Voor veel Nederlanders begint de dag met een blik op hun smartphone. Een gewoonte die voor velen onmisbaar lijkt te zijn geworden, terwijl het gebruik van bellen steeds meer afneemt. Waar worden smartphones dan nog voor gebruikt?

Souhayla Badwy

Uit onderzoek van iVOX in opdracht van Swappie (online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones, vooral iPhones), blijkt dat 59% van de Nederlanders direct hun smartphone checkt na het wakker worden. Vooral jongeren onder de 27 jaar (68%) hebben deze gewoonte, terwijl 52% van de boomers hetzelfde doet. Het onderzoek laat zien hoe verschillende generaties hun smartphone gebruiken en welke trends daarin zichtbaar zijn.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Swappie iPhone online 1

Verschil in generaties
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van de Nederlanders hun smartphone niet langer dan een paar dagen kan missen, terwijl 30% zegt dit wel te kunnen. Opvallend is dat boomers (36%) iets vaker dan Gen Z’ers (32%) denken zonder smartphone te kunnen. Ook mannen (33%) zeggen vaker zonder smartphone te kunnen dan vrouwen (72%).

Meer vrije tijd en minder bellen
Het onderzoek wijst erop dat minder smartphonegebruik flink wat 'vrije' tijd kan opleveren: wie één uur per dag minder op zijn telefoon zit, wint op jaarbasis 15 'vrije' dagen terug. Vijf uur per dag minder betekent zelfs 76 extra 'vrije' dagen per jaar.
We gebruiken onze smartphones niet alleen vaker, maar ook op andere manieren. Bellen wordt steeds minder populair: 59% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan berichten sturen. Bij de jongeren onder 27 jaar is dit zelfs 85%. Spraakberichten worden nauwelijks gebruikt: slechts 11% van de Nederlanders kiest hiervoor.

Smartphoneverbod op middelbare scholen
Daarnaast heeft het smartphoneverbod op middelbare scholen impact. Sinds 1 januari 2024 mogen scholieren hun telefoon niet meer gebruiken in de klas, wat zorgt voor meer sociale interactie en betere focus tijdens de lessen. Toch blijft het voor sommige leerlingen een uitdaging om zonder telefoon contact te leggen.
Ook thuis proberen ouders soms het smartphonegebruik van hun kinderen te beperken. Maar geven ze zelf het goede voorbeeld? Volgens experts is het belangrijk dat ouders niet alleen regels opleggen, maar ook kritisch naar hun eigen schermtijd kijken.

Over het onderzoek
Het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Swappie tussen 12 september en 1 oktober 2024. In totaal deden 2.000 Nederlanders hieraan mee, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2.000 Nederlanders bedraagt 2,08%.

Meer weten over smartphonegebruik onder de Nederlanders? Lees ook Bijna kwart Nederlanders heeft liever smartphone dan dat hij uit eten gaat