Microsoft heeft onlangs erkend dat er meer problemen zijn door de Windows 11 24H2-update. Zo zijn er problemen met de voicemeeter-app, ingebouwde camera’s en met Asus-apparaten.

Quinten Jochems

Microsoft rolt vanaf 1 oktober de Windows 11 24H2-update uit, maar die komt niet zonder problemen na de installatie. Er zijn nu diverse problemen gevonden die variëren van niet zo erg tot ernstig.

Niet handmatig installeren
Inmiddels raadt Microsoft het niet aan om de 24H2-update van Windows 11 handmatig te installeren als op je computer het update-aanbod is geblokkeerd. Gebruik dus niet het Media Creation Tool of de Windows 11-installatieassisten totdat er een oplossing beschikbaar is.

Niet de eerste problemen met de update
Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met deze update. Zo toont het schijfopruimingshulpmiddel meerdere gigabytes aan beschikbare ruimtes in de Windows Update-cache, terwijl deze normaal gesproken door de ingebouwde opruimtools automatisch verwijderd zou moeten worden. Inmiddels ziet Microsoft dit probleem als een (simpele) weergavefout die in een toekomstige update opgelost zou worden.

Problemen met Asus-apparaten
Microsoft heeft in de Windows release Health notes een aantal problemen bevestigd die kunnen voorkomen na de installatie van de 24H2-update van Windows 11. Zo zijn er een paar problemen genoemd met bepaalde Asus-producten. Bij de modellen X415KA en X515KA kan het dus voorkomen dat het systeem het updateproces niet kan voltooien: tijdens de update is het mogelijk dat er een blauw scherm met een foutmelding verschijnt. Goed nieuws voor Asus-gebruikers is dat in samenwerking met Microsoft ze het probleem hebben gevonden en de update hebben geblokkeerd voor de apparaten in kwestie met Safeguard-ID 54157480.

Voicemeeter veroorzaakt blue screen of death
Bij het gebruik van de Voicemeeter-app is er een mogelijkheid van een beruchte blue screen of death (BSOD) met een memory management-foutmelding. Dit komt, omdat de voicemeeter-driver met de huidige Memory manager incompatibel is. Ook op deze apparaten is de update geblokkeerd. De Safeguard-ID is 53794850, volgens Microsoft werkt VB-Audio Software aan een oplossing voor dit probleem.

Geïntegreerde camera’s ervaren problemen
Bij het gebruik van gezichts- of objectherkenning op bepaalde apparaten met een ingebouwde camera’s, kunnen er onbekende problemen veroorzaakt worden. Waarschijnlijk komt dit door de camera-app, gezichtsherkenning via Windows Hello en mogelijk andere apps die de ingebouwde camera gebruikt. Als oplossing heeft Microsoft de update geblokkeerd met Safeguard-ID 53340062.