Bij John Vanderaart is het leven nooit saai. Er gebeurt genoeg om elke week weer een korte column af te leveren. In plaats van in het weekend is de wekelijkse column van John Vanderaart voortaan al op de vrijdag te lezen op pcactive.nl. John heeft het ditmaal over defect glasvezel en zijn vorige column ging over het weer.

Het was even kwart over zes - bij ons voedertijd - en de telefoon ging. Ik reageerde niet. De telefoon ging nogmaals. Ik reageerde nogmaals niet. Enfin, de keer erna toch maar opgenomen. Voor hetzelfde geld is er wél iets aan de hand. Je weet het nooit... Een vriend waar ik eerder wat TP-Link Deco's had geïnstalleerd. "Ik heb geen internet, die dingen van jou werken niet meer!" Bij navraag brandde er een rood led op alle Deco's, wat aangeeft dat er iets met het internet niet in orde is. Ik adviseerde hem om eens bij z'n router te gaan kijken. Enkele tellen later: "Daar is niets mee aan de hand." En nee, ik mocht niet af eten, ik werd geacht om direct langs te komen, want: "Ik heb geen internet, die dingen van jou werken niet meer!" Licht geïrriteerd zag ik inderdaad het rode led op alle Deco's branden. Maar ik wilde toch zélf de router aanschouwen. Alleen... Hij wist niet waar z'n eigen router was neergezet. Juist, diezelfde router waarmee even eerder niets aan de hand was... Een gevalletje jokkebrok dus!

Ik volgde de ethernetkabel en ergens achter een gereedschapskast had ik de router te pakken. Twee strategische lampjes gaven geen sjoege. De conclusie was dan ook eenvoudig: "Glasvezel stuk." Geen enkel signaal. Aangekoppeld met de laptop wist de router me precies te vertellen wat er aan de hand was: "Glasvezel stuk." De vriend vond het wel zo handig als ik even zou bellen met de provider: "Jij weet precies wat je moet zeggen." Ja, wat wist ik wel: "Glasvezel stuk." De monteur zou een weekje op zich laten wachten, maar opeens was alles in orde: "Ik heb internet, die dingen van jou werken weer!"

Column 110130 afbeelding 1

Altijd eerst even naar de router kijken. Immers, de juiste lampjes moeten branden. Zo niet: "Stuk!"