Bij John Vanderaart is het leven nooit saai. Er gebeurt genoeg om elke week weer een korte column af te leveren. In plaats van in het weekend is de wekelijkse column van John Vanderaart voortaan al op de vrijdag te lezen op pcactive.nl. John heeft het ditmaal over de noodzakelijke vervanging van de laptop van zijn vrouw en zijn vorige column ging over glasvezel.

De laptop van mijn vrouw is - na circa 6 jaar trouwe dienst - aan vervanging toe. Die laptop was destijds een handig koopje van de wel zeer plaatselijke hardware-dealer (ook voor al uw schotelantennes): "Heel erg goed voor heel erg weinig." Deze keer moet het anders, want mijn vrouw heeft een serieuze wensenlijst. Minimaal 16 inch, een fatsoenlijk toetsenbord, graag ook aanraakscherm, moet 8 uur zelfstandig op de batterij kunnen werken, hebbende een goede webcam. En: "Gemakkelijker mee-neem-baar!" Dus een platte laptop die zeer laag in gewicht is. Welnu, ga daar maar aan staan! Zo moet je de specificaties van de diverse apparaten wel héél goed doornemen en visualiseren voordat je een goed beeld krijgt van grootte en zwaarte. Mijn power-laptop bijvoorbeeld, vindt ze dus veel te groot en veel te zwaar. Eenmaal opgemeten (= 17 inch) en gewogen (= 2,4 kilo) blijkt dat allemaal wel mee te vallen. Immers, 17 inch is niet veel groter dan 16 inch. En een beetje laptop weegt al snel meer dan 2 kilo. Enfin, de zoektocht werd gaandeweg een kruistocht en bij de laatste statie liepen we tegen de 15 inch MacBook Air aan. Qua scherm groot genoeg en in gewicht even iets meer dan 1,5 kilo. Nadeel: "Behoorlijk aan de prijs." En ook wat koudwatervrees, want mijn vrouw zweert bij Windows en Microsoft Office. En als ik zeg dat zulks geen probleem is met een MacBook Air dan zie ik het nodige ongeloof in haar oren.

Column 110131 afbeelding 1

Ik vind de MacBook Air veelbelovend. Mijn vrouw zal het waarschijnlijk bij een meer traditionele Windows-laptop houden...