Nederlanders kopen veel online. In 2021 besteedden Nederlandse consumenten voor maar liefst € 30,6 miljard, wat neer komt op 31% van de totale bestedingen. Dit is ook nog eens een groei van 13% ten opzichte van 2020.
Met andere woorden, online aankopen worden steeds belangrijker in ons leven. Het is dus nog belangrijker dat deze op een veilige manier betaald worden. Daarom zetten we in dat artikel de veiligste betalingsmethoden en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje.
1. iDeal
iDeal is verreweg de populairste betalingsmethode in Nederland. Maar liefst 69% van alle aankopen bij Nederlandse webshops worden via iDeal gedaan. Wat maakt iDeal nu precies zo geliefd? Een van de redenen is wellicht dat iDeal een populaire betalingsmethode is bij online casino’s, die sinds kort gelegaliseerd zijn.
Een andere reden is dat iDeal snel, efficiënt en zeer gebruiksvriendelijk is. Ook de veiligheid van de SSL-gecodeerde betalingsmethode spreekt mensen aan. iDeal treedt namelijk op als tussenpersoon, en houdt je geld vast tot de webwinkel het product verstuurd heeft. Daarnaast werkt iDeal samen met een groot aantal Nederlandse banken.
iDeal heeft echter ook nadelen. Zo is het bedrijf niet verantwoordelijk als er iets misgaat. Als een webwinkel je product niet op wil sturen, kan iDeal je hier niet bij helpen. Daarnaast bestaat iDeal niet in het buitenland. Op een buitenlandse webshop zul je dus een andere betalingsmethode moeten kiezen.
2. PayPal
PayPal is min of meer vergelijkbaar met iDeal in de zin dat het optreedt als tussenpersoon. Maar wat PayPal onderscheidt van iDeal, is dat PayPal in het buitenland bekender is en dat het wél aankoopbescherming biedt. Dat betekent dat als je een product koopt en met PayPal betaalt, en de webshop vervolgens het product niet verstuurt, je via PayPal je geld terugkrijgt.
PayPal maakt ook gebruik van een Strong Costumer Authentication (SCA). Dit betekent dat je een e-mailadres en een wachtwoord nodig hebt om in te loggen. Als PayPal je identiteit niet kan identificeren, dan kan het zijn dat je een extra code in moet voeren. Dit alles zorgt voor een extra veilige betaling.
In tegenstelling tot iDeal wordt PayPal niet alleen in Nederland gebruikt, maar overal ter wereld. Daarom is het risico op phishingmails dus ook groter. Controleer dus altijd goed of een e-mail echt door PayPal verstuurd is.
3. Creditcard
Natuurlijk is direct met je creditcard betalen ook gewoon een optie. Betalen met een creditcard kan handig zijn bij een buitenlandse webwinkel die geen iDeal aanbiedt. Ook profiteer je bij het betalen via je creditcard van een zogenaamde chargeback-regeling. Dit betekent dat je je geld terug kunt krijgen als je het product niet ontvangt, als je niet het juiste product ontvangt of als het product kapot is. De creditcardmaatschappij zal het geld verhalen op de verkoper en het jou teruggeven.
Deze methode heeft echter wel als nadeel dat het misschien iets minder veilig is dan iDeal of PayPal. Oplichters hebben immers alleen het creditcardnummer, de vervaldatum en het 3- of 4-cijferige CVS-nummer op de achterkant van de kaart nodig. Echter zijn de richtlijnen voor betaaldiensten sinds 1 januari 2021 herzien, en is er nu vaak een Strong Costumer Authentication (SCA) nodig om een betaling te doen.
4. Tikkie
Tikkie is een andere populaire betalingsmethode in Nederland, en wordt vooral gebruikt om familie en vrienden geld terug te vragen na bijvoorbeeld een avondje uit.
Maar zijn Tikkies wel veilig? Het korte antwoord is: ja, heel veilig. De app werd namelijk in 2016 ontwikkeld door ABN Amro, en maakt gebruik van beveiligde https-verbinding, waardoor gegevens digitaal versleuteld worden. Dit is dezelfde beveiliging als waar bankwebsites gebruik van maken. Dit betekent dus dat een Tikkie net zo veilig is als iedere andere vorm van online bankieren.
In 2019 had Tikkie echter te maken met een privacylek, waardoor het mogelijk was om de betalingsgegevens van andere gebruikers te zien. ABN Amro haalde de functie die dit veroorzaakte meteen offline. De meeste nadelen van Tikkie zijn echter te wijten aan menselijke fouten. Zo controleert ABN Amro niet of jij je betalingsgegevens juist hebt ingevuld. Als dit niet zo is, kan het zijn dat je geld dat naar jou gestuurd wordt niet ontvangt.
Zoals je ziet zijn er genoeg veilige betalingsmethoden om uit te kiezen, ieder met hun eigen voor- en nadelen. En als je toch per ongeluk geld overmaakt aan een oplichter? Meld het dan bij de politie en bij je bank. Zij kunnen je helpen je geld terug te krijgen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met gambling.com