en lukraak te schieten – vooral als je al je instellingen al goed hebt gezet met de tips op de vorige pagina’s. Toch is het beter om eerst na te denken over wat je precies aan het vastleggen bent. Als je weet dat je van verschillende korte filmbeelden later een montage gaat maken, dan is het handig om alvast na te denken over wat je tijdlijn is. Ga je bijvoorbeeld een dagje naar het strand filmen? Maak dan beelden van de weg ernaartoe, de mensen met wie je bent, dat ene tentje waar je gaat eten en verzin een mooi eindshot. Zo heb je een afgebakende set video’s met een goed te volgen verhaal.

Naast het van tevoren verzinnen van een tijdlijn, is het ook van belang om na te denken over hoe je beelden eruit moeten zien. Want hoewel het met een iPhone misschien simpel lijkt om iets te filmen, is het stiekem best een kunst om het góéd te filmen. Waar moet je onderwerp staan? Op welke hoogte moet de horizon? Hoe dichtbij of veraf moet je filmen? Er zijn allemaal regeltjes voor compositie die je beelden uiteindelijk een stuk prettiger doen ogen als je eraan houdt. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Regel van derden 
De meest essentiële vuistregel voor de compositie van je beelden is de zogenaamde regel van de derden. Hiermee verdeel je je beeld in negen vlakken door middel van vier lijnen die elkaar kruisen. Dit zie je op het camerabeeld van je iPhone als je het raster hebt ingeschakeld bij ‘Instellingen>Camera’.

ftr filmen 7 2

Het idee is dat je de belangrijkste elementen van je shot langs de lijnen plaatst, of bij de ­kruisingen van de lijnen. Dit moet voor een interessanter beeld zorgen dan wanneer je heel symmetrisch filmt. Hierboven zie je een voorbeeld hiervan: we plaatsen de horizon op de bovenste horizontale lijn, en het midden van de zeilboot op een kruising van twee lijnen. De regel van derden is ook toe te passen op foto’s: laat je raster dus vooral altijd aanstaan!

          

Shots

Door dichterbij of verderaf van je onderwerp te staan – of door te wisselen tussen de lenzen van je iPhone – kun je allerlei verschillende soorten shots maken, van extreme close-ups tot full shots. In het voorbeeld zie je hoe ze eruitzien. In de basis gebruik je

­close-ups om emoties en details goed te tonen, medium shots om gesprekken te filmen, en full shots om je onderwerp én de omgeving goed in beeld te krijgen. Doe je nog een stap terug en is je onderwerp klein in beeld, dan kom je aan bij het zogenaamde ‘wide shot’. Hierbij is de omgeving belangrijker dan je onderwerp. Door de verschillende soorten shots te combineren, en ze op het juiste moment in te zetten, houd je je video interessant.

Camera Shots 1 2

            

2 Regel van ruimte
Tijdens het filmen is het van belang om je onderwerp genoeg ruimte te geven. Hadden we bij het bovenstaande beeld van de zeilboot geen ruimte aan de rechterzijde gemaakt, dan heb je geen beeld van waar de boot naartoe gaat. Dit zou het frame minder interessant maken, en het geeft de kijker (onbewust) een meer ingesloten gevoel. De regel van ruimte is ook van belang als je personen filmt: kijkt iemand in een bepaalde richting, houd dan ruimte over in die richting.

ftr filmen 8 2

3 Hoofdruimte 
Bij het filmen van personen speelt naast de regel van ruimte ook de hoofdruimte een rol. Dit houdt in dat de bovenkant van het hoofd niet te dicht bij de bovenkant van je frame mag komen – maar ook niet te ver ervan af. Pak hiervoor de regel van derden er weer bij. Zitten de ogen ter hoogte van de bovenste horizontale lijn? Dan zit je goed.

Ga je iemand van heel dichtbij filmen en is de bovenkant van het hoofd niet zichtbaar, zoals in een spaghettiwestern? Dat kan, maar probeer dan de ogen op de kruisingen te plaatsen van de bovenste horizontale lijn en de twee verticale lijnen. Zo houd je genoeg ruimte over aan de zijkant van het gezicht, zodat je voldoet aan de regel van ruimte.

4 Bewegingen 
Je richt je iPhone gemakkelijk alle kanten op tijdens het filmen. Links, rechts, boven, onder: alles is mogelijk, maar het is van belang om je bewegingen met mate te doen. Voor de kijker is het namelijk prettiger als ieder shot één hoofdbeweging heeft, zoals een verschuiving van links naar rechts, een soepele draaibeweging, of het volgen van je onderwerp. Denk er ook aan dat het prettiger kijkt als twee shots achter elkaar niet een tegenovergestelde beweging hebben: beweeg je in het ene beeld naar voren, dan voelt het onnatuurlijk als het volgende beeld juist naar achteren gaat.

         

Perspectieven

Vaak zijn we geneigd om te filmen op oog- of schouderhoogte: dat is immers waar je je iPhone houdt, en het voelt natuurlijk om naar te kijken. Maar het leuke van filmen is dat je hier behoorlijk mee kunt spelen. Je kunt je iPhone dichter bij de grond houden, of juist helemaal boven je onderwerp: omdat hij zo licht en klein is, gaat dit bij een iPhone erg gemakkelijk. Speel hiermee, en je film voelt al snel wat minder steriel.

Camera Shots 2 2