De wekelijkse column van John Vanderaart op pcactive.nl is iets waar trouwe lezers op zitten te wachten. Deze keer gaat het over het geven van fooi. Lees hier zijn column hierover. Johns column van vorige week ging over zijn verblijf in Saint Louis in de Verenigde Staten en die lees je hier.

Ik ben inmiddels weer terug uit de Verenigde Staten, want veilig geland op Schiphol en thuis in Haarlem. Gelukkig, nog net niet gillend naar huis... Maar wel dingen meegemaakt en met verhalen teruggekomen.

Een van die verhalen: "Fooi geven." Want dat is toch wel een dingetje daar in die Verenigde Staten. Overal waar je iets eet en/of drinkt is het wenselijk, gebruikelijk, nee verplicht om een fooi te geven. Ik had dat vooraf al uitgezocht en de etiquette zou zijn: "Altijd 15 procent en als héél goed dan 20 procent."

Welnu, dat lijkt achterhaald te zijn. Althans, op de pinautomaten die bij de diverse kassa's worden gebruikt. Dat zijn namelijk pinautomaten met aanraakschermen en dus met allerlei opties. De fooi-optie doet thans de procenten 18, 20 en 25. Op het moment van keuze wordt keihard geglimlacht maar wel kritisch meegekeken. De bypass-optie is niet 1-2-3 met een kaarsje te vinden. maar weer wél toen ik de serveerster aanbood om cash te tippen...

Die pinautomaten zijn trouwens ook tuk op je e-mailadres, waarna je nog net niet wordt gebombardeerd met aanbiedingen om vooral nog eens langs te komen. En die aanbiedingen zijn altijd vet en nooit vega, maar dat terzijde...

Verder opgemerkt dat bijvoorbeeld een glas wijn behoorlijk aan de prijs is, maar bij bediening blijk je geen glas maar een emmer te krijgen. Waardoor die prijs dan toch weer meevalt. Door relatieve narigheid gedreven zijn we op een gegeven moment dan ook maar 55+ gaan bestellen, want dan wordt er op Europese grootte geportioneerd. Cola (uiteraard in een emmer) bij een snackbar-achtig ontbijt is eveneens heel normaal. Net zoals het leegspuiten van een fles stroop op (pak hem beet) 3-4 pannenkoeken. Gek he, obesitas? Later!

Column 110146 afbeelding 1

Alles is groter in de Verenigde Staten. Dus ook de kerstgedachte...