Bij John Vanderaart is het leven nooit saai. Er gebeurt genoeg om elke week weer een korte column af te leveren. Deze keer gaat het over zijn tablet. Zijn vorige column over zijn printer lees je hier.

Op dit moment heb ik wat last van de linkerduim. Volgens mijn vaste fysiotherapeut een gevalletje overbelasting. Ikzelf dacht aan een swipe-duim, maar mijn fysiotherapeut aan 'iets te zwaar gepakt' in de sportschool waar hij praktijk houdt.

Een keer in de week wordt mijn linkerduim door hem uit de voegen getrokken en langzaam maar zeker wordt het beter: "Maar het is ook de leeftijd!" Waarna hij me een toekomstbeeld van geriatrische ellende weet te voorspellen. Maar wat hem betreft geen nood: "De deur van mijn behandelruimte staat altijd voor je open!" Ja, ook zijn kassa moet rinkelen...

Intussen was het kommer en kwel op de iPad, want opeens kom je erachter wat je (nooit gerealiseerd) allemaal met die linkerduim uithaalt. Dus misschien toch een swipe-duim? Om gek van te worden! Al surfende naar oplossingen werd ik op het spoor gezet van de toegankelijkheidsopties en de zogeheten AssistiveTouch. Kun je vervolgens van alles mee doen. Die AssistiveTouch zet je vervolgens op handige een positie naar eigen keuze op het scherm van de iPad. In mijn geval is dat op precies het plekje dat ik nog nét met mijn linkerduim kan bedienen. Een uitkomst! Nooit gedacht dat uitgerekend ik de toegankelijkheidsopties nog eens zou omarmen.

Meteen weer een voornemen ingecheckt: "Mezelf goed verdiepen in alle toegankelijkheidsopties die er zijn."

Column 110138 afbeelding 1

Dit is de AssistiveTouch van Apple. Een uitkomst als de linkerduim het laat afweten...