Bolt introduceert elektrische deelfietsen in Nederland, vanaf vandaag zijn de eerste tweehonderd exemplaren in Enschede beschikbaar. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een methode om overlast en onveilige situaties te voorkomen, waaronder een alcoholslot.
Het Estse mobiliteitsplatform Bolt is in Nederland vooral bekend als taxi-app, maar heeft al honderdduizenden deelfietsen en -steps in meer dan 170 steden in 20 landen. Vanaf vandaag zijn er 200 e-bikes beschikbaar in Enschede en de komende tijd wil het ook in andere grote Nederlandse gemeenten deelfietsen aanbieden. Het bedrijf stelt fietsen ter beschikking waarbij gebruikgemaakt wordt van een methode om overlast en onveilige situaties te voorkomen.
Overlast voorkomen
De deelfietsen zijn te huren via de al bestaande Bolt-app. Gebruikers openen de app, scannen de QR-code op de fiets en kunnen direct wegrijden. Ze mogen de fiets terugzetten op een willekeurige plek in het servicegebied, zo lang deze netjes wordt geparkeerd en geen overlast veroorzaakt. Bolt zet speciale patrouilles in om fout geparkeerde fietsen netjes neer te zetten en te voorkomen dat er te veel e-bikes op een hoop komen of op een andere manier overlast veroorzaken.
Veiligheidsmaatregelen
Daarnaast hebben de groen gekleurde fietsen van Bolt een aantal veiligheidsmaatregelen. In de beginnersmodus krijgen nieuwe huurders de verkeersregels voorgelegd en heeft de fiets automatisch minder vermogen. En de app heeft in het weekend tijdens de avonduren een ‘alcoholslot’: een slimme test die belet dat dronken mensen een fiets kunnen huren. Alleen gebruikers die voldoende reactievermogen hebben, mogen een fiets ontgrendelen.
Het slot zal de vorm aannemen van een snelle en eenvoudige cognitieve test die de reactietijd meet op drie beeldveranderingen, wetende dat alcohol de reactiesnelheid beïnvloedt. Deze test wordt geopend door de QR-code op de fietsen te scannen. Deze is verplicht voor alle Bolt-gebruikers die in het weekend, van donderdag tot zondag, tussen 19 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends een fiets willen gebruiken. Als de reactietijd een bepaalde drempel overschrijdt of als de gebruiker besluit de test niet te doen, zal de app de fiets niet ontgrendelen.
Verzekering
Fietsers die gebruikmaken van Bolt, zijn bovendien automatisch en gratis verzekerd tegen ongevallen en schade bij anderen. De ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekeringen worden geleverd door Allianz. Allianz is de verzekering met betrekking tot derden. De polis is een Persoonlijke Ongevallenverzekering voor personen die een Bolt toestel huren via de Bolt applicatie.
Bijna altijd beschikbaar
De fietsen die het mobiliteitsplatform inzet, zijn speciaal ontwikkeld voor deelgebruik: extra stevig en gemakkelijk aan te passen aan de lengte van de berijder. Opvallend: ze hebben geen luchtbanden, maar banden van massief elastisch thermoplastisch polyurethaan, waardoor ze nooit lek kunnen en extra lang meegaan. Hierdoor zijn de fietsen bijna altijd beschikbaar. De banden voelen alsof ze opgeblazen zijn tot zo’n 3,5 bar, de normale hardheid van een luchtband. Daardoor is het comfort vergelijkbaar. Bolt heeft plannen om voor het onderhoud samen te werken met sociale werkplaatsen, bijvoorbeeld voor fietsreparaties en het plaatsen van nieuwe accu’s.
Servicegebied
Het servicegebied bevat de stad Enschede. Tijdens speciale evenementen of feestdagen, kan het servicegebied worden aangepast om te voldoen aan de toegenomen vraag, of om overlast of vandalisme te voorkomen. Bolt is op dit moment in gesprek met andere gemeenten in Twente om ook daar fietsen aan te kunnen bieden.
Groningen, tweede stad in Nederland
Vanaf september biedt Bolt ook in Groningen 300 e-bikes aan. Bolt heeft, samen met Go Sharing, hiervoor de vergunning gekregen van de gemeente Groningen. De gemeente wil met de elektrische deelfietsen schoner vervoer in de stad aanbieden.
230.000 steps en e-bikes
Bolt biedt wereldwijd 'micromobiliteit' aan: elektrische deelfietsen en -steps waarmee stedelingen zich makkelijk van A naar B kunnen bewegen. Het platform groeit sterk: in maart 2022 was het aantal ritten 500% groter dan in dezelfde maand vorig jaar. Eerder dit jaar kondigde Bolt aan dat het € 150 miljoen investeert in de verdere groei van micromobiliteit. Aan het einde van het jaar wil het bedrijf in totaal 230.000 steps en e-bikes aanbieden.