De OnePlus Nord 4 5G heeft een opvallend design met een aluminium behuizing. Bovendien biedt deze nieuwe smartphone onder andere vier jaar Android-updates en zes jaar beveiligingsupdates. Lees hier de review van de OnePlus Nord 4 5G of dit toestel iets voor jou is.

OnePlus introduceert de OnePlus Nord 4 5G in Milaan waar ik op uitnodiging van hun ben. Tegelijkertijd worden hier verder de OnePlus Watch 2R, de OnePlus Pad 2 en de OnePlus Nord Buds 3 gepresenteerd.
Smartphones zijn onder te verdelen in budget-toestellen, mid-range en topmodellen oftewel flagship-toestellen. De nieuwe OnePlus Nord 4 valt met een prijs van 499 en 599 euro in de categorie mid-range. Wat biedt dit toestel voor deze prijs en zit hij dicht tegen de flagshipmodellen aan?

Design Nord 4
Toen ik deze smartphone voor het eerst in mijn handen had, voelde hij goed en gladjes aan zonder cover (die overigens niet wordt meegeleverd). Hij ziet er mooi uit, mede dankzij de afgeronde hoeken. Aan de rechterzijkant zitten de bekende aan-uitknop en de volumeknop, terwijl links een schuifknop zit die standaard op beltoon staat, maar die je ook op trillen of stil kunt zetten, heel handig. Op de achterkant lijkt een groot deel geribbeld, maar is dat niet. Aan de bovenkant bij de twee camera's met daarnaast twee 'flitsers' is er geen 'geribbeld' oppervlak. Dat geldt overigens voor mijn review sample, de matzilveren variant gemaakt met een 2D lasergeëtst ontwerp, die Mercurial Silver heet. Verder is er klassiek ontwerp van geborsteld brons met de naam Obsidian Middernacht en ten slotte een versie in Oasis Green,
Opvallend is het feit dat de behuizing van aluminium is en dat is bijzonder, want veel behuizingen zijn tegenwoordig van 'glas'. Dat komt omdat met de komst van 5G er meer antennes nodig waren om een goed signaal 'door' de telefoon heen te laten, en men daarom voor 'glas' kiest. OnePlus heeft flink wat werk verricht om ervoor te zorgen dat dit toestel een metalen body heeft gekregen: zo zijn o.a. de antennes in een U-vorm geplaatst. Bovendien werkt volgens OnePlus de metalen behuizing als een versterker voor betere signalen. Het resultaat mag er in ieder geval zijn, want 5G werkt uitstekend.
Verder is dit toestel 16,26 cm hoog, 7,50 cm breed, 8 mm 'dik' en weegt net geen 200 gram met zijn 199,5 gram.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

OnePlus Nord 4 5G ribbels online

Scherm
Naast de prijs, camera's, snelheid en zoveel jaar updates is het scherm een belangrijke reden bij de keuze van een smartphone. Die van de Nord 4 is 17,12 cm (6,74 inches) groot met een resolutie van 2772 × 1240 pixels (ratio 20,1 : 9) een mooie 450 ppi (pixels per inch) dus. Overigens staat de schermresolutie standaard ingesteld op 2414 x 1080 pixels voor een langere batterijduur.
Tip. Het volgende geldt waarschijnlijk ook voor je huidige smartphone: wil je echt het scherpste beeld hebben wat je smartphone biedt, dan pas je dat aan via Instellingen, vervolgens Weergave en helderheid, daarna Schermresolutie en dan kiezen voor Hoog (of zoek op je smartphone naar schermresolutie).  Dat betekent wel dat de batterij dus minder lang meegaat.
Het Super Fluid Amoled-scherm ondersteunt Ultra HDR en de verversingssnelheid van 1 tot 120 Hz zorgt ervoor dat alle beelden lekker vloeiend op je scherm verschijnen. En net zo belangrijk: het beeld is ook goed met mooie kleuren.

OnePlus Nord 4 5G scherm online

Processor en geheugen
Hij is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3 Mobile Platform met een GPU Qualcomm Adreno 732 die vergeleken met Snapdragon 7 Gen 3 chip een 65% snellere CPU heeft en een 130% snellere GPU. Een mond vol, maar samen met het werkgeheugen (RAM) van 12 GB of 16 GB (LPDDR5X) doet de Nord 4 goed en lekker vloeiend zijn werk. Qua opslaggeheugen is er 256 GB of 512 GB beschikbaar, afhankelijk van welk model je kiest.

Batterij: lekker snel opladen, maar geen stekker
Gebruikers van OnePlus-toestellen zijn jarenlang verwend met het geweldig snel opladen van hun apparaten dankzij het SUPERVOOC Fast charging-systeem. Ook de flinke batterij van 5500 mAh kun je lekker snel opladen. Volgens OnePlus bleek uit een dat de batterij meer dan 1600 kon worden opgeladen over een periode van 4 jaar met 80% van de originele capaciteit. Dat kwam dankzij de Battery Health Engine-technologie dat AI gebruikt om je batterijgebruik en oplaadgewoontes te analyseren. Deze smartphone kun je gemakkelijk een dag gebruiken, zoals het hoort.
Hoewel er wel een usb-c-kabel wordt meegeleverd, zul je helaas geen stekker in de doos vinden. OnePlus denkt dat de gebruikers al een stekker hebben en het is duurzamer. En het scheelt in de kosten, zowel voor het niet meeleveren alsook dat het minder ruimte kost in de verpakking. Overigens is het tegenwoordig bijna gebruikelijk dat er geen stekkers meer in de doos van de smartphone zit. Wil je toch de bijbehorende Oneplus Supervooc 100w dual-ports poweradapter kopen, dan lees je bij prijs en beschikbaarheid hoeveel hij kost.

Camera's
Op de achterkant bevinden zich twee camera's. De hoofdcamera is een 50MP Sony LYTIA-Camera (OIS supported EIS supported)
De Ultra-Wide camera is een 8MP Sony-camera met een Field of View van 112 graden. Hij schiet video in 4K-, 1080p en 720p met 60/30 fps, EIS/OIS-video met 1080p video met 60 fps, slo-mo video met 1080p met 120 fps, 720p met 240 fps, time-lapse met 4k en 1080p en dual-view video met 1080p met 30 fps. Ten slotte schiet hij een video met 3840 × 1644 met 30 fps.
De frontcamera oftewel selfiecamera is een 16MP die video's schiet met 1080p en 720p met 30 fps.
Zo op het eerste gezicht zijn zowel de foto's als de video's van goede kwaliteit. Ik heb al diverse foto's en video's genomen en kom binnenkort met een update van deze review waarin zowel de foto's, video's als de AI-tools worden meegenomen.

Meer specificaties
Het toestel is verder erg compleet met dual sim, Wi-Fi6 (802.11 ax), Bluetooth 5.4 en Bluetooth audio-codecs: SBC, AAC, aptX-HD, LDAC, en LHDC (als je de OnePlus Buds Pro gebruikt). Verder NFC, usb-c, bediening met gebaren, gezichtsherkenning om hem te 'ontsluiten' en luidsprekers die een goed geluid weergeven.

Software met AI-tools
De Nord 4 5G is uitgerust met Android 14 en OnePlus eigen schil OxygenOS 14.1. Heel prettig is dat OnePlus nu veel meer jaren software-ondersteuning biedt. Zo worden 4 jaar aan Android-updates beloofd en 6 jaar aan veiligheidsupdates. Overigens heeft OnePlus samengewerkt met keuringsinstituut TÜV SÜD voor een test die moet bewijzen dat een smartphone na zes jaar intensief gebruik niet langzamer wordt. Dat wordt fluency testing genoemd en de Nord 4 5G heeft hiervoor de TÜV SÜD Fluency 72 Month A rating ontvangen, oftewel missie geslaagd.
Verder beschikt deze smartphone over diverse AI-tools, geen enkele smartphone kan tegenwoordig zonder lijkt het. In een update van deze review zal ik deze AI-tools verder bespreken.

Prijs en beschikbaarheid OnePlus Nord 4 5G
Vanaf 8 augustus is de OnePlus Nord 4 5G beschikbaar in Nederland en België. De adviesprijs voor de versie met 12GB werkgeheugen en 256GB opslagcapaciteit is 499 euro en die voor de versie met 16GB RAM en 512GB opslaggeheugen is 599 euro. Dat is dus wel een hogere adviesprijs van zijn voorgangers(s). OnePlus geeft aan dat er veel factoren an invloed zijn op de prijs van hun apparaten: "In vergelijking met zijn voorganger heeft de OnePlus Nord 4 een baanbrekend ontwerp, onze langste software-ondersteuning ooit, een veel krachtigere chipset en nog veel meer. Wij geloven sterk dat dit apparaat een geweldige waarde biedt aan onze gemeenschap."
Wil je de de dual-ports poweradapter 100W aanschaffen (met usb-c-kabel), dan is de adviesprijs hiervan € 59,99: https://www.oneplus.com/nl/product/oneplus-supervooc-100w-dual-ports-power-adapter

Conclusie
De OnePlus Nord 4 5G is een mooi toestel met goede specificaties. Dat uit zich ook in dagelijks gebruik, alles loopt zoals het hoort, lekker vlot, geen haperingen en mooi beeld. Jammer dat er geen stekker meer wordt meegeleverd, maar dat doen heel veel fabrikanten niet meer. Op zich zijn die langere updates natturlijk heel fijn, maar Samsung en Google bieden langere updates. Maar al met al is deze smartphone een goede keuze als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone in deze prijsklasse.

4 sterren

OnePlus Nord 4 5G

Adviesprijs:   499 euro voor 12GB werkgeheugen en 256GB opslagcapaciteit; 599 euro voor 16GB RAM en 512GB opslaggeheugen

+ mooi design met aluminium behuizing

+ langere ondersteuning met Android-updates en veiligheidsupdates

+ goede prijs-kwaliteitverhouding

- geen stekker

- updates mogen nog langer