de testWie computers en mobiele apparaten wil beveiligen, heeft volop keuze. Er zijn tenslotte tientallen internetsecurityprogramma’s verkrijgbaar. Na betaling van een jaarbedrag kun je de software op pakweg drie, vijf of zelfs tien apparaten installeren. Daarnaast bestaan er ook allerlei gratis oplossingen. We bespreken zowel betaalde als gratis programma’s, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Maikel Dijkhuizen

   
  • Phishing: 
    bij phishing (letterlijk: hengelen) sturen criminelen je
    een e-mail om je naar een valse website te lokken om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie,
    pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen.
  • Ransomware:
    computervirus dat de computer of de bestanden erop
    kaapt en deze gegevens versleutelt; wordt ook wel gijzelsoftware genoemd (ransom betekent losgeld).

Phishing, ransomware, spam, identiteitsdiefstal of een ‘doodgewoon’ virus. Zodra een apparaat is verbonden met de digitale snelweg, liggen er nogal van bedreigingen op de loer. Gelukkig kunnen gebruikers zich daartegen goed wapenen, mits ze de juiste maatregelen treffen. Zo helpt het al om voor elk besturingssysteem altijd meteen de laatste updates te installeren. Gebruik daarnaast een betrouwbaar beveiligingsprogramma, want met name voor Windows is er nog altijd veel malware in omloop. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er is op het gebied van internetsecuritysoftware een breed aanbod. PC-Active helpt je met kiezen!

GRATIS IS VAAK VEILIG

Microsoft voorziet zijn besturingssysteem standaard van de app Windows-beveiliging. Deze toepassing doet wat het moet doen, namelijk malware buiten boord houden. Voorheen had dit programma een slechte reputatie, maar tegenwoordig is de beveiliging prima op orde. Wie tóch liever met een andere aanbieder in zee gaat, kiest onder meer tussen gratis apps van Bitdefender, Avira, AVG en Avast.

       
                

Advies Kaspersky

Hoewel Kaspersky al jarenlang goede beveiligingsproducten aflevert, raden we het gebruik ervan af. De wortels van het concern liggen namelijk in Rusland. Er zijn weliswaar vooralsnog geen concrete aanwijzingen van digitale achterdeurtjes naar de Russische overheid, maar het is niet ondenkbaar. Laat Kaspersky daarom voor de zekerheid links liggen. De Nederlandse overheid stopte al enkele jaren geleden met het gebruik van deze internetsecuritysoftware op haar systemen.

Dit zijn stuk voor stuk gerenommeerde softwareontwikkelaars aan wie je de veiligheid van je systeem kunt toevertrouwen. Bekijk maar eens de recente resultaten (februari 2024) van het onafhankelijke testorgaan AV-TEST (www.av-test.org). De genoemde aanbieders hebben op het gebied van veiligheid de maximale score.



FUNCTIES
BETAALDE PAKKETTEN

Er is eigenlijk geen slechte internetsecuritysoftware verkrijgbaar, want volgens AV-TEST bieden ze allemaal een adequate bescherming voor je computer. Je kunt bijvoorbeeld beveiligingsproducten van Trend Micro, ESET, Norton, McAfee, F-Secure en G Data overwegen. Maar waarom betalen voor iets dat je gratis kunt krijgen? De meerwaarde van betaalde internetsecuritysoftware zit hem vooral in de bijgesloten extra’s. Zo leveren veel aanbieders een wachtwoordmanager mee. Zeker bij gebruik van verschillende pc’s, laptops, smartphones en tablets is dat handig. Je hebt dan op elk apparaat dezelfde inloggegevens bij de hand. Verder herbergen betaalde programma’s vaak een bestandsvernietiger, spamfilter, module ouderlijk toezicht, back-upfunctie en beveiligde browser voor internetbankieren. Daarnaast is er soms een opruimfunctie ingebakken, zodat de app op eigen houtje overbodige gegevens wist.

VPN functie virusscanner 2

Met een VPN-functie surf je (tijdelijk) onder een ander publiek IP-adres

Enkele aanbieders voegen een VPN-functie toe. Je kunt dan via een beveiligde verbinding op het web surfen, omdat jouw publieke IP-adres wordt gecamoufleerd. Al het internetverkeer verloopt via een speciale server. Verder is VPN een doeltreffend hulpmiddel om regioblokkades van webdiensten te omzeilen. Naast allerlei nuttige extra’s hebben betaalde pakketten nog een voordeel. In tegenstelling tot diverse beveiligings-apps heb je niet te maken met reclame. Veel gratis oplossingen proberen gebruikers over te halen om de betaalde versie te nemen.

Functies virusscanner 2

Naast malwarebescherming heeft een betaald programma meestal allerlei andere functies in huis

ONDERSTEUNING MEERDERE PLATFORMEN

De meeste internetsecurity-ontwikkelaars stellen hun producten voor verschillende besturingssystemen beschikbaar. In hoeverre is dat nou eigenlijk nodig? Als je puur naar de veiligheid kijkt, is met name Windows kwetsbaar voor malware. Bij andere besturingssystemen geldt er een lager risico. Zo hanteert Apple bij toepassingen uit de App Store strenge veiligheidsprocedures. Alleen apps van vertrouwde ontwikkelaars komen hierin terecht. Op een iPhone, iPad en Mac zullen gebruikers dan ook niet zo gauw malware tegenkomen. Systemen met een zogeheten Linux-distributie zijn eveneens amper vatbaar voor virussen, zoals MX Linux, Linux Mint en Ubuntu. Veel smartphones en tablets hebben als besturingssysteem Android. Wie apps uit de Play Store downloadt, minimaliseert het risico op een virus. Soms glipt er weleens een besmette app door het verificatieproces van Google. Op internet circuleren er ook zogeheten apk-installatiebestanden voor Android. Laat die veiligheidshalve links liggen, want cybercriminelen verspreiden op deze wijze geregeld malware.

     
   

Smarthome-apparaten beveiligen

Behalve computers, tablets en smartphones zijn er waarschijnlijk veel meer apparaten met je thuisnetwerk verbonden. Denk onder meer aan een beveiligingscamera, smart-tv, thermostaat, lamp, robotstofzuiger en slimme wasmachine. Hiervoor bestaan er geen internetsecurity-apps. Wel kunnen sommige virusscanners het thuisnetwerk op indringers controleren. Installeer verder altijd verse updates en stel sterke wachtwoorden voor smarthome-apparaten in. Tot slot is het verstandig om (indien beschikbaar) tweestapsverificatie te activeren.

HOEVEEL LICENTIES?

Weet je nog niet hoeveel licenties je bij een aanbieder van internetsecurity-software wilt afnemen? Deze keuze is afhankelijk van welke functies je wilt gebruiken. Voor het voorkomen van malware is een virusscanner nuttig voor Windows en in mindere mate voor Android. Je hebt dan slechts enkele licenties nodig.
Voor andere functies ligt dat anders. Als je bijvoorbeeld op meerdere apparaten een wachtwoordmanager of VPN-dienst wilt gebruiken, kun je een pakket met een groter aantal licenties overwegen. Controleer wel goed of de beoogde functies voor de gewenste (mobiele) besturingssystemen beschikbaar zijn.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!