In de wat oudere auto’s kom je nog cassettespelers tegen. Niet meer helemaal van deze tijd, of kan je er toch iets mee doen? In deze workshop maken we van de ouderwetse cassettespeler een moderne muziekspeler.
John Vanderaart
Auto’s gaan tegenwoordig erg lang mee. Dat is te danken aan de kwaliteit, aan de regelmatige APK-keuringen en wellicht ook aan de zuinigheid van de eigenaar. Iedereen weet dat het goedkoper is om een auto helemaal ‘af te rijden’ dan om deze iedere drie jaar in ruilen voor een vers exemplaar. Met als gevolg dat er nogal wat auto’s rondrijden die nog zijn voorzien van een het dashboard geïntegreerde cassettespeler. Daar rijd je dan met je hightech smartphone… Geen nood, van zo’n ouderwetse cassettespeler is nog wel wat te maken.
Dit is zo’n redelijk verse youngtimer die nog is voorzien |
Workshop
Goed, we nemen een willekeurige youngtimer en daarmee gaan we aan de slag. Zo’n youngtimer herken je doorgaans aan wat schade links en rechts, maar dat terzijde. Even voor de geschiedschrijving: autoradio’s zijn ooit erg diefstalgevoelig geweest. Hetgeen destijds de reden was dat veel autofabrikanten die autoradio’s strak hebben mee-ontworpen én nagelvast hebben ingebouwd in het dashboard. Dat maakte het stelen van zo’n autoradio een stuk ingewikkelder en het verkopen zo goed als onmogelijk. Maar dat was toen en tegenwoordig koop je voor minder dan 30 euro een inbouwstereo-oplossing om ál je vingers bij af te likken. En daar rijd je dan, 25 jaar later met je nog steeds fraai geïntegreerde audioset en nergens een (noem eens wat) Stromae op cassetteband te vinden,.
Anno tegenwoordig koop je al een supersonische inbouwstereo- |
Mp3 en Bluetooth
Maar gelukkig kunnen we nog profiteren van de – laten we zeggen – robuustheid van de ouderwetse cassettespeler. Dat wil zeggen, het maakt de cassettespeler niet zoveel uit wat je er aan cassettegebeuren insteekt. Toegegeven, een echt cassettebandje verdient de voorkeur, maar het mag ook een als cassettebandje vermomd hulpstuk zijn. Welnu, graag brengen we twee van die hulpstukken onder je aandacht: het mp3-hulpstuk en het bluetooth-hulpstuk.
Dit is een vermomd cassettebandje
|
Die is een traditionele mp3-speler |
Mp3-hulpstuk
Het mp3-hulpstuk komt in de vorm van een cassettebandje dat is voorzien van een kabeltje met aan het uiteinde daarvan een 2,5 millimeter Jack-plug. Zo’n 2,5 millimeter Jack-plug (= Male) moet passen in de 2,5 millimeter Jack-opening (= Female) van de mp3-speler op – want dat kan ook – de smartphone; kijk dan in het bijzonder naar de aansluiting voor de koptelefoon.
Bluetooth-hulpstuk
Het Bluetooth-hulpstuk komt eveneens in de vorm van een cassettebandje, maar kan aankoppelen bij – meestal – de smartphone via bluetooth. Dat klinkt aantrekkelijker dan het mp3-hulpstuk, maar de praktijkervaringen met de bluetooth-variant (zo getuigen de recensies op internet) zijn soms wisselend. Tevens is het bluetooth-hulpstuk fors duurder dan het mp3-hulpstuk; ook niet onbelangrijk...
Dit is een cassettebandje maar dan vermomd met een bluetooth- adapter. Dat heeft als voordeel dat je draadloos kunt werken. Is wel wat duurder en de ervaringen zijn gemengd. Maar als het goed werkt natuurlijk wel súper |
Geen Jack maar usb-c
We pakken meteen even door met het feit dat veel moderne smartphones niet langer zijn voorzien van een 2,5 millimeter Jack-opening maar van een usb-c-poort. Je hebt dan twee mogelijkheden: je gaat aan het werk met het pal hierboven genoemde bluetooth-hulpstuk of je converteert usb-c naar 2,5 millimeter Jack. Wij zullen zo dadelijk dat tweede gaan doen. Maar voordat het zover is, moeten we je attenderen dat er verschillende ‘manieren’ zijn om van usb-c bij 2,5 millimeter Jack aan te belanden. We noemen er drie:
De universele usb-c |
De usb-c naar 2,5 milli-
|
De usb-c naar audio-
|
Aan de slag
Dit alles gezegd hebbende, kunnen we aan de slag. En we doen dat met de mp3-vorm van het cassettebandje in combinatie met het bluetooth-hulpstuk. De universele usb-c-adapter gaf namelijk niet het gewenste resultaat: zo kostte het moeite om via de audio splitter verbinding te maken en het geluid was niet om aan te horen, ook niet nadat de instellingen waren aangepast.
De auto erbij
Vervolgens komt de auto erbij. Inderdaad, zo’n auto de cassettespeler die compleet is geïntegreerd in het dashboard, waardoor vervangen niet 1-2-3 is geregeld en al helemaal niet goedkoop. Met uiteraard als énige voorwaarde dat de cassettespeler nog steeds netjes functioneert.
Waarmee het tijd is geworden om de auto erbij te betrekken. |
Nu even goed opgelet, want het kabeltje zit aan één kant van de mp3-oplossing. Dat is dus de kant die aan de voorkant (= de opening) van de cassettespeler moet komen te zitten. Het komt dan ook goed uit dat een cassettebandje – “Weet je nog wel oudje?” – een A-kant en een B-kant heeft. Dus insteken met het draadje aan de voorkant.
Eventjes het hoofd erbij houden. Het draadje met daaraan de 2,5 millimeter |
Daarna druk je op het knopje op het bluetooth-hulpstuk voor de verbinding met de smartphone, waarna op de cassette een blauw lampje gaat branden ter indicatie dat hij verbinding zoekt.
Op de smartphone heb je natuurlijk ook bluetooth ingeschakeld en vind je onder Instellingen bij Bluetooth het gekoppelde apparaat (in dit geval Y40).
Vervolgens nog even op zoek naar een muziek-app en afspelen maar!
Qua volume nog even opgelet, want we hebben (1) het volume van de autostereo en (2) het volume van de app/smartphone.
De puzzelstukjes vallen op dit moment in elkaar. De cassette steekt in de |
HCC helpt altijd graag. Hier geven we eigenaar van de youngtimer wat extra |