Dit jaar is het 40-jarig jubileum van Apple in Nederland en hieronder staan een aantal Nederlandse hoogtepunten van Apple over de afgelopen 40 jaar. Daarnaast is er speciaal voor deze gelegenheid een Apple Music playlist gemaak en kun je een verzameling apps van Nederlandse bodem in de App Store vinden.
Dit jaar opereert Apple al 40 jaar vanuit Nederland. In 1984 werd het eerste Apple-kantoor was gevestigd in Zeist en in 1997 verhuisde het Nederlandse kantoor naar Bunnik om het toegenomen aantal medewerkers te huisvesten. De volgende verhuizing was naar Amsterdam, naar het Hirsch-gebouw in 2010, dat ook de thuisbasis werd van de eerste Apple Store in Nederland.
De Apple Stores
- Apple Amsterdam opende in februari 2012 op spectaculaire wijze haar deuren. De iconische Store in het historische Hirsch-gebouw aan het Leidseplein werd door Nederlanders met luid gejuich verwelkomd en men stond helemaal in de rij tot aan het Vondelpark om een kijkje binnen te nemen. Het bood klanten destijds meer plaatsen om hun Apple-producten uit te proberen dan welke andere winkel in Europa dan ook. Er werkte een team van 300 mensen, die samen 14 talen spreken. Slechts een jaar na de opening van de Amsterdam Store opende Apple in december 2013 nog een Store in de stad Haarlem. Het jaar daarop werd in augustus 2014 al de derde Store geopend in Den Haag. Alle drie de Stores vervullen een uniek doel: klanten kunnen er niet alleen Apple-producten en -accessoires vinden, maar mensen kunnen er ook gratis workshopsessies bijwonen en advies krijgen over hoe ze de hun Apple-apparaten en -diensten kunnen gebruiken.
- https://www.apple.com/nl/retail/
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Apple Store Amsterdam (Foto: Apple)
Sterke samenwerkingsverbanden
- Apple heeft altijd sterke samenwerkingsverbanden gehad met lokale Nederlandse bedrijven. Een van de belangrijkste voorbeelden is NXP, dat Apple-CEO Tim Cook in september 2023 bezocht om onze gedeelde inzet voor het leveren van innovatieve, veilige en duurzame producten aan de wereld te bespreken. Near Field Communication (NFC)-technologie werd voor het eerst geïntroduceerd in iPhone 6 in 2014 en werd gevolgd door een volgende generatie chipsets om meer NFC-functies mogelijk te maken. NXP behoort tot de ruim 320 Apple-leveranciers die deel uitmaken van ons Supplier Clean Energy Program en zich ertoe hebben verbonden 100% hernieuwbare energie te gebruiken voor hun Apple-productie.
- https://www.nxp.com/company/blog/nxp-welcomes-apple-to-the-high-tech-campus-a-statement-of-intent-in-sustainability:BL-APPLE-HIGHEST-TECH-CAMPUS-SUSTAINABILITY
- https://www.apple.com/newsroom/2023/09/apple-advances-supplier-clean-energy-commitments/
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Tim Cook bezoekt NXP in Eindhoven in september 2023 (Foto: Apple)
- Arco, het 120 jaar oude familiemeubelontwerpbedrijf uit Winterswijk in de Achterhoek leverde een bijdrage aan het meubilair voor Apple Park, het hoofdkantoor in Cupertino. Bij dit project werkten ze nauw samen met het Apple-team en architect Foster + Partners, van ontwerp en ontwikkeling tot productie.
- https://www.arco.nl/werken/apple-headquarters/
- https://design-milk.com/112-year-old-company-making-enormous-tables-apple-campus-2/
Apps van Nederlandse bodem
- Nederland is een broedplaats voor een aantal van de meest creatieve en succesvolle apps in de App Store. Door de jaren heen zijn er meerdere Apple Design Awards en App of the Year Awards uitgereikt aan innovatieve Nederlandse ontwikkelaars zoals Hidden Folks van Adriaan de Jongh, Ridiculous Fishing van Vlambeer en ook Sebastiaan de With viel in de prijzen met Halide Mark II - Pro Camera. Nederland heeft ook bijgedragen aan Apple Arcade met games als Monomals van het Rotterdamse Picomy, Turmoil+ is ontwikkeld in Haarlem door Gamious en Delicious: Miracle of Life+ door GameHouse uit Eindhoven. Bovendien komen er uit Nederland een aantal wereldwijd geliefde apps zoals Booking, Relive en WeTransfer.
- Een andere opvallende app uit Nederland is Proloquo2Go. Het is ontwikkeld door AssistiveWare in Amsterdam en wil van OC een effectief en geaccepteerd communicatiemiddel maken. Een verscheidenheid aan mensen gebruikt deze hulpmiddelen als ze niet in staat zijn mondelinge spraak te produceren, waaronder mensen met ALS, hersenverlamming, autisme en meer. Het brengen van deze technologie naar Apple-apparaten betekende een aanzienlijke verschuiving voor OC-gebruikers en David Niemeijer, oprichter en CEO van AssistiveWare. Nu AAC beschikbaar was op consumentenapparaten, steeg het aantal mensen dat de technologie kon betalen en gebruiken explosief. Dit maakte ook de snelle groei van AssistiveWare mogelijk. “Een van de leukste dingen aan de iPad en de iPhone is dat het geen afzonderlijke apparaten zijn”, zegt Niemeijer. “Het zijn coole apparaten die iedereen ook gebruikt, en dat heeft al een groot verschil gemaakt in de aanvaardbaarheid ervan. Maar we hebben nog meer werk te doen.”
- De volgende generatie OC-apps van AssistiveWare, Proloquo en Proloquo Coach, kwamen in 2022 beschikbaar. Naast het genereren van spraak helpt Proloquo gebruikers bij het maken van zinsdelen of zinnen, het leren van verwante woorden en het uitbreiden van hun taal en grammatica. Proloquo Coach biedt gezinnen en docenten de tools om kinderen en leerlingen te ondersteunen bij hun leerproces.
- https://www.apple.com/nl/newsroom/2023/05/assistiveware-ushers-in-next-generation-of-aac-technology/
- https://www.apple.com/nl/newsroom/2023/11/apple-unveils-app-store-award-winners-the-best-apps-and-games-of-2023/
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Proloquo beschikt over 49 echte tekst-naar-spraak-stemmen voor kinderen en volwassenen en 12.000 woorden – ongeveer drie keer meer dan andere OC-apps. (Foto: Apple)
- In Nederland heeft het totale aantal banen in het app store-ecosysteem in 2022 ruim 219.000 bereikt. Apple heeft nu ook meer dan tien Nederlandse ontwikkelaars ondersteund via het App Store Foundation Program, dat voor het eerst werd gelanceerd in 2018 en dat geselecteerde ontwikkelaars extra ondersteuning biedt bij het creëren van nog betere apps. De Europese ontwikkelaars die aan het programma deelnamen, leerden hoe ze hun bedrijf konden laten groeien en het bereik van hun apps konden vergroten, hoe ze de innovatieve technologie en API's van Apple het beste konden gebruiken, hoe ze hun redactie het beste konden versterken om weerklank te vinden bij de gebruikers, en hoe ze hun aanwezigheid in de media konden optimaliseren. de App Store.
Apple Music Classical
- De klassieke muziek-app Primephonic werd in 2014 in Amsterdam opgericht en trad in 2021 in dienst bij Apple. Destijds zei Oliver Schusser, Apple's vice-president van Apple Music en Beats: "We houden van en hebben een diep respect voor klassieke muziek, en Primephonic is een favoriet bij fans van klassieke muziek. Samen brengen we geweldige nieuwe klassieke functies naar Apple Music.”
- In 2023 werd Apple Music Classical gelanceerd als een zelfstandige app voor het streamen van muziek, ontworpen om de luisterervaring te bieden die liefhebbers van klassieke muziek verdienen. Met Apple Music Classical kunnen Apple Music-abonnees eenvoudig elke opname vinden in de grootste klassieke muziekcatalogus ter wereld, met volledig geoptimaliseerde zoekmogelijkheden; geniet van de hoogst beschikbare audiokwaliteit en ervaar veel klassieke favorieten op een geheel nieuwe manier met meeslepende ruimtelijke audio; blader door vakkundig samengestelde afspeellijsten, inzichtelijke biografieën van componisten en beschrijvingen van duizenden werken; en zoveel meer.
- https://www.apple.com/nl/newsroom/2023/03/apple-music-classical-is-here/
- https://www.apple.com/nl/newsroom/2021/08/apple-acquires-classical-music-streaming-service-primephonic/
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Apple Music Classical heeft de zoekfunctie opnieuw ontworpen, rekening houdend met de complexiteit van klassieke muziek. (Foto: Apple)
iPhone recycle robot Daisy
- Nederland is de thuisbasis van Daisy, de recyclingrobot van Apples in Breda. Er zijn slechts twee van deze robots in de wereld en Daisy’s tweelingzus bevindt zich in Austin, Texas. Klanten uit de EU kunnen hun iPhone naar Nederland sturen om te worden gedemonteerd. Daisy zal geselecteerde gebruikte iPhones demonteren en recyclen die worden teruggestuurd naar KPN-retailers in Nederland. Klanten kunnen hun in aanmerking komende apparaten ook inleveren voor recycling bij elke Apple Store of via apple.com als onderdeel van het Apple Trade In-programma.
- Apple heeft bijna 1 miljoen apparaten ontvangen via Apple-programma's en elke Daisy kan 1,2 miljoen apparaten per jaar demonteren. Met de hulp van klanten en medewerkers in recyclingprogramma's hebben we in het boekjaar 2021 ruim 38.000 ton elektronisch afval wereldwijd gerecycled.
- “Het voordeel van de robot is dat de materialen in de onderdelen heel gericht kunnen worden teruggewonnen. De kwaliteit blijft daardoor hoog en kan worden hergebruikt”, zegt Frank Lenderink, Apple’s Director Environmental Initiatives voor Europa, Midden-Oosten, India en Afrika. "Het is ook efficiënter dan het winnen van materialen uit gedolven gesteente. Daisy haalt evenveel goud en zilver uit 1.000 kilo iPhones als uit 2 miljoen kilo gedolven gesteente."
- “Het doel is om uiteindelijk producten te maken die uitsluitend uit gerecyclede componenten bestaan”, zegt Frank Lenderink, Apple’s Director Environmental Initiatives voor Europa, Midden-Oosten, India en Afrika. ‘Elke partij kan de technologie achter Daisy gebruiken, ook onze concurrenten. Als bedrijf kunnen we de wereld niet alleen veranderen, daar hebben we de hele industrie voor nodig. Zij kunnen de technologie gratis ophalen.’
- Daisy kan nu 15 verschillende iPhone-modellen demonteren met een snelheid van 200 per uur, waardoor nog belangrijker materialen worden teruggewonnen voor hergebruik. Zodra de materialen bij Daisy zijn teruggewonnen, worden ze weer in het productieproces gerecycled. Voor kobalt, een belangrijk batterijmateriaal, stuurt Apple de door Daisy teruggewonnen iPhone-batterijen stroomopwaarts in de toeleveringsketen. Vervolgens worden ze gecombineerd met schroot van geselecteerde productielocaties en voor het eerst wordt het via dit proces teruggewonnen kobalt nu gebruikt om gloednieuwe Apple-batterijen te maken – een echte gesloten kringloop voor dit kostbare materiaal.
- https://www.apple.com/nl/newsroom/2019/04/apple-expands-global-recycling-programs/
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
iPhone-recycle-robot Daisy in Breda (Foto: Apple)
Tijdlijn:
1984 - Apple kantoor geopend in Zeist met 6 medewerkers
1994 - Apple kantoor verhuisd naar een nieuwe locatie in Zeist
1996 - Apple-kantoor verplaatst naar Bunnik
2010 - Apple-kantoor verhuisd naar het Hirsch-gebouw in Amsterdam
2012 - Apple Store in Amsterdam geopend
2013 - Haarlemse Apple Store geopend
2014 - Den Haag Apple Store geopend
2016 - Liam recyclingrobot in Breda
2018 - Daisy recyclingrobot in Breda
2023 - Lancering van Apple Music Classical
Om dit 40-jarig jubileum in de kijker te zetten, kun je op Apple Music een speciale playlist vinden ter ere van 40 jaar creativiteit in de Nederlandse muziek.
https://music.apple.com/nl/playlist/apple-40-jaar-in-nederland/pl.78f4784a519c49bab49b674f3897b14e
Speciaal voor deze gelegenheid heeft de App Store een lijst gemaakt met enkele van de beste apps van Nederlandse ontwikkelaars.