Een betaalbare smartphone is tegenwoordig veel beter dan een paar jaar geleden. Wat krijg je voor maximaal 200, 400 en 600 euro? PC-Active test negen smartphones, 3 in iedere prijsklasse.

Rens Blom en Rob Coenraads

de test

    


Let op!

In deze test hebben we de adviesverkoopprijzen als
leidraad gekozen, de winkeprijzen liggen vaak veel lager.

             


.

 

 



De aanhoudende felle concurrentie op de smartphonemarkt motiveert bekende en minder bekende merken om hun telefoons steeds beter te maken. Daar profiteer jij als consument van. Mede dankzij technologische doorontwikkelingen krijgen toestellen steeds betere specificaties en een langer updatebeleid. Die verbeteringen zijn terug te zien in het dure segment, waar merken als Samsung en Google hun duurste telefoons liefst zeven jaar updates geven, maar ook in lagere prijsklassen.

Met name het goedkopere segment wordt daarom steeds aantrekkelijker. Voor een paar honderd euro kun je één van de vele goede smartphones kopen waar je jaren mee vooruit kunt. Natuurlijk blijven er redenen om meer te betalen voor een toestel dat honderden euro’s meer kost, maar noodzakelijk is het zeker niet.

01 betaalbaresmartphone swiper

Geen BKR-registratie

Een goedkope smartphone biedt ook voordelen die niet opgaan voor een duur model, zoals maandelijks lagere kosten als je het toestel neemt in combinatie met een abonnement. Kies je een telefoon met een verkoopprijs onder de 250 euro bij een abonnement, dan scheelt dit bovendien een registratie bij de Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat is wenselijk omdat een BKR-registratie geraadpleegd wordt door kredietverstrekkers zoals banken. Wie bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten of oversluiten, kan minder geld lenen als er een BKR-registratie openstaat, overigens ook met een private lease-contract. Kies je een smartphone die meer dan 250 euro kost, dan ontkom je aan de BKR-registratie door de meerprijs van het toestel direct bij het afsluiten van het abonnement te betalen. Als je een toestel los koopt, bijvoorbeeld omdat je een sim-only-abonnement gebruikt, dan is een BKR-registratie sowieso niet van toepassing.

Prijzen

De redactie van PC-Active test bijna wekelijks smartphones in alle prijsklassen. In deze test vind je 9 (betaalbare) toestellen. Let wel, we hebben de adviesprijzen als leidraad gekozen, de straatprijzen liggen vaak tientallen tot bijna honderden euro’s lager.  Acht van de negen smartphones zijn Android-smartphones en alleen Samsung heeft 2 modellen in onze test, want Samsung is absolute marktleider bij de Android-smartphones. Verder is ook de meest recente betaalbare Apple iPhone SE (2022) opnieuw getest.

Verbeteringen

Misschien verbaas je je over de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen die je in sommige smartphones terugziet. Drie jaar geleden was het bijvoorbeeld onmogelijk om een goedkope telefoon met 256GB opslaggeheugen voor apps, foto’s en andere bestanden te vinden, nu lukt dat probleemloos. Veel merken hebben hun updatebeleid ook verbeterd en geven geteste smartphones drie, vier of vijf jaar updates.

Tests

- Prijsklasse tot 200 euro
- Prijsklasse tot 400 euro
- Prijsklasse tot 600 euro