AI-chatbots zijn computerprogramma’s die met behulp van kunstmatige intelligentie informatie ophalen uit een massa bronnen om ook jouw vragen tijdens een chatsessie te kunnen beantwoorden. Maar met welke vragen kun je hier zoal terecht?
Toon van Daele
Dagelijks hoor je over AI-chatbots en uiteraard heeft PC-Active hier ook aandacht aan besteed. Wij informeren je eerst waar je terecht kunt en daarna welke boeiende of praktische taken je aan deze bots kunt toevertrouwen.
1 ChatGPT
De chatomgeving van ChatGPT (hier ChatGPT Plus, de betaalde versie) |
De bekendste chatbot is ongetwijfeld ChatGPT van OpenAI, die begin december de wereld verbaasde. Net als bij de andere chatbots hoef je hiervoor niets te downloaden en volstaat het met je browser naar het juiste adres te gaan. Voor ChatGPT is dit https://chat.openai.com. Klik op Sign up voor een account. Je kunt je aanmelden met je Microsoft- of Google-account of je vult je e-mailadres en wachtwoord in. Klik op Verify email address in de bevestigingsmail. Je wordt nu ook om je mobiele telefoonnummer gevraagd voor een code die je vervolgens op de webpagina invult. Per telefoonnummer kun je één account creëren. Je kunt je inloggen en op de webpagina verschijnt een invoerveld waar je je instructie invult die je bevestigt met de Enter-toets (afbeelding 1).
2 Bing Chat
Bing Chat kan ook actuele webpagina’s raadplegen |
De gratis versie van ChatGPT gebruikt het taalmodel GPT-3.5. Om het krachtiger GPT-4 te gebruiken, die vaak trager maar wel relevanter en uitgebreider antwoordt, moet je een abonnement nemen van circa 23 euro per maand. Wil je GPT-4 gratis, dan kun je ook de vernieuwde Microsoft Bing Chat gebruiken. Surf naar www.bing.com/new, zorg dat je met je Microsoft-account bent aangemeld en kik op Nu chatten. Net boven het invoerveld kun je uit drie gespreksstijlen kiezen: standaard is dit Gebalanceerd, maar je kunt gerust experimenteren met Creatief of Precies. Houd er rekening mee dat Bing Chat doorgaans minder uitgebreide antwoorden geeft dan ChatGPT (afbeelding 2).
3 Forefront
De chatomgeving van Forefront oogt minder kaal dan die van ChatGPTs |
Minder bekend is de chatbot Forefront, die naast GPT-3.5 ook GPT-4 kan gebruiken (https://chat.
forefront.ai).
Hier kun je je aanmelden met een Google-account of met een eigen e-mailadres en wachtwoord; een telefoonnummer is niet vereist. Nadat je op Sign in to Forefront Chat hebt geklikt in de bevestigingsmail, kun je ook hier van start (afbeelding 3).
4 Meertalig
Je kunt de chatbot ook wat aansporen om in het Nederlands te reageren |
Bing Chat adresseert je normaliter in het Nederlands terwijl de chatomgeving van ChatGPT en Forefront Engelstalig is. Laat dit je niet afschrikken want de bots kunnen prima overweg met Nederlandstalige instructies en kunnen je ook in het Nederlands antwoorden. Doen ze koppig, dan kun je bij de (eerste) vraag gewoon iets intikken als "Reageer in het Nederlands" (afbeelding 4). Als het goed is, onthoudt de bot je taalvoorkeur. Weet wel dat de bots vooral met Engelstalige tekstbronnen zijn getraind wat maakt dat Engelstalige instructies soms betere antwoorden opleveren.
5 Actualiteit
Met de extensie WebChatGPT maak je ChatGPT op slag ‘actueler’ |
Met vragen als "Wat zijn de resultaten van het wereldkampioenschap snooker in 2023?" of zelfs "Hoe laat is het?" kom je niet ver in ChatGPT of Forefront, aangezien hun kennisbronnen niet actueler zijn dan september 2021. Houd daarmee rekening als je (kennis)vragen stelt. Bing Chat daarentegen kan actuele webpagina’s raadplegen en dus kun je hier terecht voor vragen als "Wat is de weersverwachting voor volgende week in Ibiza?" of "Wat is de huidige situatie in Oekraïne?". Bovendien worden er bronvermeldingen getoond waarop je voor bijkomende informatie kunt doorklikken.
Met de gratis browserplug-in WebChatGPT (ga naar https://tinyurl.com/
webchatgpt en klik op Toev. aan Chrome / Extensie toevoegen) kun je ook ChatGPT vanuit een extra balkje actuele online bronnen laten raadplegen, weliswaar minder mooi geïntegreerd dan bij Bing Chat (afbeelding 5).
6 Personas
Met de extensie WebChatGPT maak je ChatGPT op slag ‘actueler’ |
In tip 2 hebben we het al gehad over de gespreksstijlen van Bing Chat, maar Forefront gaat een stap verder met zogeheten personas. Klik op +New chat en je kunt uit 120 verschillende bekende virtuele persoonlijkheden kiezen, van Mickey Mouse over Picasso tot Bill Gates - naast de standaard gebruikte HelpfulAssistant. Of je laat je opdracht voorafgaan door @<persona>, zoals @StephenHawking <instructie> (afbeelding 6) om je antwoord als het ware uit de mond van een persona te laten komen.
7 Rollenspel
De wereld is een speeltoneel. Elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel |
Ook zonder personae zoals bij Forefront kun je ChatGPT en (in mindere mate) Bing Chat een rol laten spelen. Zo’n rollenspel werkt zelfs zeer goed om antwoorden te krijgen vanuit een bepaald perspectief, zeker wanneer je voldoende context meegeeft, zoals "Je bent een professioneel trainer van een jeugdvoetbalclub. Stel een trainingsschema op voor een week met drie trainingssessies van elk twee uur." (afbeelding 7). Of je bereidt een (sollicitatie)gesprek voor en je laat de bot een HR-manager spelen. Of vul in wat je wilt zeggen en vraag de bot te reageren alsof deze je gesprekspartner is. Of nog, je vraagt de bot een tekst te (her)schrijven in de stijl van je favoriete auteur: "Herschrijf - of vertaal in het Engels - deze tekst in de stijl van J.R.R Tolkien".
8 Muziek en film
Van inhoud tot interpretaties: vraag maar raak |
Ben je een muziek- of filmfan? Ook dan kun je heel wat pret beleven aan zo’n chatbot. De bots hebben namelijk talloze songteksten en film(script)s verwerkt, want niet alleen kunnen ze de inhoud kort weergeven ("Geef me de songtekst van Drivers License van Olivia Rodrigo" of "Geef de inhoud van "De Rouille et d’os; je mag ook spoilers geven" (afbeelding 8) maar ze kunnen je ook helpen bij de interpretatie van de song of de film, bijvoorbeeld "Welke interpretaties - inclusief korte uitleg - kun je zoal geven voor de film ‘The Matrix’ (1999)?"
9 Tekstbewerking
Van wetenschappelijk Engels |
Je kunt teksten plakken in het invoerveld en vervolgens aan de bot vragen deze in een bepaalde taal te vertalen – de vertaalkwaliteit is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Google Translate of Deepl.com – maar er is nog meer mogelijk. Zoals gezegd in tip 6 kun je deze laten herschrijven in een bepaalde stijl maar je kunt deze ook laten vereenvoudigen ("Herschrijf de tekst zodat deze begrijpelijk is voor kinderen van 8 jaar") (afbeelding 9) of net naar een hoger niveau tillen ("Herschrijf de tekst voor een publiek van ervaren wetenschappers"). Maar ook je tekst laten samenvatten (verkorten) is mogelijk.
10 Tekstcontrole
Zoek de fauten! |
Je kunt je tekst ook gerust door een chatbot laten controleren op mogelijke fouten, op het vlak van spelling, stijl en grammatica. Om de aanpassingen in de tekst makkelijker op te sporen, kun je de bot vragen deze onderaan op te lijsten. Dit kan bijvoorbeeld als volgt: "Verbeter eventuele fouten (op het vlak van spelling, stijl en grammatica) in de volgende tekst. Vermeld onder de tekst de fouten die je hebt verbeterd." (afbeelding 10)
11 Pdf-documenten
Upload een pdf-document en laat het analysren |
Wil je een online pdf-document door de chatbot laten analyseren of bewerken, dan kun je er gewoon naar verwijzen: "Herschrijf de tekst op https://tinyurl.com/volcanoes-pdf in het Nederlands zodat deze goed verstaanbaar is voor kinderen van acht jaar". Of je gebruikt de gratis dienst op www.chatpdf.com. Klik hier op From URL en plak het webadres van het pdf-document in het venster.
Je kunt ook zelf een pdf-document uploaden door dit naar het venster te verslepen. Even later hoef je de gewenste opdracht(en) maar in het invoerveld in te vullen (afbeelding 11). Enkele voorbeeldvragen zetten je op weg, maar je kunt zelf andere vragen verzinnen. Blijkt het antwoord wat te kort, dan is het vaak makkelijker een tweede opdracht in te tikken ("Maak deze tekst / je antwoord wat langer"). Immers, bots kunnen vaak niet goed overweg met instructies als "(Her)schrijf de tekst in x-aantal regels".
12 Taal leren
Leer nieuwe woorden en ondervraag jezelf |
Chatbots kunnen je ook helpen bij het leren van een taal. Je kunt zo’n bot bijvoorbeeld vragen een reeks voorbeeldzinnen te genereren waarin telkens een bepaald woord is weggelaten. De weggelaten woorden kunnen dan onderaan de voorbeeldzinnen verschijnen: "Schrijf voor elk van de volgende woorden telkens één lange, genummerde Engelstalige zin. Vervang deze woorden door 10 onderstrepingstekens. Onderaan vermeld je deze woorden in een *willekeurige* volgorde: appropriate / mason / comply with / endeavour / hoax." (afbeelding 12)
Of je laat je definities geven, eventueel in een andere taal: "Geef een Franstalige definitie voor: appropriate / mason / comply with / endeavour / hoax. Laat deze woorden weg en lijst ze onderaan op."
Goed om weten: heel wat (grammaticale) taaloefeningen zoals je die her en der op het internet vindt, kun je gewoon kopiëren en plakken en de bot vragen deze op te lossen.
13 Reisplanner
Laat de chatbot je reisgids zijn |
De zomer is in aantocht en dus zit er misschien wel een reis in. Laat de chatbot een geschikt reisplan opstellen. Geef uitgebreide details over je reis, zoals in welke steden je hoelang wilt blijven, wat je interesses zijn, hoe je je gaat verplaatsen enzovoort. Een voorbeeld: "Stel een reisplan op voor een reis naar Roemenië. We verblijven één dag in Boekarest en reizen daarna met een huurauto naar Transsylvanië, waar we drie nachten blijven. We zijn vooral geïnteresseerd in oude gebouwen." (afbeelding 13)
14 Script
Maak een webpagina met nauwelijks of geen kennis van code |
Chatbots als ChatGPT beheersen ook meerdere programmeer- en scripttalen. Het resultaat is niet altijd foutloos of optimaal maar het kan je in elk geval goed op weg helpen en je moet het hoe dan ook zelf uittesten.
Je kunt bijvoorbeeld vragen: "Maak een macro voor MS Word die automatisch alle woorden van minstens 10 letters met geel markeert. Geef stap-voor-stap instructies om deze macro in Word te gebruiken." Of je vraagt de bot een webpagina te creëren: "Maak een webpagina in HTML en CSS waarin ik een drietal producten voorstel. Zorg voor een grafische menu met knoppen naar ‘Over ons’ en ‘FAQ’." (afbeelding 14)
Op www.hostinger.com/tutorials/build-website-with-chatgpt bijvoorbeeld lees je hoe een bot als ChatGPT je kan helpen bij het creëren van een WordPress-site.
15 Gelegenheidstekst
Een leuke limerick (na enige bijsturing)
|
Een chatbot kan niet alleen zakelijke of wetenschappelijke teksten genereren, maar ook allerlei creatieve tekstvormen, zoals een sprookje of een gedicht (rijmen werkt het beste in het Engels). Je hoeft maar aan te geven waarover het moet gaan, wat het eventuele rijmschema is, of er een happy end moet zijn enzovoort. Of je laat de bot een leuke tekst schrijven ter gelegenheid van een huwelijk of een verjaardag. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter. De ontvangers zullen aangenaam verrast zijn. En de grootste verrassing is misschien nog dat je hen vertelt hoe ze voortaan zelf zulke teksten kunnen (laten) schrijven.
.