Met de Find X2-serie toont Oppo zijn spierballen en laat het zien dat het wereldwijd niet voor niets in de top 5 staat qua smartphoneverkoop. Hoe goed is de Oppo Find X2 (Pro)?
Rob Coenraads en Aad Munsterman
2020 belooft een interessant jaar te worden qua smartphones. Zo krijgen we meer vouwbare smartphones te zien zoals de Samsung Galaxy Z Flip en nemen de prestaties alleen maar toe door onder andere betere schermen, camera’s en chipsets. In alle prijssegmenten is er enorme concurrentie en aan de vooravond van de introductie van de Huawei’s P40 (Pro) lees je hier de review van de door ons geteste Oppo Find X2 Pro. Oppo staat bekend om zijn prima prijs-kwaliteitverhouding, zoals we al zagen bij de Oppo Reno2. Overigens is er naast de Pro-versie ook een standaardversie met 256GB opslaggeheugen en andere lagere specificaties, waaronder iets mindere camera’s en IP54-bescherming.
Design en behuizing
Zoals je wellicht weet, hecht Oppo veel waarde aan een mooi design en dat zie je zeker terug in de Find X2 Pro. Hij is mooi glad afgewerkt met ronde hoeken en verkrijgbaar in de kleuren zwart met een achterkant van keramiek en oranje met een achterkant van vegan leather, terwijl de gewone versie een glazen of keramieken achterkant heeft.
We raden je overigens aan de siliconen beschermhoes (bij beide versies meegeleverd) eromheen te doen en niet alleen vanwege de bescherming, maar ook omdat het cameradeel op de achterkant uitsteekt.
Het is een lang en slank toestel met de volgende afmetingen en gewicht: de keramiekversie is 165.2 x 74.4 x 8.8 mm groot en weegt 207 gram en de vegan leather-versie is ietsje ‘dikker’ met 165.2 x 74.4 x 9.5 mm en weegt 200 gram. De externe bescherming van de Pro-versie is IP68, dus volledig waterdicht!
Aan de bovenkant van deze smartphone bevindt zich een microfoon en een luidspreker, aan de rechterkant zit de powerknop en aan de linkerkant de twee volumeknoppen. Aan de onderkant bevindt zich een sleuf voor één simkaart; er is dus geen ruimte voor twee simkaarten of een micro-sd-kaart, maar die laatste heb je ook niet nodig met 512GB aan opslaggeheugen. Verder zit daar een microfoon, usb-c-poort en luidspreker. Dankzij de meegeleverde oortjes die voorzien zijn van een usb-c-aansluiting, is een 3,5mm audiopoort overbodig. Overigens is het geluid van de twee speakers prima voor een smartphone.
Scherm, vingerafdrukscanner en frontcamera
Zoals gezegd schrijdt de techniek van de moderne telefoons snel voort. De nieuwe Oppo Find X2 is echt een state of the art-toestel met zijn 6,7inch oled-scherm met QHD+-resolutie (3168*1440 pixels) en waarbij het beeld dan ook nog 120 keer per seconde ververst wordt. Dit is ideaal voor een algehele vloeiende weergave en in het bijzonder bij (HDR10-)films en het spelen van games. De verversingfrequentie is instelbaar op 60, 120 of automatisch, bij 120 Hz wordt de accu zwaarder belast. Om het aanraken van het scherm snel te detecteren, wordt gebruikgemaakt van een 240Hz-scanfrequentie. Verder heeft hij een pixeldichtheid van liefst 513 ppi en wordt het scherm beveiligd met Corning Gorilla Glass 6.
We zijn zeker heel positief over dit sublieme scherm, niet alleen vanwege de geweldige kwaliteit maar ook dankzij de instellingen zoals de kleurtemperatuur, kleurmodus en de speciale oogcomfort-modus als je bijvoorbeeld je smartphone in bed gebruikt. Oppo maakt bij de Find X2 hiervoor gebruik van allerlei technieken, zoals AI Adaptive Eye Protection voor het beschermen van je ogen door de kleurtemperatuur aan te passen aan je omgeving en O1 Ultra Vision Engine waarmee volgens Oppo alledaagse video’s veranderen in high framerate HDR-meesterwerken.
Verder zijn de kijkhoeken prima, is het scherm gewoon heel helder ook onder minder goede lichtomstandigheden en geeft het een scherpe weergave.
Door de in-display vingerafdrukscanner ontgrendel je de Find X2 door je vinger op het scherm te plaatsen en dat gaat prima.
De frontcamera is bij beide versies 32MP (F2.4) en maakt prima selfies waarmee je voor de dag kunt komen. Mocht je dat toch niet bevallen, dan kun je je gezicht in de camera-app aanpassen met behulp van een aantal tools waarmee je je neus bijvoorbeeld kunt verkleinen.
Processor, geheugen en batterij
De interne verwerkingskracht bestaat uit een Qualcomm Snapdragon 865-chipset met 12GB geheugen en 512GB dataopslag; de gewone versie heeft 256GB aan dataopslag, nog steeds ruim voldoende. De smartphone is dankzij de eerste specificaties lekker snel en blij zijn we met de liefst 12GB aan RAM.
De accucapaciteit is 4260mAh (gewone versie heeft 4200mAh) en is zeker voldoende om een dag met je smartphone te ‘werken’. De Oppo Find X2 heeft een laadvermogen tot maximaal 65 watt. Dat is echt veel, maar de meegeleverde forse usb-adapter kan dat aan en daardoor is binnen 40 minuten een lege accu weer vol! Er is geen mogelijkheid voor draadloos opladen en ook kun je andere apparaten niet met de Find X2 opladen (reverse charging).
Camera’s
Zoals gezegd steekt het cameradeel iets uit aan de achterkant en beschikt over een LED-flitser en drie camera’s, voorzien van Sony-sensoren die erom bekendstaan dat ze zeer goede beeldkwaliteit te leveren. De hoofdcamera beschikt over 48 MP (F1.7) met een Sony IM689-sensor wat resulteert in 12MP-plaatsjes via 4x pixelbinding en video gaat tot 4K met 60 frames per seconde. Via de slow motion-functie in de camera-app maak je van je video’s overigens mooie vertraagde video’s. De groothoek beschikt over 12 MP (F2.2) met Sony IMX708-sensor en de telefoto over 13 MP (F2.4) met 5x optische zoom, 10x hybride zoomlens en tot 60x digitale zoom. Er zijn uitgebreide voorzieningen voor diverse focus-modi, optische beeldstabilisatie, nachtmodus etc.
Hierdoor zien de foto’s er voortreffelijk uit: heel scherp en een goed contrast. Dat wordt ook bevestigd door de zeer goede DXOMARK-testresultaten. De telelens kan tot 60x zoom, maar dat is digitaal dus de kwaliteit loopt snel terug: tot 10x zoom geeft goede beelden. De nachtmodus is ook echt goed te noemen, er zijn maar weinig toestellen te noemen die betere nachtfoto’s laten zien.
Software en handige functies
Het systeem komt tot leven via Android 10 met de ColorOS 7.1 schil en oogt veel beter: de skin is bijvoorbeeld echt een verbetering t.o.v. de vorige versie die bij een vorige Oppo-review tegenkwamen. Het werken met deze software verloopt lekker snel en de interface is ook logisch en overzichtelijk ingedeeld. Standaard zijn natuurlijk veel apps al geïnstalleerd (zoals Netflix en Facebook), wel moeten we zeggen dat ColorOS best wel aanwezig is.
Belangrijk is natuurlijk hoelang Oppo dit toestel voorziet van updates. Oppo gaf in ieder geval aan dat dit toestel zeker twee jaar wordt voorzien van Android- en beveiligingsupdates.
Toegang tot het toestel wordt snel verkregen via patroon, pin of wachtwoord en biometrisch via de al eerder genoemde vingerafdruk en een goed werkende gezichtsherkenning (geen 3D).
Daarnaast willen we hier nog een aantal handige functies noemen. Allereerst de handige functie Schermlichteffecten: komt er een melding binnen, dan lichten de randen van het scherm op in een door jou gekozen kleur. Via de functie Slimme zijbalk krijg je toegang tot een aantal apps en functies, waarbij je voor sommige apps (zoals Whatsapp) heel snel toegang hebt omdat ze zich als ‘drijvend venster’ openen.
Overig
De telefoon is 5G-compatible en ondersteunt daarmee twee streams (DSS) voor zeer hoge transfersnelheden. Het duurt nog wel even voor die snelheden in Nederland beschikbaar zijn. De eerste versie 5G, die in NL beschikbaar komt, zal ons nog niet doen verbazen. Voor externe communicatie snelle wifi via de 2,4- en 5GHz-band (Wi-Fi 6), bluetooth 5.1, usb-c 3.1 en NFC.
Conclusie Oppo Find X2 Pro
Met dit vlaggenschip nestelt Oppo zich in de top van de high-end smartphones. We zijn vooral te spreken over het sublieme scherm, de uitstekende snelheid van de Find X2, de prima camera’s en de geweldige acculaadtijd. Enige minpuntje is de prijs: € 1200,- voor een smartphone blijf ik veel geld vinden en waardoor die net geen 5 sterren krijgt.
Prijs: € 1199,-
Pluspunten:
- ultrascherp scherm
- lekker snel
- prima camera’s
- supersnel laden met 65W
Minpunt:
- prijs