Google introduceert de Nederlandstalige Google Assistent. Hij helpt je door vragen te beantwoorden of door opdrachten uit te voeren.
Google introduceert vandaag de Nederlandse Google Assistent voor Android- en iOS-toestellen. Deze Google Assistent helpt je in alledaagse situaties, simpelweg door een opdracht te geven of een vraag te stellen: hoe warm is het, zet de wekker voor morgenochtend of waar staan de files op mijn route. De Google Assistent is oproepbaar op geschikte Android-apparaten door de Home-knop ingedrukt te houden of “Oké Google” te zeggen. Je kunt zo snel en eenvoudig een appje verzenden, een liedje opzetten, navigatie-instructies ontvangen en het nieuws beluisteren.
Kunstmatige intelligentie
Al sinds de jaren 50 is natuurlijke spraakinteractie met computers één van de grote uitdagingen in de informatica. Om spraakherkenning van hoge kwaliteit aan te bieden en de Nederlandse taal goed te begrijpen, heeft Google jarenlang geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en Natural Language Processing, die twee belangrijke fundamenten van de Google Assistent zijn. Gecombineerd met de informatie uit de grootste zoekmachine ter wereld, heeft de Google Assistent een grote hoeveelheid kennis en een goed gevoel voor context in gesprekken. Bovendien blijft de Assistent leren van zijn gebruikers, waardoor het systeem continu beter wordt.
Nederlandse merken, Nederlands nieuws
De Google Assistent spreekt niet alleen Nederlands, maar is Nederlands. De functionaliteit en persoonlijkheid zijn aangepast aan ons land - de Assistent zingt Nederlandstalige liedjes, volgt het Nederlandse voetbal en begrijpt dat het weer heel belangrijk is voor ons. Bovendien hebben bekende Nederlandse bedrijven bijgedragen aan de functionaliteit van de Google Assistent. Dankzij het ontwikkelaarsplatform Actions on Google kunnen derden de Assistent uitbreiden. Een groot aantal Nederlandse merken heeft zo’n Action on Google gebouwd: zo kun je PostNL vragen wanneer je pakketje komt, cadeau-inspiratie op doen bij Bol.com, Albert Heijn vragen om recepten en via Buienradar checken of het straks gaat regenen.
Naast integratie met internationale diensten zoals Whatsapp, Spotify en Netflix, hebben ook Nederlandse bedrijven als Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Jumbo, KLM, KRO-NCRV, MediaMarkt, NOS, NPO, Qmusic, Rabobank, Rituals, Transavia en Unilever een Action on Google gemaakt. De Actions zijn aan te roepen door “Praat met <naam>” te zeggen. De meeste Nederlandse Actions on Google zijn meteen bij lancering van de Google Assistent beschikbaar. Hier zie je een voorbeeld van de Mediamarkt:
Daarnaast zijn nieuwsbulletins van een groot aantal gerenommeerde Nederlandse nieuwsorganisaties oproepbaar via de Google Assistent. Gebruikers kunnen met één stemopdracht luisteren naar het nieuws van 538 Nieuws, ANP, Blendle, BNR Nieuwsradio, NOS, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland. De ondersteuning voor nieuwsbulletins in de Google Assistent wordt in de komende dagen ingeschakeld.
Beschikbaarheid
De uitrol van de Nederlandse Google Assistent start vandaag. De Assistent komt de komende dagen geleidelijk naar Android-toestellen met Android 6.0 Marshmallow of hoger die zijn ingesteld op Nederlands. iOS-gebruikers (versie 10 of hoger) kunnen binnen enkele dagen de Google Assistent-app downloaden in de App Store.
De Google Assistent is oproepbaar via meer dan 500 miljoen apparaten, beschikbaar in een veelvoud aan talen en werkt samen met meer dan 5.000 typen slimme apparaten. Ook is de Google Assistent te vinden in auto’s van meer dan veertig merken en in slimme speakers. Google’s eigen slimme speaker, de Google Home, is later dit jaar verkrijgbaar in de Nederlandse winkels.
Bron: LEQUAL | Digital Marketing